Bakan Avcı'dan “merkezi ortak sınav” mektubu

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcıdan “merkezi ortak sınav” mektubu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 12:22

Milli Eğitimi Bakanı Nabi Avcı, gelecek hafta yapılacak merkezi sınavlar öncesinde öğrencilere, velilere ve öğretmenlere sürece yönelik bilgi vermek ve sınav kaygısını azaltmak amacıyla mektup gönderdi. Ayrıca öğrenciler için de kitapçık hazırlandı.

Haberin Devamı

Bakanlık, bu yıl ilk kez uygulanacak yeni temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemine yönelik bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Avcı, merkezi ortak sınavlar hakkında en çok sorulan sorulara cevap niteliğinde, sınav kaygısını azaltmak amacıyla velilere, idarecilere ve öğretmenlere mektup gönderdi.

Türkiye genelinde veliler ve öğrenciler olmak üzere toplam 1 milyon 300 bin, idareciler için 500 bin, öğretmenler için ise 200 bin mektup gönderilmeye başlandı.

Yeni sistemle stressiz geleceğe hazırlayacak

Bakan Avcı, mektubunda bakanlık olarak eğitimin temel dayanağını oluşturan ve toplumsal hayatın ana dinamiği olan öğrencilerin gelişmesine katkı sağlayacak her çalışmanın destekleyicisi ve mimarı olduklarını belirtti.

“Öğrencilerimizin yüzünün gülmesi, geleceğe daha iyi hazırlanması, başarılarının bir bütün olarak değerlendirilmesi, ders çalışma sistemlerinin sosyal hayattan uzaklaşmadan oluşması bizim için her şeyden daha değerli” diyen Avcı, yeni sistemle stressiz, gerilimsiz ve rahat bir eğitim sistemiyle çocukların geleceği daha iyi hazırlanmasını istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Uygulamanın yeni bir sınav getirmediğini, alışılan okul sınavlarına paralel işleyeceğini anlatan Avcı, idarecilere gönderilen mektupta şöyle seslendi:

“Bu doğrultuda idarecilerimiz olarak sizler, sistemin başarıya ulaşması ve uygulanması noktasında hassas görevler üstleneceksiniz. Çocuklarımızın uygulamayı doğru anlaması, öğretmenlerimizin performanslarının artması ve velilerimizin uygulamaya dair endişe ve soru işaretlerinin ortadan kalkması hususunda en büyük sorumluluk sizlere düşüyor.”

Adres arama derdini ortadan kaldırıyoruz


Velilere gönderilen mektupta ise Avcı, çocukların ve onların mutluğunu görmek isteyen velilerin sınav stresinden uzaklaşmaları için bu uygulamanın getirildiğini bildirdi. Mektupta şu ifadeler yer aldı:
“Çocuğunuzun sınava nerede gireceği endişesini ve adres arama derdini ortadan kaldırıyoruz. 'Ya bir şey olur da çocuğum sınava giremezse' endişesini taşımayacak. Mazeret sınavlarıyla çocuğunuzu ve kendinizi güvende hissedeceksiniz. Ortak sınavların olduğu günlerde çocuğunuzun sınav stresi yaşamaması için sıradan bir gün gibi davranıp, onunla okula gitmezseniz başarısında daha çok pay sahibi olabilecek ve stresini azaltabileceksiniz.”

Öğretmenlerin performansları önemsenecek

Mektupta uygulamaya yönelik bilgilere de yer verilerek, SBS'nin kalktığı, bundan sonra öğrencilerin tek sınavın getirdiği stresi yaşamayacağı hatırlatıldı.

Öğrencilerin artık okul dışı eğitim unsurlarına ihtiyaç duymayacağı, okula devamlılık, aidiyet duygusuyla öğretmene bağlılığın artacağı belirtilerek, idarecilerin çabalarıyla müfredatta eşzamanlılığın sağlanacağı bildirildi.

Öğretmenlerin performansıyla öğrencilerin akademik başarıyı yakalayacaklarına işaret edilerek, öğretmenlerin mesleki performanslarının daha da önemseneceği anlatıldı.

Bu yazı senin hayatını kurtaracak dikkatli oku

Öğrenciler için hazırlan kitapçıkta ise Bakan Avcı, öğrencilerin geleceğinin bir sınav değil tüm eğitim sürecinin sonucunda şekilleneceği üzerinde durdu.

“Bu yazı senin hayatını kolaylaştıracak, dikkatle oku” uyarısının bulunduğu kitapçıkta şunlar yazıldı:
“Artık liseye geçmeni tek bir sınav belirlemeyecek. Ralat ol, stresi bırak ve okuluna kesintisiz devam etmeye bak. Okuldaki sınavlardan bir tanesi ortak yapılacak. Vaktin bol, kendine, ailene, arkadaşlarına, hobilerine daha fazla zaman ayır. Dershane ile okul arasında koşturup yorulmaktan kurtuldun. Sadece okuluna devam et, aman ha derslerini ihmal etme. Programlı çalışmayı unutma, 'Ya hasta olursam sınava giremezsem' diye de kafana takma.”

Haberin Devamı

Kitapçıkta hangi derslerden sınava girileceği hatırlatılarak, öğrencilere sınavda verecekleri cevaplardan yanlış olanların doğruları götürmeyeceği, sınav esnasında okul arkadaşlarının aynı, öğretmenin farklı olacağı belirtildi.

Örnek sorular “oges.meb.gov.tr” de


Öğrencilere, cep telefonu, hesap makinesi, çağrı cihazı, telsiz gibi her türlü iletişim aracını ve defter, kitap, sözlük gibi ders araçlarıyla sınava giremeyeceği uyarısında bulunuldu.

Kitapçıkta ayrıca yerleştirmeye esas puanın da nasıl hesaplanacağı bir örnekle anlatıldı. Örnek sorulara öğrencilerin “oges.meb.gov.tr” adresinden ulaşabileceği hatırlatıldı. Öğrencilerin hangi durumlarda şansının arttığı da şöyle belirtildi:
“Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanım yüksekse şansım artıyor; sırasıyla, 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanım yüksekse şansım artıyor; İstediğim okulu tercih sıralamasında ben daha öne sırada tercih etmişsem şansım artıyor; okula mazeretsiz daha az devamsızlık yapmışsam şansım artıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!