Bakan Ağbal: Şimdi tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz (2)

Güncelleme Tarihi:

Bakan Ağbal: Şimdi tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz (2)
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2017 13:41

Bakan Ağbal: Şimdi tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz (2)

Haberin Devamı

EKONOMİDEKİ BÜYÜME SEVİNDİRİCİ
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası'nı ziyaret etti. Burada konuşan Bakan Ağbal, 2016'nın 4'üncü çeyreğinde yakalanan yüzde 3.5'luk büyümenin Türkiye'nin ekonomisinin ne kadar sağlam olduğunu gösterdiğini söyledi.
Ağustos ayından itibaren ekonomiyi canlandırmak için birçok reform yaptıklarını ifade eden Ağbal, alınan kararların ne kadar yerinde olduğunu büyüme rakamlarıyla beraber gördüklerini söyleyerek, şöyle devam etti:
"Biraz önce açıklanan rakamlara göre Türkiye ekonomisi yılın son çeyreğinde yüzde 3.5 büyüdü. Böylece Türkiye ekonomisi 2016 yılında yüzde 2.9 oranında büyümüş oldu. Bu çok sevindirici bir gelişme. Yılın ilk yarısında aslında 2016'da çok büyük bir büyüme oranı yakalamıştık yüzde 5 civarında. Hain darbe girişimi ve ardından artan terör olayları tabi ki ekonomide bir takım sıkıntıları meydana getirdi. O zaman yüzde 1.8 olarak 3'üncü çeyrekte bir daralma ifade edilmişti. Yılın son çeyreğinde yani 4'üncü çeyrekte hepimiz için son derece olumlu bir büyüme gelişmesi yakalamış olduk ve böylelikle Türkiye ekonomisi 2016'da yüzde 3'ü yakaladı. Yani burada yüzde 2.9 gerçekten ileriye dönük son derece iyi bir haber oldu. Ağustos ayından itibaren ekonomideki daralmayı bertaraf etmek için arka arkaya düzenlemeler yaptık. Hem özel sektör yatırımlarını teşvik etmek amacıyla, gerek bankacılık sistemiyle ilgili, gerek makro ihtiyati tedbirlerle ilgili bir çok karar aldık. Ardından kamu maliyesini, maliye politikasını devreye soktuk. Hem yatırım hem üretim hem ihracat ile ilgili arka arkaya bir kısım vergileri düşürdük bir takım destekleri de arttırdık. Daha sonra özellikle tüketim harcamalarını arttırmak için makro ihtiyati tedbirler üzerinde bir takım genişlemeler meydana getirdik."
"Bugün büyüme rakamları kararlarımızın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor" diyen Bakan Ağbal, şunları söyledi:
"Bu kararlar sayesinde ekonomide son çeyrekte çok hızlı bir toparlanma yaşanmıştır. Bu hepimiz için son derece sevindirici. Özellikle özel tüketim harcamalarının yüzde 5.7 gibi bir oranda büyümüş olması, önümüzdeki dönemde de tüketim kaynaklı büyümenin devam edeceğini ortaya koyan önemli bir gösterge. Türkiye ekonomisi için biliyorsunuz özel tüketim harcamaları, önemli bir büyüme kaynağı. Her ne kadar 2016'nın 3'üncü çeyreğinde bu alanda bir yavaşlama olduysa da çok hızlı bir toparlamayı son çeyrekte görüyoruz. Yatırım harcamaları yüzde 2 büyüdü bu çok önemli. Son çeyrekte sanayideki büyüme oranı hepimizi ziyadesiyle memnun etmesi lazım. Yüzde 5 oranında yıllık bazda sanayi üretiminde büyüme var. Bu son derece önemli ekonomide çarkların döndüğünü üreten Türkiye'nin üretmeye devam ettiğini bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin ayağına vurulmak istenen bu prangalara rağmen ekonomi de tam bir güven içerisinde yolumuza devam ediyoruz. Bazıları, 'acaba bu ekonomide devam eden bu yavaşlama kalıcı olur mu? Burada acaba Türkiye ekonomisi tekrar toparlanır mı? Bu uzun süre devam eder mi?' diye, değişik değerlendirmelerde bulundular. Ama bir defa daha gösterdik, bunu 2009 global ekonomik krizde de göstermiştik. O zaman da 2009'dan sonra çok hızlı bir şekilde 2010 yılında toparlama göstermiştik. Şimdi de görüyoruz ki 2016'nın 3'üncü çeyreğinde bütün olumsuzluklar nedeniyle bir daralma olsa da ekonomimizin temelleri sağlam. Ekonomimizde tam bir güven ortamı var. Yatırım yapan ülkesine güveniyor yatırım yapıyor, vatandaş tüketimini yapıyor ve sanayi de büyüyor. İnşaat sektöründe güzel bir rakam geldi. Yüzde 3.7'lik bir büyüme rakamı var. Bu da son derece önemli. İnşaat sektörü hem sağladığı istihdam hem sağladığı katma değer yanında bir çok sektörü de etkiliyor. bu da son derece önemli. İnşallah 2017, 2016 yılından daha iyi olacak."
Bakan Ağbal konuşmasının ardından 'Maliye Politikası ve Reform' konulu sunum yaparak muhasebeci ve mali müşavirlerin sorularını yanıtladı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!