Bahçeli'den HDP sıralarına selam

Güncelleme Tarihi:

Bahçeliden HDP sıralarına selam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2017 19:01

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,  yeni Anayasa tasarısının görüşmelerinin sürdüğü Meclis Genel Kurulu’na ilk tur görüşmelerinin son gününde de katıldı. Bahçeli, HDP sırasına selam verdi. HDP'li vekiller Saffet Sancaklı'nın eşinin durumunu sordu, geçmiş olsun dedi.

Haberin Devamı

Bahçeli Genel Kurul salonuna gelişinde MHP sıralarının en önüne otururken yan sırasında oturan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ile tokalaşarak bir selamlaştı.

Bahçeliden HDP sıralarına selam

Bahçeli, Yıldırım ve Pervin Buldan ile kısa bir süre sohbet etti. HDP’li vekiller, Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın eşinin durumunu sorarak Bahçeli’ye geçmiş olsun diledi.

Bahçeliden HDP sıralarına selam

MHP Genel Başkanı Bahçeli’de eli ile işaret ederek Sancaklı’nın eşinin durumu ile anlattı.

18İNCİ MADDE GÖRÜŞMELERİNE BAŞLANDI

Haberin Devamı

Anayasa değişiklik teklifinin 18’inci madde görüşmelerine başlandı. 18’inci maddenin içeriği şu şekilde:

"Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

Milletvekili sayısının 600’e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek. "

17. MADDE KABUL EDİLDİ

Anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda, teklifin 17. maddesine 342 kabul, 135 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 17. maddesinin gizli oylamasına 484 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 135 ret oyu kullanıldı, 3 oy boş, 2 oy geçersiz, 2 oy çekimser çıktı. 

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, oy kullanma sürecinde CHP'li milletvekillerinin oy kullanılan kupaların yanına Anayasa kitapçıklarını üst üste koymaları üzerine, "Bu kitapçıktan biz de alabilir miyiz, tüm milletvekiller için mi getirdiniz, yoksa geri mi götüreceksiniz? Üst üste koydunuz, dikkat edin anayasayı devirmeyiniz" diye espri yaptı. 

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullanma sırasında sohbet ederek aynı kabine gitti. Kabine önce Başbakan Yıldırım, ardından Kılıçdaroğlu girdi. Yıldırım, Kılıçdaroğlu'nu aynı kupaya oy pusulasını atması için davet etti ancak Kılıçdaroğlu, diğer kupaya yöneldi. 

Kullanılan oyların sayımı sırasında kupanın yanına getirilen anayasa kitapçıkları CHP milletvekillerinin masalarına bırakıldı. 

Teklifin 17. maddesi uyarınca, TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak. 

Seçimin yapılacağı güne kadar milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27'nci Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi, cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yapılacak. 

Haberin Devamı

TBMM, anayasa değişikliği teklifinin kanunlaşıp yayımı tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde değişikliklerin gerektirdiği Meclis İçtüzüğü'nü ve kanuni düzenlemeleri gerçekleştirecek. 

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleneceği belirtilen değişiklikler ise cumhurbaşkanının göreve başlama tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde cumhurbaşkanı tarafından düzenlenecek. 

Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri en geç 30 gün içinde seçilecek. Değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 40'ıncı günü takip eden iş günü de görevlerine başlayacaklar. Başvurular, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 gün içinde TBMM Başkanlığına yapılacak. 

Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu karma komisyona gönderecek. Komisyon, 10 gün içinde her bir üyelik için 3 adayı üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğuyla belirleyecek. Birinci oylamada 3'te 2 çoğunlukla seçimin sonuçlandırılamaması halinde, 2'nci ve 3'üncü oylamalar yapılacak; bu oylamalarda üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun oyunu alan aday seçilmiş sayılacak. 5'te 3 çoğunluğun sağlanamaması halinde 3'üncü oylamada en çok oyu alan seçilecek. Üyelerin 2 katı aday arasından ad çekme usulü ile üye belirleme işlemi tamamlanacak. 

