Bakan Çelik’ten rest: Geri Kabul Anlaşması’nı uygulamayız

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çelik’ten rest: Geri Kabul Anlaşması’nı uygulamayız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2016 13:14

İsviçre’nin SRF televizyonunun ‘Rundschau’ adlı programına konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye’ye verilen sözlerin tutulmadığını bu yüzden Geri Kabul Anlaşması’nı yürürlüğe konulmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye’nin, Geri Kabul Anlaşması’yla Avrupa’yı göçmen akınından ve dolaylı olarak en büyük krizlerden birinden kurtardığını söyledi. Bakan Çelik, buna rağmen AB ülkelerinin Türkiye’ye verdikleri sözleri tutmadığını hatırlattı. AB ülkelerinin vadettikleri Suriyelilerin ancak yüzde 1’ini aldığını, Türkiye’nin 2 ila 3 milyon arasında sığınmacı barındırdığını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

“Ne mültecilerin kabul edilmesi ne de Türkiye’ye maddi destek verilmesi konusundaki sözler tutuldu dolayısıyla Geri Kabul Anlaşması’nı yürürlüğe koymayacağız. Vize serbestisi olmazsa, hiçbir meselede ilerlemeyeceğiz. Bire bir anlaşması sayesinde Avrupa’yı en büyük krizlerden birinden koruduk. Bunu insani nedenlerden dolayı yapıyoruz. Türkiye’ye teşekkür etmek yerine, Türkiye adeta sanık sandalyesine oturtuluyor. Bunu asla kabul etmiyoruz.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE NE İSTİYOR?

Bakan Çelik, Avrupa’dan beklentinin ne olduğu sorusuna “Bu açık. Yani çok net bir şey bu. Birincisi Türkiye’nin AB’ye tam üye olmaması için hiçbir sebep yoktur. Biz Kopenhag ve Maastricht kriterlerini diğer AB ülkelerinden çok daha fazla yerine getiriyoruz. Türkiye ve AB arasında yeni bir başlangıcın ve yoğun temasların vakti gelmiştir. Bu şimdi gerekli. Olumsuzlukları bir tarafa koyup pozitif bir dil ve ajanda ile çalışmamız lazım” yanıtını verdi.
AB ile Türkiye arasındaki işbirliğinin uzun bir geçmişe dayandığını ifade eden Çelik, “Uzun bir ortak tarihimiz var. Aslında ilişkilerin çok yakın ve yoğun olması beklenen bir zaman diliminde olmamız gerekirken, maalesef öyle değil” diye konuştu.

AŞIRI SAĞIN ETKİSİ

Dünyada yaşanan krizlere işaret eden Çelik, “Mülteci krizi var. Dünyada bölgesel güvenliği, refahı ve istikrarı tehdit eden çok ciddi bir kriz var. Avrupa’da ekonomik kriz hakim. Arap Baharı’nın olduğu ülkelerde ciddi demokrasi krizleri var. Bu şartlar altında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin çok daha yakın ve yoğun olması gerekir. Maalesef Avrupa’da aşırı sağın etkisiyle Türkiye karşıtı kampanya ilerliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!