Bakan Avcı, Bilim Olimpiyatları’nda

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı, Bilim Olimpiyatları’nda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2015 14:11

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen ‘2. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatı’nın açılışına katıldı. Avcı açılışta yaptığı konuşmada, "Mirasçısı olduğumuz bilim anlayışı, insanlığın hayrına çalışmayı esas alan bir anlayıştır. Kitle imha silahlarına yol açan, başka ülkelere ve toplumlara üstünlük sağlamaya ayarlı bilimsel çalışmalara bizim tarihimizde rastlayamazsınız" dedi.

Haberin Devamı

Türk dünyasından ve Balkanlardan 12 ülkenin katılımıyla gerçekleşen etkinliği hayata geçiren Eskişehir Valiliği ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Derneği'ne teşekkür eden Avcı, Türkiye olarak 2 yıldır Türk Dünyası Bilim Olimpiyatı'na ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Avcı, olimpiyata Türk dünyasının bütün bölgelerinden temsilcilerin katıldığını belirterek, "Bu ev sahipliğinin bizim için özel anlamları var. Bilimin bugünkü seviyeye gelmesinde büyük katkı veren bilim insanlarının, alimlerinin doğal ve daimi mirasçılarıyız. Farabi'nin, İbni Sina'nın, Ali Kuşçu'nun, Harizmi'nin buluş ve icatlarının ilhamı bizim medeniyetimizin kodlarında kayıtlıdır. Eserleriyle tüm insanlığa hizmet eden bu alimlerin mirasçısı olmak bizim sorumluluğumuzu artırmaktadır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyanın bilinen ilk üniversitesinin bu topraklarda tesis edildiğini belirten Avcı, sadece İstanbul'un değil, Taşkent, Semerkant, Buhara, Şam ve Bağdat medreselerinin emanetlerini de üzerimizde hissettiklerini belirtti.

Bakan Avcı, bilimde görkemli bir birikimin mirasçısı olduklarını söyleyerek, şöyle konuştu:
"Mirasçısı olduğumuz bilim anlayışı insanlığın hayrına çalışmayı esas alan bir anlayıştır. Kitle imha silahlarına yol açan başka ülkelere ve toplumlara üstünlük sağlamaya ayarlı bilimsel çalışmalara bizim tarihimizde rastlayamazsınız. Bizim alimlerimizden geriye sadece bütün insanların faydasına sunulmuş çalışmalar kalmıştır. Bu bizim için iftihar meselesidir. İslam dünyasının yetiştirdiği bilim adamları, 'En hayırlınız insanlığa faydalı olandır' emrine uygun davranmışlardır. Onların, arkalarında kendilerinden sonra gelecek nesilleri utandıracak bir miras bırakmadıklarını biliyoruz. Bu gerçek bizim bundan sonraki çalışmalarımıza da ışık tutmalıdır. Onlara ilham olan hakikatleri yeniden hayata geçirmeli ve o ilklerin hayat bulduğu kültür ve medeniyet kodlarına dönmeliyiz."

"Olimpiyatların uzun yıllar devam etmesini diliyorum"

Avcı, Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları'nın bu anlayışın ve arayışın bir yansıması olduğunu belirterek, Türk dünyasında, Balkanlarda öğrenim gören öğrencilerin ve öğretmenlerin ortak bir platformda buluşmalarının, çalışmalarını ve tecrübelerini paylaşarak, insanlık için fayda ve hayır üretecek bir etkileşimi yeniden kurmalarının yolunu açtığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Etkinliğin hayırlara vesile olmasını isteyen Avcı, "Geçtiğimiz yıl birincisi yapılan bu olimpiyatların uzun yıllar devam etmesini ve Türk dünyasından yeni bilim adamlarının yetişmesine vesile olmasını diliyorum. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren etkinliğimizin adını da olimpiyat değil de şölen olarak değiştirelim. Dolayısıyla bugünden itibaren ben bu kullanımı başlatmış olayım. Şölene katılan öğrencilerimiz aramızda. Onların bu emanete ve mirasa sahip çıkacaklarından eminim" dedi.

1257 başvuru yapıldı

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise olimpiyata ‘Tasarım ve Buluş’ dalında yurt içi ve yurt dışından toplam 1257 başvurunun yapıldığını belirtti. Tuna, "Birbirinden değerli bu projelerden yurt içinden 60 proje ve yurt dışından 40 projeyi seçmek için jüri 2 tam gün mesai yapmıştır. Üretilen projeler bizim için çok değerlidir. Başarılarınızın devamını diliyorum" dedi.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Bakan Avcı ve Vali Tuna'ya Kırgız öğrenciler tarafından yöresel kıyafet hediye edildi.

Bakan Avcı ve beraberindekiler daha sonra stantları gezerek, öğrencilerin projeleri hakkında bilgi aldı.

‘Kütüphanelerimizi yaygınlaştıracağız’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mezun olduğu Eskişehir Anadolu Lisesi bünyesinde oluşturulan Z-Kütüphane’nin açılışında yaptığı konuşmada, “İnşallah kütüphanelerimizi daha da yaygınlaştıracağız. Bütün okullarımızda bu şekilde zenginleştirilmiş kütüphanelerle, gençlerimizin okuma zevkini, kültürünü daha da geliştireceğiz” dedi. Yapılan tadilatla buranın çok güzel bir kütüphane haline getirildiğini anlatan Bakan Avcı şöyle konuştu:
“Bunun için Destek Hizmetleri Genel Müdürü Bahattin Gök’e çok teşekkür ediyorum. İnşallah kütüphanelerimizi daha da yaygınlaştıracağız. Bütün okullarımızda bu şekilde zenginleştirilmiş kütüphanelerle, gençlerimizin okuma zevkini, kültürünü daha da geliştireceğiz. Önümüzdeki dönemde bütün okullarımızda kütüphaneleri gerçekleştirirken, aynı zamanda Türkiye’de yayınlanan belli başlı sanat, düşünce ve edebiyat dergileri konusunda aboneliklerimizi yenileyelim. İnşallah gençlerimiz, öğretmenlerimiz bu vesileyle Türkiye’de yayınlanan pek çok yeni dergiyi de kütüphanelerinde okuma fırsatı bulsunlar. Öğretmenlerimizin de bu kütüphaneyi çok sık kullanarak öğrencilere örnek olmalarını diliyorum.” Bakan Avcı, daha sonra Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ile kütüphaneyi gezerek, kitapları inceledi.

 

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!