Bakan Arslan, Mogan Gölü, Avrupa'nın en büyük iç su dip temizliğini kapsıyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Arslan, Mogan Gölü, Avrupanın en büyük iç su dip temizliğini kapsıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 17:23

Bakan Arslan, Mogan Gölü, Avrupa'nın en büyük iç su dip temizliğini kapsıyor

Haberin Devamı

Mehmet DEMİR/GÖLBAŞI(Ankara), (DHA)- ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mogan Gölü'nde yapılan çalışmanın Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en büyük iç su dip temizliğini kapsadığını söyledi. 
Bakan Arslan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak ve Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Mogan Gölü'nün dip çamuru temizliği için göle kurulan istasyonlardaki çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Bakan Arslan ve Başkan Duruay, yosun ve bitki toplama vasıtasıyla  gölden çekilen bitkileri karaya çıkardı. Temizlik denilince, gölün içerisindeki pis çamurun alınıp dışarıya atması diye bir algı olduğunu ifade eden Bakan Arslan, “Bizim burada yaptığımız, çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyecek, dipten taradığımız çamuru, otu, yosunu ayrıca değerlendirdiğimiz ve çıkardığımız suyu da temizledikten sonra da tekrar göle kazandırdığımız bir çalışma yapıyoruz. Biz bunu çok önemsiyoruz" dedi.
SAATTE 4 BİN METREKÜP MALZEMEYİ KARAYA BASACAĞIZ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptıkları sözleşme çerçevesinde bakanlıklarının, ülkenin bütün kıyılarında tarama işlemini yerine getiren 40'ın üzerinde deniz filosu olduğunun altını çizen Bakan Arslan, Mogan Gölü'nde yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Farklı özelliklere haiz gemilerden kaynaklı ciddi bir filomuz var. Biz bu filodan 4 tekneyi buraya getirdik. Özellikle en büyük teknemiz  olan İMBAT tarama gemimizi parçalara böldük. 9 TIR'la buraya getirdik. Burada montajını yaparak denize indirdik. İMBAT, Mogan'ın dibinden saatte 4 bin metreküp malzeme tarama ve işlem sahasına aktarabilme özelliğine haiz. Önünde bir tane dişli sistemi diyebileceğimiz malzemeyi alan ve vakum marifetiyle de sonra döşediğimiz borularla istediğimiz sahaya aktarabileceğimiz, özellikle dozajlama dediğimiz sahaya yaklaşık yarım metre çapında borular marifetiyle bu malzemeyi aktaracağız. Uzun mesafelerde de pompa terfi istasyonlarımız olacak.  3- 4 tane pompa terfi istasyonları marifetiyle çıkan katıya yakın malzemeyi bertaraf sahasına aktarabilmemiz için borular marifetiyle karaya basacağız. Saatte 4 bin metreküp malzemeyi borular marifetiyle karaya basacağız. 1,5-2 metre derinlikteki gölün dibini, 3,5-4 metreye kadar temizleme şansına sahip olacağız."
ÇIKAN ÇAMURU BİTKİSEL MALZEME OLARAK GERİ DÖNÜŞÜM YAPACAĞIZ
Bakan Arslan,  İMBAT isimli tarama gemisiyle karaya gönderilen malzemede, dozajlama denilen bir işlem yapacaklarını ifade ederek, "Dozajlama tesislerinde, özellikle çamurun sudan ayrılması ve çamurun birbirini tutabilmesi adına bir işlem yapacağız. Daha sonra o malzemeyi geotekstil dediğimiz memranların içine aktaracağız. Burada su süzülerek temizlenecek. Ayrıştırdığımız su tekrar göle gelecek. Oradan çıkan bitkisel toprak niteliğindeki katı malzemeyi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir ve Gölbaşı belediyelerinin ortak çalışmasıyla belirlenmiş alana aktaracağız. Oradaki malzemeyi de bitkisel toprak olarak dönüşümlü olarak sisteme kazandırmış olacağız. Yani suyu temizliyoruz ve çıkan bütün çamuru burada bitkisel malzeme olarak tekrar geri dönüşüm yapıp, kazandırıyoruz" dedi.
MOGAN'DA DAHA FAZLA BALIK VE CANLI YAŞAYACAK
Bakan Arslan, İMBAT'ın dışında iki geminin daha olduğunu belirterek, 2 milyon 700 bin metreküp çamuru tarayacaklarını ve geotekstil susuzlaştırma tüpleri vasıtasıyla yaklaşık 5'te birinin bitkisel toprak olarak bertaraf tesislerine gönderileceğini söyledi. Arslan, yaklaşık 3,7 kilometrekarelik alanda çalışacaklarını belirterek, Mogan Gölü'ndeki çamurla birlikte suyun beşte birini karaya çıkartıp, temizleyip tekrar Mogan'a vereceklerini, böylece Mogan Gölü'nün kirlilik ve kokudan arındırılacağını söyledi. Mogan Gölü'nün temizlenmesinin ardından burada daha fazla balık ve canlının yaşayabilir hale geleceğini aktaran Bakan Arslan, "Geçmişte Mogan Gölü'nde insanlarımız yüzebiliyorlardı. Belediye başkanımızla da bunu konuştuk. İnşallah bu temizlikten sonra insanlarımız burada yüzebilecekler" dedi.
Bakan Arslan, gelecek hafta İMBAT'ın saatte 4 bin metreküp malzemeyi alacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Başlangıçta yakın mesafe olmak üzere daha sonra 2,5 kilometre civarında malzemeyi basabilir hale gelebilecek. 2018'in ilkbaharında da burayı temizlemiş, yazında da Gölbaşı'ndaki hemşerilerimizin daha temiz göle ve suya kavuşmasını sağlayacağız.  Gölbaşı Belediye Başkanımız da ekibiyle birlikte her zaman her türlü desteği veriyor. Onlara da teşekkür ediyorum."
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!