GeriSeyahat Bahçesi en güzel 10 mekan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bahçesi en güzel 10 mekan

Bahçesi en güzel 10 mekan

Türkiye’nin tescilli his tercümanı Sezen Aksu güzel bir bahçede neler yaÅŸanabileceÄŸini ‘Yine mi çiçek’ isimli ÅŸarkısında şöyle anlatır: ‘Kur masayı Madam Despina / Kirli beyaz muÅŸamba örtüleri ser / Çek sediri asmanın altına / Yanında bir ince Müzeyyen Abla / Yine mi güzeliz, yine mi çiçek? / Hamdolsun! / AltınbaÅŸ kadehe yaÄŸ gibi dolsun.’ Daha ne olsun! Malum mevsim yaz.Ä°nsanın canı aynen ÅŸarkıda olduÄŸu gibi münasip bir sedirin altına yayılmak istiyor. Kahvaltıyı açık havada yapmayı, öğlen güneÅŸinde bir aÄŸacın altına sığınmayı, akÅŸamları serinleyen bahçede ürpererek yemek yemeyi arzu ediyoruz. Ä°ÅŸte bu sebeple büyük jürimize Türkiye’nin bahçesi en güzel 10 mekanını sorduk. Hangi bahçede limonata içilir, hangisinde hamakta sallanılır, hangisinde uzun uzun keyif yapılır öğrenmek istiyorsanız iÅŸte en iyi 10 listemiz.EN Ä°YÄ° 101. The House Cafe - Ä°stanbul2. AÅŸÅŸk Cafe - Ä°stanbul3. Limonlu Bahçe - Ä°stanbul4. Cumba Restoran - Ä°zmir5. Aqua Wekamp - Ä°zmir6. Melissa’s Secret Garden - Antalya7. Old House Restoran - Antalya8. Budakaltı - Ankara9. Güney Marina - Adana10. Cercis Murat Konağı - MardinTHE HOUSE CAFEÄ°ki oda, salon bir de bahçe3 yıldır TeÅŸvikiye’de bir apartman dairesinde ‘iki oda bir salon’ konsepti içinde hizmet veren House Cafe bahçesini bu yaz açtı. Ortancalar, ıhlamur ve dut aÄŸaçları ile çevrili bahçenin ortamı samimi. Bir bölümü eski çay bahçelerine, diÄŸer bölümü ise yazlık evlerin bahçesine benziyor. Ferforje sandalyeleri Büyükada’daki bir evden getirmiÅŸler. Yayılmak isteyen kendini ya sedire ya da ahÅŸap salıncaÄŸa atıyor. House Cafe’nin mönüsü hafif ve saÄŸlıklı yiyeceklerden oluÅŸuyor. Kahvaltısı ise tam aksine oldukça kuvvetli. Bahçenin en popüler içeceÄŸi çilekli ya da naneli limota. İçki servisinin olmadığı mekan, 8.00-23.00 arası açık. Hava kararınca bahçe renkli ampullerle aydınlatılıyor. KiÅŸi başı yemek 15-25 milyon lira. (212) 259 23 77 Atiye Sokak 10/1, TeÅŸvikiye. AŞŞK CAFEYumurtalar çömlekte piÅŸiyorKuruçeÅŸme’de dut ve çam aÄŸaçlarının altında otururken denizi seyredebiliyorsunuz. 200 kiÅŸinin aynı anda sefa sürebileceÄŸi AÅŸÅŸk Cafe’de salıncak, bank, minder kısacası bir bahçede olabilecek her ÅŸey var. 7 senedir açık olan mekan saÄŸlıklı ve doÄŸal yiyecekler sunuyor. Limonata limon kabuklarından yapılıyor, meyve suları taze taze sıkılıyor, bütün yemeklerde zeytinyağı kullanılıyor, katkı maddesi asla mutfaÄŸa girmiyor. AÅŸÅŸk Cafe ev kahvaltısı ile öne çıkıyor. Reçeller Datça’dan ve Marmaris’den geliyor, peynirler Türkiye’nin dört yanından itinayla toplanıyor, yumurtalar çömlekte piÅŸiyor. Sabah 9:00’dan akÅŸam 12:00’ye kadar açık. Alkollü içki servisi var. Ancak alternatifler ÅŸarap ve bira ile sınırlı. Serdar Bilgili, Emel Sayın, Tarkan gibi isimlerin sürekli gittiÄŸi mekanda bir kiÅŸi ortalama 15 milyon liraya kahvaltı yapabiliyor. Tel: (212) 265 47 34.LÄ°MONLU BAHÇELimonatasıyla ünlüGalatasaray’da tam bir bahçe... Sağınızda, solunuzda, önünüzde, arkanızda