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu aynı usul ve nisapları gözeterek, 15 gün içinde seçimi tamamlayacak. Mevcut Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri, yeni üyelerin göreve başlayacağı tarihe kadar görevlerine devam edecek ve bu süre içinde yürürlükteki kanun hükümlerine göre çalışacak. 

Yeni üyeler, ilgili kanunda değişiklik yapılıncaya kadar mevcut kanunun anayasaya aykırı olmayan hükümleri uyarınca çalışacak. 

Görevi sona eren ve Hakimler ve Savcılar Kuruluna yeniden seçilemeyen üyelerden, talepleri halinde adli yargı hakim ve savcıları arasından seçilenler Yargıtay üyeliğine, idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilenler Danıştay üyeliğine Hakim ve Savcılar Kurulunca seçilecek. Öğretim üyeleri ve avukatlar arasından seçilenler ise Danıştay üyeliğine cumhurbaşkanınca atanacak. 

Haberin Devamı

Bu şekilde yapılan seçim ve atamalarda boş kadro olup olmadığına bakılmaksızın, seçilen ve atanan üye sayısı kadar Yargıtay ve Danıştay kadrolarına üye kadrosu ilave edilecek. 

Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinden Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilenlerin, herhangi bir nedenle görevleri sona erene kadar üyelikleri devam edecek. 

Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kalkacak. 

Düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içinde; Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin askeri hakim sınıfından başkan, başsavcı, ikinci başkan ve üyeleri ile diğer askeri hakimler (yedek subaylar hariç) tercihleri ve müktesepleri dikkate alınarak, Hakimler ve Savcılar Kurulunca adli veya idari yargıda hakim veya savcı olarak atanabilecekler. 

Aylık, ek gösterge, ödenek, yargı ödeneği, ek ödeme, mali, sosyal hak ve yardımlar ile diğer hakları yönünden emsali adli veya idari yargıya mensup hakim ve savcılar, bunların dışındaki hak ve yükümlülükler yönünden ise bu mevzuat hükümleri uygulanmaya devam edilmek suretiyle Milli Savunma Bakanlığınca mevcut sınıflarında, bakanlık veya Genelkurmay Başkanlığının hukuk hizmetleri kadrolarına atanacak. 

Kaldırılan askeri yargı mercilerinde görülmekte olan dosyalardan; kanun yolu incelemesi aşamasında olanlar ilgisine göre Yargıtay veya Danıştaya, diğer dosyalar ise ilgisine göre görevli ve yetkili adli veya idari yargı mercilerine 4 ay içinde gönderilecek. 

Değişiklik yürürlüğe girdiği tarihte bulunan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK), tüzükler, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikler ile diğer düzenleyici işlemler yürürlükten kaldırılmadıkça geçerliliğini sürdürecek. 

Kanunlar ve diğer mevzuat ile Başbakanlık ve Bakanlar Kuruluna verilen yetkiler, ilgili mevzuatta değişiklik yapılıncaya kadar cumhurbaşkanı tarafından kullanılacak. 

Anayasanın, seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağına dair hükmü, değişiklik yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte yapılacak ilk milletvekili genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi için uygulanmayacak. 

Bahçeliden HDP sıralarına selam

CHP’DEN İLGİNÇ EYLEM

Yeni Anayasa tasarısının görüşmelerinin sürdüğü Meclis Genel Kurulu’nda 17. Madde’nin oylaması sırasında CHP Milletvekilleri ilginç bir eyleme imza attı. CHP Milletvekilleri oy kullanırken kupaların bulunduğu sehpalara vekillerin alması için anayasa bıraktı. AK Partili vekillerin oy pusulalarını gösterdikleri sahneleri hatırlatan CHPli vekiller oylarını kullanırken anayasa kitapçığı gösterdi. Bırakılan anayasa kitapçıklarını bazı AK Parti Milletvekilleri de aldı. Oturumu yöneten AK Partili Mecis Başkanvekili Ahmet Aydın’da kitapçıklardan birini alarak CHP milletvekillerine teşekkür etti.( Rıza ÖZEL / ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!