Bakan Erdoğan Bayraktar'a, Demirel cezası

Güncelleme Tarihi:

Bakan Erdoğan Bayraktara, Demirel cezası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2013 01:39

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a, Süleyman Demirel gibi ceza kesildi. Bakan Bayraktar, gece yarısı getirilen torba yasa değişikliği nedeniyle oda üyeliğinden 3 ay men edilme cezası aldı. Bu cezaya itiraz hakkı bulunan Bakan Bayraktar’ın itirazı kabul edilmezse 3 ay süreyle mesleğini yapamayacak, mesleğine ilişkin hiçbir konuda imza atamayacak.

Haberin Devamı

İnşaat Mühendisleri Odası, 1970’te Başbakan Süleyman Demirel’e verdiği cezanın benzerini Bakan Erdoğan Bayraktar’a kesti.

İnşaat Mühendisleri Odası, gece yarısı TBMM Gündemine gelen Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne bağlı odaların yetki ve gelirlerini elinden alan, varlık nedenini ortadan kaldıran torba yasa değişikliği konusunda, Bakan Bayraktar’ı sorumlu tutarak Temmuz ayında hakkında soruşturma açmıştı.

BAŞBAKAN DEMİREL’E DE CEZA VERİLMİŞTİ
Bakan Bayraktar’a verilen cezanın çok daha ağırı yine İnşaat Mühendisi olan dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e verilmişti. Demirel döneminde çıkan bir yasa değişikliğiyle kamuda çalışan mimar ve mühendisler kamu personel yasasına tabi hale getirilmişti. Bu değişiklikle kamudaki mimar ve mühendislerin özlük hakları ellerinden alınmış, ücretlerinde büyük düşüşler olmuştu. İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, “Bu yasa nedeniyle İMO, üyemiz olan Başbakan Demirel’i Onur Kurulu’na sevketti ve kurul da kendisini meslekten ömür boyu men etme kararı verdi” dedi. Ancak Gökçe, Demirel’in karara itiraz etmesi sonrası, Yüksek Onur Kurulunun cezayı iptal ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

VARLIK NEDENİ ORTADAN KALKTI
İnşaat Mühendisleri Odası, Bakan Bayraktar’a açtığı soruşturmanın gerekçesini şöyle sıraladı:
* 9 Temmuz 2013 tarihinde TBMM Genel Kurulu`nda görüşülen 478 sıra sayılı Torba Kanunla, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve bağlı Meslek Odalarının varlık nedenini tamamen ortadan kaldırdığı,
*Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından son birkaç yılda çıkarılan yönetmelik ve genelgelerle, meslek odalarının mesleki denetim işlevini zayıflatmak için her türlü girişimde bulunulduğu,

DENETİM YETKİSİ YOK EDİLDİ

*Odaların üyelerini ve üyelerinin mesleki faaliyetlerini denetleme kanallarının kapatıldığı, meslek odalarının faaliyet alanlarıyla ilgili konularda kamu adına yapmakla yükümlü olduğu denetimin yok edildiği;

GÜVENLİ YAPI ZORA GİRDİ

*Mesleki denetimin kaldırılmasının, nitelikli yapı üretmekle sorumlu proje müellifi mühendisler ile nitelikli yapı talebinde bulunan vatandaş arasındaki ilişkinin engellenmesiyle, güvenli yapı üretim sürecinde her iki muhatabın da mağduriyetine yol açacağı; haksız rekabetin derinleşeceği, imzacı veya sahte mühendislerin çoğalacağı, etüt ve proje hizmetlerini maliyet artışı olarak değerlendiren ve kar hırsıyla her türlü denetimden imtina eden vasıfsız müteahhitlerin önünün açılacağı gerekçeleriyle,
Sorumlu düzeyde bulunan ve kabul edilen kanuna onay veren ve her düzlemde savunan İnşaat Mühendisleri Odası üyesi Bakan Bayraktar hakkında Oda Yönetim Kurulu`nun 13 Temmuz 2013 tarihli olağanüstü toplantıda soruşturma açılmasına karar verilmiştir.”

Haberin Devamı

KARAR 8 KASIM’DA ALINDI
İMO Yönetim Kurulu, 16 Ağustos’ta Bayraktar’ı Onur Kurulu’na sevkederken, 8 Kasım’da üç ay meslekten men cezası verdi. Karar, 19 Aralık’ta Bakan Bayraktar’a tebliğ edildi.

Bakanın karara 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. İtirazı TMMOB Yüksek Onur Kurulu ele alacak; onaması halinde ‘karar’ kesinleşecek ya da ceza iptal olacak.

ayalp@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!