Bahçesaray’da çekirge istilası

Güncelleme Tarihi:

Bahçesaray’da çekirge istilası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2016 11:40

VAN’ın Bahçesaray İlçesi’nin Güneyyamaç ve Kaşıkçılar Mahalleleri’ni çekirgeler istila etti. Vatandaşlar ekinlere, ağaçlara, sebzelere büyük zarar veren çekirgelerin kısa süre sonra evlere kadar gireceği korkusunu yaşarken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri ilaçlı mücadele yapıyor.

Haberin Devamı

Bahçesaray’a 20 kilometre uzaklıktaki Güneyyamaç ve Kaşıkçılar Mahallesi sakinleri binlerce çekirgenin istilasıyla zor günler yaşıyor. Özellikle ekili alanlara zarar veren yüzlerce çekirge, meyve ağaçlarının yaprakları, bağ bahçelerdeki sebzelerin adeta kökünü kuruttu. Tarlalarda, yolda, bahçelerde ve arazide hızla ilerleyen çekirgeler yavaş yavaş mahallelerin de içine girmeye başladı.

Haberin Devamı

KOYUNLARIMIZI OTLATAMIYORUZ

Binlerce çekirgenin istilası altındaki mahallelerde vatadaşlar çaresiz bir şekilde beklerken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri de ilaçlı mücadelede bulunuyor. Köyün çobanları, çekirgelerin köyün merasındaki otları kuruttuğunu ve koyunlarını otlatmak için yeşil bir alan bulmakta zorladıklarını söyledi.

EKİP GÖNDERİLDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, çekirgelerle mücadele için üç teknik uzman ve ihtiyaç duyulan araç gereci Bahçesaray ilçesine gönderdi.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bahçesaray'a çekirgelerle mücadele için üç teknik uzman ve ihtiyaç duyulan araç gereç gönderilmiştir. Yapılan sürveyler ve zararlı ile mücadele çalışmaları teknik personelimiz, ilçe müdürümüz ve çalışanlarımızın katılımıyla yürütülmektedir. Farklı rezerv alanlardaki kışlaklarda nimf döneminde (erginleşmemiş) bulunan, zarar verme aşamasına gelmemiş çekirgenin, kışlak alanlarını terk edip yayılmadan önce rezerv alanları ilaçlaması yapılmaktadır. Böylece çekirgelerin dağılıp geniş alanlara yayılmadan önce rezerv alanları ilaçlanarak, daha az ilaç kullanılarak daha etkin bir mücadele yapılmaktadır."

Haberin Devamı

Toplu ilaçlamayla çekirgelerin çok büyük alanlara yayılmasının engellendiği kaydedilen açıklamada, Bahçesaray'ın ilgili mahallelerinde yapılan sürvey çalışmaları sonucu, kimyasal mücadele yapılması amacıyla bakanlıkla irtibata geçilerek, ilave ilaç takviyesi sağlandığı, ilave bin dekar rezerv alanına yetecek ilacın ilçeye gönderildiği bildirildi.             

 Açıklamada, "Söz konusu mahallelerde kurumumuzca kışlaklardan (rezerv alanları) çekirge inişi başlamadan önce, 02 Mayıs 2016'tan bugüne kadar görevlendirilen ekiplerce, her gün 40 ilaçlama ekipmanıyla mücadele yapılmıştır. Mücadele yapılan alanlarda başarı sağlanmış olup, farklı alanlarda çekirge çıkma ihtimaline karşı, teknik ekiplerce sürvey ve kimyasal ilaçlama mücadelesi devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.      

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!