Bakan Özhaseki’den iki belediyeye Demetevler talimatı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özhaseki’den iki belediyeye Demetevler talimatı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2017 16:35

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Demetevler’in hızla dönüşmesi gerekiyor. Burada iş Büyükşehir Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi’ne düşüyor. Anlaşacaklar, birlikte çalışacaklar, vatandaşı ikna edecekler, biz de arkalarında duracağız.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Başkent’le ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ankara’da sağlıksız ve çok katlı binalarıyla bilinen Yenimahalle’deki Demetevler bölgesinden, bir türlü yapılamayan hayvan barınağına, otopark sorunundan belediye başkanlarının kaynak kullanımına kadar pek çok konuya değinen Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:

Bakan Özhaseki’den iki belediyeye Demetevler talimatı


“Kentsel dönüşüm konusunda Ankara’da Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri hızlı çalışıyorlar. Onu bir kere itiraf edip, hakkı teslim etmek lazım. ‘Bize ne’ demiyorlar. O riski alıyorlar, uğraşıyorlar. Demetevler’i ben talebeliğimden hatırlıyorum ve sürecini iyi biliyorum. Hızla dönüşmesi lazım oranın da. Orayla ilgili arkadaşlarımızın bazı tespitleri var. Birkaç kilometre ilerisinde boş bir askeri alanda bir takım çalışmalar yapıyorlar. ‘Aslında burada iş kime düşüyor?’ sorusuna gelince. Bir büyükşehir belediyesi, iki ilçe belediyesi. Bir an önce kendi aralarında çalışacaklar, vatandaşı ikna edecekler. Düzgün projeler olduktan sonra vatandaşı ikna etmek hakikaten çok kolay.

Haberin Devamı

Bakan Özhaseki’den iki belediyeye Demetevler talimatı

Benim gidip her bir mahallede çalışmam mümkün değil ekibimle. Buna gücüm yetmez ki. Doğru da olmaz zaten, oranın meclisi var, seçilmiş insanları var, vatandaşın yetki verdiği insanlar var. Kat yüksekliğine de nasıl bir şey istediklerine de karar versinler. Aslında bazıları yüksek katlı falan diye şikayet ediyorlar ama orada oturanlar bunu istiyorsa saygı duyulsun.
Dünyada şöyle oluyor; şehir içerisinde bir takım siluetiyle şehre damga vuracak yapılar için bir bölge ayrılıyor. Sonra oraya 100 kat 200 kat bile veriyorlar. Bizdeki gibi rastgele aradan bir tane minare gibi fırlamıyor. O yüzden buna şehir meclisleri karar vermeli. Burada hızlı işe başladıklarında biz de arkalarında duracağız.”
Büyükşehir Belediyesi’nin AK Partili, Yenimahalle Belediyesi’nin CHP’li olduğunun hatırlatılması üzerine Özhseki, “İnsanlık da ölmedi ya ya. Ne olacak? Hangi partili olursa olsun, bir araya gelip çalışabilirler” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Bakan Özhaseki’den iki belediyeye Demetevler talimatı

OTOPARK YÖNETMELİĞİ GELİYOR

İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerdeki otopark sorununa da değinen Bakan Özhaseki yeni yapılacak düzenlemeyi şöyle aktardı:
“1 Ekim’den itibaren imar yönetmeliği yürürlüğe girdi. Aslında tüm Türkiye’de belediyeleri, müteahhitleri, şehirleri ilgilendiren buydu. Orada düşündüğümüz her şeyi gerçekleştirdik. Doğru bir imar yönetmeliği yaptık. İkincisi de otopark yönetmeliği, yakında çıkacak. Önceden 3 daireye bir otopark zorunluluğu vardı, şimdi bitiyor. Her daireye bir otopark göstermek zorundasınız. Planlamasının yapılanmasını öyle yapacak. Otopark yapım işi kolaylaşsın istiyoruz. Mesela çarşının içinde adamın binası var. İsterse orayı yıksın bizden de izin almasın, belediyeden plan tadilatı istenmesin, binasını yıksın otopark yapsın. Bazen, ‘Dar alan otopark olur mu?’ itirazı geliyor. Dünyada mekanik sistemler, bir çok yerde görüyoruz rahatlıkla yapılabiliyor.
“Başkent’te 2 milyona yakın araç var. Mevcut durumdaki sıkıntıları gidermek için kentte büyük araç depolama alanları yapılamaz mı?” sorusunu da yanıtlayan Özhaseki, “Bununla ilgili de çalışmalar yapılıyor. Depolama alanları yapılmalı” dedi.

