Bakan Zeybekci: Bu sivil demokrasi devrimidir (3)

Güncelleme Tarihi:

Bakan Zeybekci: Bu sivil demokrasi devrimidir (3)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 20:13

Bakan Zeybekci: Bu sivil demokrasi devrimidir (3)

Haberin Devamı

ZEYBEKCİ SANAYİCİLERLE BULUŞTU
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Olağanüstü Meclis Toplantısı'na katıldı. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen'in yönettiği toplantıya Bakan Zeybekci'nin yanı sıra Vali Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Ekonomi Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli de katıldı.
Şehitler için saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Salih Esen, İzmirliler olarak gözlerinin yatırım teşvik paketinde olduğunu söyledi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise yaptığı konuşmada 15 Temmuz'un üzerinden bir ay geçtiğini, bu süreçte birlik ve beraberlik içinde kenetlendiklerini söyledi. Yorgancılar, "Ülkeyi bize emanet eden Atatürk'ün 1923 yılında 'Türkiye Cumhuriyeti demokrasi esasına dayalı bir devlettir' şeklinde dünyaya ilan ettiği laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti mirasına sahip çıkmanın ortak sorumluluğumuz olduğunu bir kez daha bu darbe girişimi ortaya koymuştur" dedi.
Yorgancılar, uluslararası arenada Türkiye aleyhine yaratılmak istenen algı operasyonuna karşı, algıyı değiştirmek için EBSO olarak kendilerinin de mücadele edeceğini söyledi. Sanayici ve yatırımcının önüne açacak bazı adımlar atıldığını gördüklerini belirten Yorgancılar, yatırımcıların endişelerinin had safhada olduğu dönemde sürecin iyi yönetildiğini belirtti.
Teşvik sisteminde İzmir'in mağduriyetini her ortamda dile getirdiklerini belirten Yorgancılar, bunun değişmesinin Türkiye'ni önünü açacağını, başka çare olmadığını belirtti. Eğitim, teşvikler ve teknoloji transferinin çok önemli olduğunu belirten Yorgancılar ayrıca, e-ticaretin önemine de dikkat çekti. Yorgancılar, "Telefon ve kredi kartıyla dünyanın herhangi bir yerindeki ürünü satın alabiliyoruz. Bizim hedefimiz, dünyada her eve bir Türkiye'de üretilmiş ürün satmaksa 'e-ticareti' geliştirmeliyiz" dedi.
Şimdi yeni bir heyecan ile yeniden ayağa kalkmanın tam zamanı olduğunu söyleyen Yorgancılar, "Hedefimiz olan üretmek, ihracat yapmanın sorumluluğunu iyi biliyoruz. Devlet büyükleri sanayicinin, üreticinin yanında oldukça, 15 Temmuz'da olduğu gibi karşılarında dik durup, ülkeyi böldürtmeyeceğimize inanıyorum" diye konuştu.
ZEYBEKÇİ 15 TEMMUZU ANLATTI
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, konuşmasına Başbakan Binali Yıldırım'ın söylediğini belirttiği "Laf yetiştirme zamanı değil, taş üstüne taş, aş üstüne aş, fabrikada üretim üzerine üretim koyma zamanıdır" sözüyle başladı. Zeybekci, Hükümet kurulduktan sonra 45-50 gün hiç Bakanlık'tan çıkmadan yatırım destek ve teşvikleriyle ilgili çalıştıklarını, dünyadaki yarışta Türkiye'nin dezavantajlarını ortadan kaldırmak, eksikleri tamamlamak için hazırlık yaptıklarını söyledi. Çalışmaları bitirdiklerini, son rötuşlarını yaptıklarını, bütçe ve cari açık disiplini, Maliye Bakanlığı'nı hassasiyetlerinin değerlendirildiğini belirten Zeybekci, "15 Temmuz günü son çalışmaları yaptık. 16 Temmuz'da Başbakan'la 15.00'te son ekonomik koordinasyon toplantısını yapacaktık. Ardından yapılacak Bakanlar Kurulu sonrası da gerçekleşecek açıklamalar ile tüm dünyaya Türkiye'deki yatırım, ihracat destek ve teşviklerini açıklayacaktık, ilan edecektik. Maalesef 15 Temmuz gecesi o ihanet operasyonu oldu. Kızımın diploma töreni sonrası öğrendim. TBMM'ye giderken Genelkurmay'ın olduğu taraftan üzerimize ateş açıldı. Duvardan atlayarak TBMM'ye girdik. TV yayınları sonrası hainler Meclis'i de bombaladılar" dedi.