limon aÄŸaçları, kauçuklar ve sarmaşıklar var. YeÅŸil bitkilerin yanı sıra kaplumbaÄŸa, kurbaÄŸa gibi yeÅŸil canlılara da rastlayabilirsiniz. Ä°ki sene önce açılan Limonlu Bahçe’de koltuk, puf, minder, hamak gibi yayılma alternatiflerinin yanı sıra bol miktarda ahÅŸap masa ve sandalye var. Aynı anda 120 kiÅŸi ağırlanabiliyor. Mekanın ismi Limonlu Bahçe olunca haliyle içecek mönüsünde bol miktarda limonlu kokteyl bulunuyor. Bahçe limonatası hayli talep görüyor. Sucuk ekmekten makarnaya, semizotu salatasından hamburgere uzanan geniÅŸ bir mönüsü var. Sabah 9:00’dan akÅŸam 02:00’ye kadar açık. Her tür içkiyi içebilirsiniz. Ä°ki kadeh ÅŸarap eÅŸliÄŸinde yediÄŸiniz yemeÄŸin kadşılığında ise ortalama 25 milyon ödersiniz. Tel: (212) 252 10 94. CUMBA RESTORANZeytin ve muz aÄŸaçları varÄ°zmirliler Cumba’nın bahçesini cennet bahçesine benzetiyorlar. Mekanın sahibi Vehbi GüldoÄŸan ‘Hiç bir iÅŸe yaramaz’ denilen, hatta aÄŸaç bile yetiÅŸeceÄŸi konusunda şüphe uyandıran mekan için 1994 yılından beri çalışıyor. Önce araziye 10 kamyon toprak getirtmiÅŸ. Sonra, 10-15 cm boyunda bin tane çam fidanı, zeytin ve muz aÄŸaçları, selvi ve kumkumat dikilmiÅŸ. Bugün Cumba’nın bahçesi bu aÄŸaçlar sayesinde her daim serin. 200 kiÅŸi kapasiteli, 10 dönüm arazi üzerinde kurulu. Mönüsünde dünya mutfağından örneklerin yanı sıra yöresel yemekler de bulabilirsiniz. Ä°zmir’de ÅŸarap mahzeni olan nadir restoranlardan biri. Çocuklar için oyun parkı da var. Bahçeyi özel günleriniz için kapatmanız mümkün. Tel: (232) 388 37 73.AQUA & WEKAMPCennetten bir köşe gibi1960’lı yıllarda ÇeÅŸme aşığı Dr. Halis Temel, PaÅŸalimanı koyundaki 120 dönümlük çorak araziyi tamamen kendi kısıtlı imkanlarıyla aÄŸaçlandırmış ve çiçeklendirmiÅŸ. Bugün doÄŸal bir cennet bahçesi görünümündeki arazinin içine iki yıl önce kurulan Aqua & Wekamp, çam aÄŸaçlarının altında, deniz kenarında. İçi ÅŸifalı suyla dolu bir havuza sahip. Bitki örtüsü yüzde yüz korunuyor. 1 Kasım’a kadar sabah 09.00’dan akÅŸam 22.00’ye kadar açık. GiriÅŸ ücreti haftanın yedi günü kiÅŸi başı 15 milyon lira. Açıkhavada masaj yaptırabilirsiniz. Ãœnlü müdavimleri arasında Sezen Aksu, Adnan Polat, Beyazıt Öztürk, Yılmaz ErdoÄŸan var. Mönüde dana antrkot sandviç 12, makarnalar 8-12, pizzalar 10 milyon lira. Tel: (232) 717 02 62.MELÄ°SSA’S SECRET GARDENİçinde üç yapay gölet varAntalya Atatürk Parkı içerisinde 5 yıldır hizmet veren Melissa’s Secret Garden’ın etrafı çam aÄŸaçları ile çevrili. 3 yapay gölet, süs aÄŸaçları ve rengarenk çiçeklerle çevrili mekan, terası ve kapalı alanıyla birlikte yaklaşık 150 kiÅŸiyi ağırlayabiliyor. Restoran, adını sahibi Kurt Merter’in 9 yaşıındaki kızı Melissa’dan almış. Kurt Merter bir Alman. Restoranını doÄŸa içine gizlemek isteyen Merter, ‘Küçük kızım Vanessa’nın adını da terasa verdim’ diyor. Alman, Ä°talyan ve Türk mutfağına ağırlık veren Melissa’s yaz aylarında saat 19.00 ile 02.00 arasında hizmet veriyor. 