Bakan Tüfenkçi: Dolardaki oynaklık, Türkiye'deki iç dinamiklerden kaynaklı değil

Güncelleme Tarihi:

Bakan Tüfenkçi: Dolardaki oynaklık, Türkiyedeki iç dinamiklerden kaynaklı değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2016 22:20

Bakan Tüfenkçi: Dolardaki oynaklık, Türkiye'deki iç dinamiklerden kaynaklı değil

Haberin Devamı

Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA) - GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, dolardaki artışının Türkiye'deki iç dinamiklerden kaynaklanmadığını belirterek, "Asıl kaynağı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seçim sonrası ortaya çıkan tablo ve FED'in faiz artırımı beklentisiyle piyasalar tarafından satın alınmasıyla ortaya çıkan bir tablodur" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir dizi açılış ve ödül töreni için Uşak'a geldi. Bakan Tüfenkçi ile Hisarcıklıoğlu, Uşak Valisi Ahmet Okur ve Belediye Başkanı Nurullah Cahan'ı makamında ziyaret ederek kentteki yatırımlarla ilgili bilgi aldı, ardından da TOBB tarafından 7 milyon lira harcanarak yaptırılan 24 derslikli Uşak TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışını yaptı. Bakan Bülent Tüfenkci, okulda eğitim görecek öğrencilere ve eğitimcilere başarılar diledi. Bakan Tüfenkci ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun bir sonraki durağı Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) oldu. UTSO'nun yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştiren Bakan Tüfenkçi ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, UTSO konferans salonunda ekonomiye değer katanlar ödül töreninde vergi rekortmenlerine ödüllerini verdi.
Burada gündeme yönelik açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkçi, "Bütün olumsuzluklara, engellemelere rağmen ülkemiz dimdik ayakta durmaktadır. Özellikle son günlerde dolardaki oynaklık, Türkiye'deki iç dinamiklerden kaynaklı değildir. İç dinamiklere etkisi tabii ki olabilir ama, asıl kaynağı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seçim sonrası ortaya çıkan tablo ve FED'in faiz artırımı beklentisiyle piyasalar tarafından satın alınmasıyla ortaya çıkan bir tablodur. Hükümet olarak bizler de bu gelişmeleri dikkatli şekilde izliyoruz. Merkez Bankamız da bu süreçte gerekli tedbirleri alabilecek güçtedir. Bu yükselişten dolayı Türk ekonomisinin etkilenmemesi ve ekonominin normal stabil hale gelmesi için çaba harcıyoruz. Bizler üreterek, çalışarak büyüyeceğiz. Bunun için de reel sektörde hizmet veren sanayiciye, finansmana ulaşması için kolaylıklar sağlayarak, bugün Uşak'ta olduğu gibi birlikte hareket ederek bu sıkıntıları aşmayı hedefliyoruz" dedi.
HİSARCIKLIOĞLU'NDAN 'NEFES KREDİSİ' MÜJDESİ
Uşak'ta kentin ticaretini artırabilmek için hükümetten uçak seferlerinin artırılmasını isteyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, başta KOBİ'ler olmak üzere finans sıkıntısı yaşayan iş dünyası için 'nefes kredisi' müjdesini verdi. Hisarcıklıoğlu, 1 sene vadeli kredinin, yüzde 9,9 faizli olduğunu bildirdi ve kredi için Kredi Garanti Fonu'nun teminat sağladığını anlattı.
Hisarcıklıoğlu, "Hükümetin geçenlerde açıkladığı; KOBİ'lere yerli ve yeni makine alımı kapsamında da uygun koşullarda finansal destek sağlıyor. KOBİ'ler kullasın diye hükümetten talep ettiğimiz 2 milyar lira desteği de aldık. Ama hala bunun yarısı bile kullanılmış değil. Artık ayağınızda şubesi var. Kredi kullanacağınız zaman gelin başvurun. Size kefil olalım" dedi.
Bakan Tüfenkçi ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, açılışlarının ardından, Uşak Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Uşak Ramada Otel'de düzenlenen akşam yemeğine katılan Bakan Tüfenkçi ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, daha sonra özel uçakla Ankara'ya döndü.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!