Bakan Şahin’den özetle Ankara!

ANKARA’nın başkent oluşunun 88. yılı nedeniyle TBMM’de, AKP’li Büyükşehir Belediyesi’ne eleştiriler yönelten CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün konuşmasına karşılık olarak İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in verdiği yanıt şöyle:

- “Bugün Ankara’mızın, yağmur yağdığında dünyanın her büyük şehrinde olabildiği gibi, tıkanan, su altında kalan sınırlı sayıdaki alt geçitlerini dile getirerek seksen sekiz yıl önceki ruhu, anlayışı ötelememizin doğru olmadığını düşünüyorum.
- Ankara’da insanların aç yattığını, açık yattığını ifade eden bir sözün, bir değerlendirmenin Ankara ve Türkiye gerçeğiyle bağdaşmadığını, başka bir Ankara hayalinin veya başka bir Ankara hatırasının ifadesi olduğunu belirtmek istiyorum. Sanki 30, 20, 40 yıl önceki açlık, yokluk ve sıkıntılı yıllar Ankara’sını fotoğraflıyor. Hâlâ o günün Ankara’sında kalmış bir değerlendirmeyle bizleri bilgilendirmeye çalışıyor.
- Ankara’da suyun, gazın her yerden pahalı oluşu, bugünün, başkent oluşun tartışması olmamalı. Bu, belediye meclisinde, il genel meclisinde tartışılacak bir konudur. TBMM’de tartışacağımız konu Ankara’nın başkent oluşu ve bu başkentin ne anlama geldiğinin ifadesi olmalıdır.
- Ankara, başkent olma özelliğiyle birlikte başka özellikleri bünyesinde taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin devlet olarak konuşlandığı bir merkezdir başkent olarak Ankara.
Yasama erkinin konuşlandığı bir merkezdir Ankara ve şu anda biz bu erkin mensupları olarak, bu erki oluşturan kişiler olarak buradayız ve yasama organının, binasının bulunduğu, faaliyetini yürüttüğü burada, Ankara’dayız ve hep Ankara’da olacağız.
Bunu hatırlamalı, bunun andını bir kez daha içmeliyiz biz, Ankara’nın başkent olduğu bugün de. Ankara yürütmenin başkentidir, hükûmetin başkentidir ve hep öyle kalacaktır, Ankara yargının başkentidir ve hep öyle kalacaktır.
- Ankara’nın finans başkenti olduğuna dair Anayasa’da, yasada, mevzuatta herhangi bir kayıt yok, herhangi bir düzenleme yok.
Ekonomi, ekonominin kurallarına göre yönlendirilir, şekillendirilir ve ekonomik gerekler, gerekçeler, oluşumlar neyi gerektiriyorsa, ekonominin, finansın ağırlık merkezi İstanbul olabilir, Adana olabilir, İzmir olabilir, Bursa da olabilir, bunun siyasetle bir ilgisi yoktur.
AVRUPA BAŞKENTİ
- 4 milyon civarında merkez nüfusuna sahip bir büyük Ankara, modern bir Ankara. Sizin beğenemediğiniz, beğenmekte zorlandığınız, belki de tahammül edemediğiniz için öyle görmek ve göstermek istediğiniz Ankara, 2010 yılında Avrupa’nın Başkenti seçilen bir şehir.
- ‘Bir metronun olmadığı’ denilen Ankara’da yerin altında da, yerin üstünde de çalışan metro sistemleri olduğu gibi, inşaatı devam eden onlarca kilometre metro inşaatları var. Hatta Ankara’yı bu manada daha modern bir şehir yapmak için Ulaştırma Bakanlığımız konuyu üstlendi ve kaldığı yerden daha hızlı bir şekilde Ankara’yı metro şehri, demir ağlarla ulaşılan bir şehir yapma yolunda çalışmalarını devam ettiriyor.
HAZIRLIKLI OLMALIYDI
- Ankara’dan Eskişehir’e devam eden yüksek hızlı tren Konya’ya da gitti.
- Altındağ İlçe Belediyemizin Ankara’nın tarihî dokusuna yönelik çalışmalarını, Ankara’nın o Ulucanlar Cezaevi örneğinde görüldüğü üzere, gidip gördüğünüzde rahatlıkla ve hayranlıkla görmemiz mümkün.
- Ankara’dan bahsederken, Ankara’yı konuşurken gerçek Ankara’yı görerek konuşmak gerekir.”
Bakanın daha hazırlıklı ve içerikli bir konuşma yapması gerekmez mi? (Dileyen bu konuşmanın tam metnini Meclis sitesinden okuyabilir.)

AVM’de böyle güvenlik olmaz

PAZAR günü 365 AVM’ye gittim, çarşının kapalı otopark -1 bölümünden girdiğimde herhangi bir güvenlik elemanı ve üstelik XRY cihazlarının olmadığı dikkatimi çekti. Devam ettim çarşının tüm ana giriş kapılarında durum aynıydı. Uzun süre önce çarşı yönetimi tarafından kaldırılmış.
Polise de durumu bildirdim ama ticari kapalı alan olduğundan müdahale edemeyeceklerini belirttiler. Güvenliksiz AVM mi olur. Uyarmak istedim.
Mehmet AKYÜZ
Yazarın Tüm Yazıları