30 araçlık otoparkı var. Çıtır kabuklu pastırmadan yapılan Casanova, peynir ile doldurulmuÅŸ mezgit filetosu, ızgaradan marine edilmiÅŸ somon balığı filetosu Alaska, Sceret Garden’in favori yemekleri. Tel: (242) 238 52 35.OLD HOUSE RESTORANTarihi yapıda bahçe keyfiAlanya Müze Müdürlüğü’nce tescillenmiÅŸ tarihi Old House Alanya Evi, restoran olarak hizmet veriyor. DamlataÅŸ Caddesi üzerindeki Old House, zeytin aÄŸaçları, asma ve çiçeklerle bezenmiÅŸ otantik bahçesiyle yerli yabancı herkesin uÄŸrak yeri. Alman eÅŸi Beat ile 3 yıl önce kiraladıkları tarihi evi restorana dönüştüren ÇaÄŸla İşözen, restoranın hem iÅŸletmeciliÄŸini, hem aşçılığını, hem de garsonluÄŸunu yapıyor. Ana mönüde sacda tavuk, fırında kuzu, musakka, fırında köfte, tavuk-et ÅŸiÅŸ, salçalı biftek yer alıyor. Mezeler de var. KiÅŸi başı 15 milyona çıkıyorsunuz. Tel: (242) 511 60 54.BUDAKALTIMevsime göre çiçek düzenlemesiBudakaltı, Ankara’da Demokrat Parti döneminde milletvekillerinin oturduÄŸu evlerden birisi. Dört katlı bina yedi sene önce ErtuÄŸrul Derer tarafından restoran olarak iÅŸletilmeye baÅŸlandı. Åžehrin göbeÄŸinde fakat, sakinlik yönünden ÅŸehirden uzak olan bahçe 500 metrekarelik bir alanı kaplıyor. İçerisinde yazlık çiçeklerin yanı sıra 50 yıllık çam ve ıhlamur aÄŸaçları, her çeÅŸit gül, sarmaşık, ortanca, saat çiçeÄŸi sarmaşıkları, kardelen ve begonya bulunuyor. Bahçede çiçek düzenlemesi mevsimlik olarak yapılıyor. AÄŸaçlardaki kuÅŸ yuvaları ise bahçeye renk katan diÄŸer bir unsur. Hava karardığında özel bir ışıklandırma sistemi ile farklı bir görünüme kavuÅŸuyor. Ä°talyan mutfağı ile Türk mutfağının sentezini mönüsüne alan Budakaltı, her gün 10.00-24.00 saatleri arasında açık. Tel: (312) 427 85 45.GÃœNEY MARÄ°NASeyhan Baraj Gölü manzaralıAdana Adnan Menderes Bulvarı’nda 1993’ten bu yana balık restoranı olarak hizmet veren Güney Marina, muhteÅŸem manzarası ve huzur veren bahçesi ile öne çıkıyor. 8 dönümlük arazi üzerine kurulu restoran Seyhan Baraj Gölü’nü tepeden görüyor. Bahçede çam, dut, zanzalak gibi aÄŸaçların yanı sıra asma ve güller bulunuyor. Göl manzarasına karşı gün batımını izlemek ayrı bir keyif. Günde ortalama 100-150 kadar müşterisi oluyor. Tel: (0322) 234 93 72-233 06 30.CERCÄ°S MURAT KONAÄžI Mezopotamya manzaralı avluMardin’de 2001 yılında hizmete giren Cercis Murat Konağı, sadece GüneydoÄŸu’da deÄŸil, Türkiye’nin her yerinde bilinen ve aranan geleneksel mutfaklardan biri oldu. Mekanın bahçesi deÄŸil ama avlusu var. 1888’den kalma taÅŸ iÅŸlemeleriyle süslü avlu Mezopotamya Ovası’na bakıyor. Mardin’e giden turistler Cercis’de akÅŸam yemeÄŸi yediÄŸinde Mezopotamya Ova’sının Ä°stanbul boÄŸazına benzediÄŸini söylüyor. Ä°ÅŸletmecisi Ebru Baybara Demir, yemek için kullanılan bütün malzemeleri Mardinli kadınlara ürettiriyor. Yöresel yemeklerin sunulduÄŸu konağın en popüler içeceÄŸi zencefilli limonata. Tel: (482) 213 68 41. GAZETECÄ°LERDEN, GEZGÄ°NLERDEN VE GURMELERDEN OLUÅžAN BÃœYÃœK JÃœRÄ° SEÇTÄ°Ali Atıf Bir - Hürriyet gazetesi yazarıAyÅŸe Arman - Hürriyet gazetesi yazarıŞerif Yenen - Turist Rehberleri BirliÄŸi BaÅŸkanıDonatella Piatti - Gazeteci, yazarAli Esat Göksel - Mimar, gurmeNur Çintay - Ä°stanbul Life Dergisi Yayın YönetmeniOÄŸul Türkkan - Ankaralı gurmeAhmet GüzelyaÄŸdöken - Ä°zmirli gurmeTayyar ZaimoÄŸlu - Adanalı gurmeServet Sönmez - Antalyalı gurmeÂ
False