Zeybekci, darbecilerin isimlerini aileleri de dahil olmak üzere herkesin unutmak isteyeceğini söyledi. Ancak 240 demokrasi şehidinin adının ilelebet unutulmayacağını belirten Zeybekci, "Bu muhteşem destanı elleri öpülesi millet yazdı. İzmir kendine yakışan destan yazdı, Konak Meydanı'nda ilk andan itibaren 15 Mayıs 1919'da işgal kuvvetleri nasıl denizden karaya çıktığında Hasan Tahsin karşılarına çıktıysa, Ege dağlarında dünyayı dar ettilerse, 15 Temmuz'da da her partiden insanlar muhteşem direniş gösterdi" diye konuştu.
CARİ AÇIK AÇIKLAMASI
Türkiye ekonomisinin en önemli konularından birinin cari açık olduğunu belirten Zeybekci, ülkenin büyümesi için mutlaka dışarıdan borç alınması gerektiğini söyleyenlere katılmadığını belirtti. Zeybekci şunları söyledi:
"Yeraltı ve yerüstü zenginliklerini üretime dönüştürerek, dünyaya satarak, olmayan finansmanı elde etme yolu var. İkinci çare ise demokratik istikrardır. Türkiye gelen doğrudan yatırım önemlidir. Üçüncüsü ise fondur. Dünyada G20 ülkeleri içinde yatırım fonu olmayan tek ülke Türkiye'dir. Türkiye bunla ilgi çalışmayı bitirdi" dedi. Zeybekci, köprü, yol, hava limanı, Enerji Bakanlığı lisansları, Turizm Bakanlığı tahsislerinin dünya piyasalarına çıkarılma projesi olduğunu belirtti.
DOSTLARIN SAYISINI ARTTIRMA TALİMATI
Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın talimatları ile dostların sayısını arttırıp, düşmanların sayısını azaltacaklarını belirten Zeybekci, "Ülke menfaati için çalışıyoruz. Rusya ile iyi noktalara geldik. İran ile ihracat anlaşmamız var. AB ile ihracatımız artıyor" dedi. Zeybekci İran'la ticaret hedefinin yıllık 50 milyar dolar, Rusya ile 100 milyar dolar olduğunu belirtti. Zeybekci, ticarette hedef ve öncelikli ülkeleri de belirlediklerini söyledi.
YATIRIM, TEŞVİK VE DESTEKLERİNİ ANLATTI
Bakan Zeybekci, yeni yatırım destek ve teşviklerle ilgili de konuştu. Yüksek teknolojili ürünlere, ihracat kredilerine, e-ticarete, küresel tedarik zincirlerine giriş gibi destek kalemleri olduğunu belirten Zeybekci, desteklenecek sektörler arasında petro kimya, sağlık teknolojileri, ilaç sanayisi, yenilenebilir enerji, savunma sistemi, bilişim, uzay ve havacılık teknolojileri, hafif raylı sitemler ve hızlı tren, nanoteknoloji, biyotekonoloji, cevhere dayalı entegre metalurji olduğunu dile getirdi.
PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ UYGULANACAK
Yatırımların teşvikinde yeni model, proje bazlı teşvik sistemi uygulayacaklarına dikkat çeken Bakan Zeybekci, sektör ve projelerde örneğin gerekli kaynağın faizine destek, belli bir süre vergi muafiyeti, sigorta ve stopajla ilgili destek vereceklerini söyledi. Zeybekci, "Bu destekleri oturup tek tek proje bazında konuşacağız" dedi.
EXİMBANK YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Eximbank'ın yeniden yapılandırılacağını belirten Zeybekci, kredi için yüzde 100 olarak istenen teminatlarda indirime gidileceğini, yatırımın yarısı kadarını teminatsız olarak çözecek, 100 milyon dolarlık yatırım yapacak KOBİ'den 20 milyon teminat istenecek formüller uygulanacağını söyledi.
EGE BÖLGESİ YATIRIMLARI
Ege Bölgesi'nin başkentinin ticaret, liman, turizm ve sağlik şehri İzmir olduğunu belirten Zeybekci, Ege bölgesi yatırımları içinde en önemlilerinin İzmir-Antalya otoyolu, İzmir-İstanbul otoyolu ve Ankara-İzmir yüksek hızlı treni olduğunu söyledi.
Bakan Zeybekci konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını yanıtladı, toplantının sona ermesiyle de ayrıldı.

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!