Bakan'dan ÖTV'siz akaryakıt açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakandan ÖTVsiz akaryakıt açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2015 17:26

Gümrüklerde Bakan Canikli’yi şaşırtan ‘İkiz TIR’ vurgunundan sonra, şimdi de ‘standart depo’ kaçakçılığı patladı. TIR ve otobüslere standart depo miktarı kadar yakıtı ÖTV’siz getirme olanağı sağladıklarını hatırlatan Canikli, “Sadece bu iş için Gürcistan’a günde 9 sefer yapanlar var. Zorla insanları otobüse bindirip Gürcistan’a götürüyorlar” dedi.

Haberin Devamı

GÜMRÜK Bakanı Nurettin Canikli’yi bile şaşırtan ‘İkiz TIR’ vurgunundan sonra şimdi de gümrüklerde ‘Standart depo’ kaçakçılığı patladı. Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, “Türkiye’ye giren TIR’lara, otobüslere standart depo miktarı kadar yakıtı ÖTV’siz getirme olanağı sağlanıyor. Burada yoğun bir suiistimal var. Bu şekilde bir günde 9 sefer yapan araçlar olduğunu biliyoruz. Talep olmadığı halde bedavaya, zorla insanları Gürcistan’a götürüyorlar. Gürcistan’dan da üstüne para vererek getiriyorlar. Akaryakıt belgesi olmadığı için de kayıt dışı olarak satılıyor” dedi.

VERGİ KAYBI 2 MİLYAR TL

Canikli, bu kaçakçılığı şöyle anlatttı: “Standart depo yöntemiyle Türkiye’ye her yıl 1.5-2 milyar liralık vergi kaybına neden olacak şekilde kaçak akaryakıt getiriliyor. Sadece bu iş için alınmış TIR’lar, otobüsler var. Kendi ihtiyaçlarını karşılamaları için bu imkan sağlanıyor. Ciddi sayıda araçla akaryakıt getiriliyor 100 metre ilerde boşaltıyor, satıyor. Sarp Sınır Kapısı’nda bu işi yapan otobüsler var. ” Mersin Gümrüğü’nde ele geçirilen ve “en büyük gümrük kaçakçılıklarından biri” olarak nitelendiren olaya ilişkin soru üzerine Canikli, bu kaçakçılığı kolaylaştıran bir mekanizma olduğunu tespit ettiklerini, antrepo rejiminin buna alet edilecek şekilde kullanıldığını gördüklerini söyledi. Bu yolla yüzde 225 gümrük vergisinin haksız ve büyük rant sağlayacak şekilde ülkeye sokulduğunu vurgulayan Canikli, bu faaliyetleri önlemek için antrepoculuğa yönelik gereken tedbirleri aldıklarını belirtti.

Haberin Devamı

KAÇAK YÜZDE 50 ARTTI

GÜMRÜKLERDE ele geçirilen kaçak eşyanın toplam değeri 1 yılda yüzde 50 arttı. Kaçak eşyanın değeri 2013 ylında 1 milyar 88 milyon lira iken, 2014’te 1 milyar 568 milyon lira oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, akaryakıt başta olmak üzere tüm kaçakçılık konularının üzerine etkili şekilde gittiklerini söyledi. Kaçakçılıkla mücadele konusundaki sonuçlara ilişkin bilgiler veren Canikli, şunları kaydetti: “Mal grupları itibarıyla bakıldığında 181 milyon liralık yaklaşık 2 ton, 156 milyon liralık yaklaşık 48 milyon litre, 59 milyon liralık tütün ve tütün mamulleri ele geçirilmiş durumda. Uyuşturucu, alkol ve sigarayı imha ediyoruz. Diğerlerini de malın niteliğine göre kurallara uygun şekilde iç piyasaya ihaleyle satıyoruz.”

Haberin Devamı

İKİZ TIR NEYDİ

SINIR kapısında iki benzer TIR yanaşıyor ve iki TIR’da da muz olduğu beyan ediliyor. Gerçekten muz yüklü olan ilk TIR X-Ray’den sorunsuz geçiyor. Dışarıda bekleyen ve içi çimento yüklü olan TIR’ın plakası sökülüp TIR’a takılıyor. Böylece, aynı TIR sanki ikinci TIR’ın kontrolü yapılıyormuş gibi yeniden X-Ray’a giriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!