Bakan Özlü: Antarktika'da gelecek yıl bilim üssümüz olacak

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özlü: Antarktikada gelecek yıl bilim üssümüz olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2017 15:36

Bakan Özlü: Antarktika'da gelecek yıl bilim üssümüz olacak

Haberin Devamı

Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA)- BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Antarktika'da inşallah gelecek yıl kalıcı bir üssümüz olacak" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ile birlikte Düzce'de basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Özlü, Antarktika'ya kurulacak bilim üssü ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyleyerek şöyle konuştu:
"Antarktika’ya 9 kişilik bir heyet gönderdik. Aslında bu proje bize Cumhurbaşkanlığımızdan geldi. Orada bir çalışma yapılmıştı. Yürütme konusunda bizim bakanlığımız uygun görüldü. Bize proje gönderildi. Biz projeyi sahiplendik. Kaynak ayırdık. İTÜ başta olmak üzere üniversitelerimizle görüştük. 9 kişilik heyeti fizibilite yapmak için Antarktika’ya gönderdik. Heyetimiz halen orada Antarktika’da. Biliyorsunuz Antarktika’da mevsim Türkiye’den farklı. 15 Nisan'a kadar orada kalacaklar. Şu anda fizibilite etütü yapıyorlar. Antarktika’da hangi bölgeye konuşlanacağız. Biliyorsunuz Meclisten Antarktika anlaşmasını onayladık. Şu anda Türkiye 53 ülkeden birisi. Oraya bir bilim üssü kuracağız. Heyet yakında gelecek. Gelen heyet bir rapor bize hazırlayacak. 'Kaç metrekarelik alana yerleşim ve buradaki yapılarımız, bina yapılarımız nasıl olsun, burada hangi çalışmaları yapalım' şeklinde rapor bize sunacaklar."
'ORADA GELECEK YIL ÜSSÜMÜZ OLACAK'
Raporda belirtilen esaslara göre 15 Kasım’dan itibaren Antarktika’ya tekrar gideceklerini ifade eden Bakan Özlü, "Bu defa gemi ile gideceğiz. İlk seyahatimiz uçakla oldu. İstanbul’dan Şili’ye kadar uçakla gidildi. Diğer kalanı gemi ile gidildi. Bir gemi yapacağız, hazırlayacağız. Buzkıran özelliği olan bir gemi olacak. Bu gemi ile Antarktika’da kuracağımız üsse ilişkin yapıları Türkiye’de hazırlayıp gemi ile götüreceğiz. Orada inşallah gelecek yıl kalıcı bir üssümüz olacak. 15 Nisan’da heyet geri dönecek" dedi.
YERLİ OTOMOBİL
Yerli otomobil konusunda da açıklama yapan Bakan Özlü, şöyle devam etti:
"Yerli marka otomobilde konu çok ticari. Ticari ağırlığı olan bir konu. Yüzde 80 ticari, yüzde 20 teknoloji ile ilgili bir konu. Ticari ağırlığı fazla olduğu için iş modeli değişikliğine gittik. Yani iş modelini değiştiriyoruz. Devletin değil özel sektörün önde olduğu üretim destekli bir modele geçtik. Burada sanayicilerimiz ile görüşüyoruz. Görüşmeler iyi gidiyor. İnşallah bunun sözleşmesini imzalayacağız. İlk otomobilimiz taksi modeli olmasını arzu ediyoruz. Elektrikli olmasını arzu ediyoruz. Dünya elektrikli otomobillere gidiyor. Şu anda bataryada sorun var. Elektrikli otomobillerin bataryası cep telefonları kadar olacak. Cebinizden çıkarıp takacaksınız. Otomobil gidecek. Biz de elektrikli otomobile başlamak istiyoruz ve ilk modeli elektrikli olacak" dedi.
'TÜRKİYE KENDİ MARKASINI OLUŞTURMAZSA AYIP OLUR'
2020’den sonra Avrupa’daki bir çok ülkeye dizel ve benzinli otomobillerin şehir merkezlerine girişinin yasaklanacağını belirten Bakan Özlü, "2020’den sona bazı ülkeler, 2025’den sonra diğer ülkeler şehir merkezlerine sadece elektrikli otomobillerin girebileceğine ilişkin kararlar aldılar. Biz de elektrikli otomobille başlamak istiyoruz. Teknoloji olarak geldiğimiz bu noktada Türkiye’nin altyapısı, otomotiv sanayisi, yan sanayi, Türkiye’nin tasarım mühendisleri, üretim mühendisleri bir otomobili tasarlayıp üretip piyasaya sürebilecek yetkinliğe sahipler. Otomotiv sanayimizin geldiği bu noktayı göz önüne aldığımızda Türkiye kendisine ait bir marka oluşturmazsa ayıp olur. Yapmazsak çok yanlış olur. Bu alt yapımızı kullanacağız. Kendi markamızı oluşturacağız. Türkiye küresel bir başarıyı hedefliyor" diye konuştu.
REFERANDUM
Bakan Özlü, 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bir inovasyon, yenilenme, Türkiye'nin yenilenmesi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
"Çünkü yenilenme olmadan büyüme olmaz. Yenilenme olmadan gelişme olmaz, kalkınma olmaz. Geçen sene Türkiye yüzde 2.9 oranında büyüdü. Her şeye rağmen Türkiye büyüyor. Bu büyüme oranı da aslında AB ortalamasının çok üzerinde. ABD’nin çok üzerinde. Biliyorsunuz AB ülkeleri yaklaşık yüzde 1.6 ortalama oranında büyüme kaydederken biz 1.5 puana yakın ve üzerinde büyüme kaydettik. Referandum sürecinde ben aşağı yukarı 30'a yakın ile gittim, gideceğim. Burada gördüğümüz manzara son derece olumlu. Türkiye’nin bütün illerinde referandum sürecinde 18 maddelik anayasa değişikliğine karşı olumlu bir teveccüh ile karşı karşıya kalıyoruz. Olumlu bir hava var. İnşallah bu olumlu sürecin büyük etkilerinden birisini de Düzce’de göreceğiz."
Bakan Özlü, Türkiye’nin yeni bir sıçrama yapması için yeni bir hamle yapması için böyle bir yapısal dönüşüme ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'yi 10 bin dolarlardan 20 bin dolarla çıkaracak olan bir yapısal dönüşüm aslında. Bu bakımdan buna inovasyon demek istiyorum. Ana omurgaya dokunmadan ana eksen yerinde dururken Türkiye yapısal bir dönüşüm gerçekleştirecek" dedi.
Şaban Dişli de enflasyon rakamlarının beklentilerinin üzerinde olduğuna dikkat çekti. Dişli, şöyle konuştu:
"Bu yükselişi referandum süreci ile ilişkilendirmemiz lazım. Biliyorsunuz özellikle 15 Temmuz sonrası dövizde müthiş bir hareket oldu. Dövizin ekonomik aktivitelere yansımasının sonucu bu. Şimdi kurlar yeniden makul demeyelim ama eski seviyelerin altına düştü. O yeniden toparlanır. Biz orada endişe ettirecek olan kısmı gıdanın enflasyon üzerindeki katkısıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!