Bakan Özak'tan sert çıkış

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özaktan sert çıkış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 17:42

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, Türk futbolunu başarılı bulmadığını belirterek, "Bir başarı ya da başarısızlık varsa bu Futbol Federasyonu genel kuruluna aittir. Çünkü Futbol Federasyonu tamamen özerk" diye konuştu.

Haberin Devamı

Trabzon'da Temmuz ayı içerisinde yapılacak olan 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Oyunları (EYOF) organizasyon komitesi bugün toplandı. Toplantı öncesi bir basın açıklaması yapan Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, oyunların hazırlıklarının çok iyi gittiğini belirterek, "Erzurum'da yaptığımız kış oyunlarından da gerekli dersleri çıkardık. Trabzon'daki oyunlar, Avrupa Gençlik Oyunları'nın en yüksek katılımda gerçekleşen organizasyonu olacak" dedi. Bakan Özak, "Futbol Federasyonu'nu başarılı buluyor musunuz?" şeklindeki bir soruya ise, "Bizim hükümetimiz kendi elindeki gücü, sporda demokrasiyi getirerek federasyonlara verdi. Şu anda da en büyük özerklik Futbol Federasyonu'nda. Futbol Federasyonu tamamen Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakan'ın yetkisi dışında bütün işlemlerini yapabiliyor. Bir başarı ya da başarısızlık varsa bu Futbol Federasyonu genel kuruluna aittir" dedi.

Haberin Devamı

"YABANCI HOCAYA VE 6+2+2'YE KATİYEN KARŞIYIM"

Özak, Türk futbolunu başarılı bulmadığını da ifade ederek, "Çok para harcıyoruz. Bunu zaten 30 defa söyledim. Tekrar söylememe de gerek yok. 6+2+2'ye de katiyen karşıyım. Yabancı teknik adamın milli takımın başında olmasına da karşıyım ama onu şimdi söylemedim. Hiddink gelmeden 30 defa söyledim zaten. Şu anda diyecekler ki 'Faruk Özak yeni mi duydu bunu?'. O düşünce mi zaten herkes biliyor. Türkiye'de o kadar iyi teknik adamlar var ki. 20 yıl önce Türkiye'ye yabancı teknik adamlar gelebilirdi. Ama bak şimdi onlarca isim sayabilirsiniz; mesela Ertuğrul Sağlam, Fatih Terim, Şenol Güneş, Mustafa Denizli, Tolunay Kafkas ve bunlar gibi bir sürü. Biz kendi insanımıza güvenelim" diye konuştu.

"TÜRKİYE 25 - 30 YILDIR KENDİNİ KANDIRIYOR"

Türkiye'nin futbol altyapısında hiçbir şey yapamadığını da ifade eden Bakan Özak, şöyle konuştu: "Türkiye alt yapı konusunda 25 - 30 yıldır kendini kandırıyor. Yabancı transferlerle tamamen önü kesildi. Futboldan çok para kazanıyoruz ama kulüplerimiz iflas halinde. Kötü yönetiliyorlar. Ve futbolcu yetiştirme konusunda sorun var. Futbolcu kalitemiz düşüyor. Bu şimdiki Futbol Federasyonu'nun eseri değildir. Bugünü kadar gelişimin sonucudur. Ersun Yanal, alt yapı çalışmaları yapmak durumunda. Bundan onlar da şikayetçi."

Haberin Devamı

"AVRUPA KUPALARINDA YOKUZ, MİLLİ TAKIMDA İYİ DEĞİLİZ"

Yabancı futbolcu sayısının azaltılması gerektiğini de savunan Özak, " TFF kimin federasyonudur; başta Kulüpler Birliği Vakfı'nın, futbol kulüplerinin. Federasyon, 18 tane futbol kulübünün talebi doğrultusunda gidiyor. O halde bana göre 18 tane Süper Lig kulübünün kendine bir çeki düzen vermesi ve yanlışları görmesi lazım. Bana göre onlar isterse yabancı sayısı da azalır, yerli teknik direktöre ve alt yapıya destek de çoğalır. Onun dışında bu kulüplerimiz aldıkları paraları futbol dışındaki amatör branşlara da harcayabilirler. Zaten federasyonla ilgili hiçbir etkim ve yetkim yok. Federasyonun bir genel kurulu var, o genel kurulda kararı verecek olan kulüplerdir. Ben Türk futbolunun daha iyi olmasını istiyorum. Yurt dışında Avrupa kupalarında yokuz, milli takımda iyi değiliz. O halde zaten sonuçlar ortada" diye konuştu.

Haberin Devamı

"TÜRK FUTBOLUNDA CARİ AÇIK VAR"

Yerli hocalarla geçmişte daha başarılı sonuçlar aldıklarını da ifade eden Bakan Özak, "Öncelerde daha az yabancı oyuncu ve yerli teknik adamlarla, hem Avrupa kupalarında, hem de milli takımda çok daha başarılı olduk. O halde aklın yolu bir. Yanlışın nerede olduğuna bakmamız lazım. Eğer kulüpler kararlılıkla bu işe müdahale ederseler ve 'biz böyle istiyoruz' derseler, federasyon zaten onların federasyonu. Burada federasyon kadar futbol kulüplerimizin talebi de çok önemlidir. Bu kalitesizliğe düşmemizde herkesin ne kadar payı var bakması lazım. Benim beklentim şu; alt yapıya dünyanın en iyi hocalarını getirerek, kendi eğiticilerimizi de eğiterek, uzun süre kendi oyuncularımıza yatırım yapmamız lazım. Yabancı oyuncu hiç mi almayalım? Hayır alalım. Dünya yabancı oyuncu alıyor ama dışarıya da oyuncu satıyor. Ben bir tane satmıyorum 300 tane alıyorum. Bu enteresan bir şey. Burada bir cari açık var. 'Türk futbolcusu kabiliyetsizdir' diyorlar. Hayır değil. Niye Hamit Altıntop Bayern Münih'te oynuyor? Mesut Özil Real Madrid'te oynuyor. Bunlar da Türk. Demek ki Türk futbolcusu da o eğitimden geçerse Türkiye'de de Hamit'ler, Mesut'lar olabilir. Yeter ki bu iradeyi ortaya koyalım ve doğruların arkasında duralım. Ama maalesef, günlük politikalarla tribünlerin yanlış taleplerini yerine getirmek için har vurup harman savurmakla hiçbir şey olmaz"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!