Bakan’dan AB’ye vize resti: Kabul etmezlerse Ege’de işbirliği olmaz

Güncelleme Tarihi:

Bakan’dan AB’ye  vize resti: Kabul etmezlerse Ege’de işbirliği olmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2017 23:15

AB’ye vize serbestisi konusunda mayıs ayında sunulacak Terörle Mücadele Yasası hariç 6-7 maddelik bir öneri hazırladıklarını belirten AB Bakanı Ömer Çelik, “Kabul etmezlerse süreç akamete uğrar. Ege’deki mükellefiyetlerimizi yerine getirmeyiz” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

AB Bakanı Ömer Çelik, dün CNNTürk’te katıldığı Haftasonu programında özetle şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkiler, yapısal olarak bundan sonra da çok güçlü bir şekilde sürecek. Bu tartışılmaz bir gerçek. Almanya ile Türkiye arasında rekabet ilişkisi kurgulayan bazı siyasetçiler, Türkiye’yi zamanla Almanya’nın iç siyaset konusu haline getirdi. Basın özgürlüğü konusunda Türkiye’yi eleştirenler, gazete ve dergilerde Türkiye ve Erdoğan karşıtlığı yaptı. Bunda bir basın özgürlüğü kokusu yok.

‘GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATIN DEMEKTİR’

(Terörle mücadele mevzuatında değişiklik) Bu şartlar altında ‘Terörle mücadele yasanızı değiştirin’ demek, ‘Türkiye’nin güvenliğini de, Avrupa’nın güvenliğini de tehlikeye atın’ demektir. Tüm bu saldırılar olurken, Avrupa’da herkes terörle ilgili yasasını kuvvetlendiriyor. Fakat şu önemlidir, biz terörle mücadelenin meşruiyetinin, her zaman hak ve özgürlükler alanını korumaktan geçtiğini biliyoruz.

Haberin Devamı

‘SÜREÇ AKAMETE UĞRAR’

(Vize serbestisi) 6-7 tane madde var, TMY hariç diğerlerinde ne yapabileceğimize ilişkin bir kağıt hazırladık. Türkiye vize serbestisi ile ilgili bizim açımızdan üzerine düşeni yapmıştır, hakkıdır bu. Mayıs ayı içinde bu kağıt sunulacak. Ondan sonra kabul ederlerse süreç sağlıklı bir şekilde tamamlanmaya başlayacak; yok kabul etmezlerse süreç akamete uğrayacak. Bizim açımızdan hiçbir problem yok. Bu konuda TMY’nin onların dediği gibi zayıflatılması gibi birşey, onlar reform diyor biz bunu reform olarak kabul etmiyoruz; bunun sözkonusu olmayacağını söyledik.

‘AVRUPA’YI TÜRKİYE KURTARDI’

(Geri kabul tek taraflı fesh mi edilecek) Ege’deki mükellefiyetlerimizi yerine getirmeyiz, işbirliği yapmayız. Mülteci anlaşmasını biz yapmasaydık, bu mülteci Avrupa’ya gitseydi, bu göçmenlikleri istismar eden aşırı sağcılar, ırkçılar öyle bir şekilde yükselecekti ki, Avrupa siyasetinde, bunu merkez sağ siyasetçiler idare edemeyecek ve Avrupa’nın siyasi haritası değişecekti. Avrupa demokrasilerini kurtardı Türkiye.”      

AGİT MEŞRUİYETİ SORGULAYAMAZ

Haberin Devamı

Referandumu izleyip bir ön değerlendirme hazırlayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile ilgili değerlendirme yapan Bakan Çelik; “AGİT ile her zaman açık bir işbirliği yaptık. AGİT’in ya da herhangi bir uluslararası kurumun,  bunu Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland da açıkladı, herhangi bir referandumun sonucunu geçersiz sayma ya da onun meşruiyetini sorgulama gibi bir yetkisi yok. Buradaki yapacağı şey, teknik değerlendirmedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!