Haberin Devamı

BARINAĞIN YERİ KONUSUNDA BOCALIYORUZ

“Belediye kaynaklarından yapılan açıklamaya göre Başkent’te 100 binin üzerinde sokak hayvanı var ancak barınak yok. Her ne kadar bakanlığın direkt sorumluluğunda olmasa da müdahil olduğunuz bir soruna dönüştü. Çalışmalar hangi düzeyde?”
“Ankara için Türkiye’deki en iyi projeyi getirin’ dedim. En güzel yeri yapalım istiyorum. Mesela Kayseri’ye uyguladım, 15-20 senedir çalışıyor. Denenmiş yeni projeler var. Geçenlerde Veysel Hoca’yla (Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu) da konuştum, görüştüm. Konu aslen belediyelerin ve onların yetkisinde. Bizim ilişiğimiz adımızın çevre ve şehircilik olmasından kaynaklanıyor. Büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyeleri beraber de yapabilirler.
Yer konusunda şöyle bir ihtilaf var. Hayvanseverler ‘hayvanları şehir dışına çıkaramazsınız’ diyor. Kalkıp dağ başında yapacak halimiz yok ama şehir içinde yapalım denilince o mahalle ayağa kalkıyor. Yer bulma konusunda resmen bocalıyoruz. Ama bakanlık olarak bu konuya gireceğiz. Önümüzdeki yıl içerisinde yeri belirleyip çalışmalara başlarız.”

Haberin Devamı

Bakan Özhaseki’den iki belediyeye Demetevler talimatı

PARAYI YÖNETEMEYENDEN BELEDİYE BAŞKANI OLMAZ

Belediye bütçelerinin yetersiz olduğu iddialarını de değerlendiren Bakan Özhaseki şunları söyledi:
“Genel bütçeden yerel yönetimlere ayrılan pay 15 yılda 4-4.5 kat arttı. Fakat ne kadar çok ayırırsanız, belediyeler de o kadar çok alana saldırmaya başladılar ki, artık para yetmiyor. Belediyelerin genel bütçeden ayrı olarak kendi kaynaklarını oluşturmak için hesaplar içinde olması lazım. Çünkü belediyelerin elinde özkaynak diye bir kabiliyet var. Belediyelerin elinde arsa üzerinde plan yapma kabiliyeti bulunuyor. Devlet memuru anlayışı içinde, ‘Ankara bütçe göndersin, ben de organizasyonumu yapayım’ öyle bir şey yok. Artık belediye başkanlarının biraz da böyle bakması lazım. Mesela Kayseri’de stadı yaptırdım, 10 tane spor tesisi yaptırdım, bir tek kuruş çıkmadı. Erciyes Kayak Merkezi’ni yaptık, 50 milyon lirayı genel bütçeden aldık, harcadığımız para 500 milyonu geçti. Mantık değişikliği lazım. Belediye başkanları para yönetimini bilecek. Para yönetimini bilmeyen adamı belediyenin başına koymacaksın. İnsan yönetimini, zaman-algı yönetimini bilmiyorsa belediye başkanlığı yapmaması lazım. ‘Devlet versin ben de yapayım.’ Öyle bir şey yok. Dünyanın hiçbir yerinde yok. Şu anda verilen kaynaklar yeterli. Herkesin kendi kaynağını oluşturması anlamında çabası lazım.

Haberin Devamı

ASKERİ ALANLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Şehir merkezindeki askeri alanların kullanımıyla ilgili çalışmaların sürdürdüğünü belirten Özhaseki, “Bakanlar Kurulu’nda 3 bakanlığa görev verildi. Savunma, Maliye, Çevre ve Şehircilik... Bize düşen askeri alanlar nerelere taşınabilir, nerede ne var, onlara bakıyoruz. Milli Savunma Bakanlığı ‘askeri alanlar nerelere taşınabilir’ diye bakıyor. Stratejik bir konumları var mı yok mu ona bakıyor. Büyük çoğunluğu yeşil alan olarak kullanılacak, öyle yerler var ki şehrin dönüşümünü sağlayacak. Tüm bunlar için çalışmalar sürüyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!