Bakan hissetti, TÜBİTAK 'montaj' dedi

Güncelleme Tarihi:

Bakan hissetti, TÜBİTAK montaj dedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 17:13

30 Mart seçimleri öncesinde internete sızan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'la yaptığı görüşmeler, mahkemenin isteği üzerine TÜBİTAK tarafından incelendi. TÜBİTAK, ses kayıtları konusunda "montaj" raporu verdi. TÜBİTAK'ın bağlı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, göreve geldiği ilk günlerde yaptığı açıklamada, "tapelerin montaj olduğunu hissettim" demişti.

Haberin Devamı

Tapeler konusu bu aşamaya gelene kadar, pek çok gelişme yaşandı.

Tapelerin çıkmasının ardından Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, konuşma içeriklerinin "montaj" olduğu açıklandı. Tapelerin, Başbakan'ın oğlu ile çeşitli zamanlarda yaptığı telefon konuşmalarının, istenilen yerlerinin montajlanarak hazırlandıkları bizzat Başbakan Erdoğan tarafından da açıklandı.

Bakan hissetti, TÜBİTAK montaj dedi
TÜBİTAK: BAŞBAKAN'IN SES KAYITLARI MONTAJ

KRİPTOLU TELEFON DİNLENMİŞ

Kayıtların, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ile kriptolu telefon kullanarak yaptığı konuşmalardan alındığı belirlendi. Bunun üzerine gözler TÜBİTAK'a döndü.

Türkiye'de başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, devletin üst düzey yetkililerinin kullandığı kriptolu telefonların şifreleri TÜBİTAK tarafından hazırlanıyor.

TÜBİTAK'TA İNCELEME BAŞLATILDI

Haberin Devamı

Kriptolu telefonlarını şifrelerinin TÜBİTAK tarafından yapılması dolayısıyla, kurum içinde inceleme başlatıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı grup konuşmalarından birinde TÜBİTAK bağlantısına atıf yaparak, "İşte en son TÜBİTAK olayı, devletin kriptolu telefonlarını bile oradan dinliyorlar” ifadesini kullandı.

TÜBİTAK'TA BEŞ KİŞİ GÖREVDEN ALINDI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın talimatıyla yapılan inceleme sonucunda, Şubat ayında TÜBİTAK'ta beş kişi görevden alındı. Görevden alınanlar, TÜBİTAK'ta kriptolu telefonların hazırlandığı merkezde çalışıyorlardı.

Yetkililer, kriptolu telefonların ancak kodların sızdırılması halinde dinlenebileceğini vurguluyorlar.

MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANI DA GİTTİ

TÜBİTAK'taki görevden almaları, Marmara Araştırma Merkezi'ndekiler izledi. MAM Başkanı Prof. Murat Aydın da görevden alındı.

Işık, görevden almaları duyurduğu açıklamasında, "Bu dinleme olmuş ama kim yapmış ve nasıl olmuş. Hardware marifetiyle mi software marifetiyle mi olmuş bunlara bakacağız" ifadesini kullandı.

BAKAN "MONTAJI HİSSETTİM" DEMİŞTİ

Bakan Işık, Başbakan Erdoğan'ın oğlu ile telefon görüşmelerin montaj olduğunu ise 26 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "Ben o ses kayıtlarını ilk dinlediğimde çok açık bir montaj olduğunu hissettim" ifadesiyle açıklamıştı. Işık şöyle demişti;
"Daha sonra daha detaylı bakınca Sayın Başbakan’ın Konya’da olduğu halde Ankara'da, iki kişi konuşurken birinin sessiz diğerinin bağırması psikolojik açıdan mümkün olmaz. Başbakanlık TÜBİTAK’tan teknik inceleme isterse yaparız ama teknik incelemeye gerek duymayacak kadar açık bir montaj.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!