Bahçe-dal atıkları gübreye dönüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Bahçe-dal atıkları gübreye dönüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2018 12:21

Bahçe-dal atıkları gübreye dönüşüyor

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - MURATPAŞA Belediyesi, parklardan, site ve apartmanların bahçelerinden çıkan bahçe-dal atıkları ve biçilen çimleri, kompost gübreye dönüştürüyor. 3 yıldır devam eden çalışma kapsamında 60 ton kompost gübre bitki üretiminde yeniden değerlendirildi. 50 tonun da oluşum süreci devam ediyor.

Çevreci Komşu Kart başta olmak üzere farklı projelerle yerel yönetimlerde atıkların geri dönüşümünde Türkiye'nin öncü belediyeleri içinde üst sıraya yerleşen Muratpaşa Belediyesi, kentsel çöpün önemli bölümünü oluşturan park ve bahçe atıklarını kompost gübre olarak değerlendiriyor. Böylece organik atıklar doğal süreçler sayesinde faydalı ve değerli bir kaynağa dönüşüyor.

Muratpaşa Belediyesi'nin park ve bahçelerinden yılda 3-4 bin ton budama ve ortalama 1500 ton çim atığı çıkıyor. Çıkan bu atıklara site ve apartmanların bahçelerinden çıkan atıklar da eklenince günde yaklaşık 4 kamyon atık belediyenin Ermenek Mahallesi'nde bulunan tesisinde kompost gübreye dönüşüm sürecine ekleniyor.

Parçalanan ve öğütülen atıklar burada katkı maddesi ve hayvan gübresiyle karıştırılarak sulanıyor ve büyük yığınlar haline getiriliyor. Atıkların komposta dönüşümü yaklaşık 8 - 12 ay devam ederken süreçte oluşturulan yığının sıcaklık ve nem takibi yapılarak fermantasyonu ve olgunlaşması sağlanıyor.

Muratpaşa Belediyesi'nin 3 yıldır devam eden çalışması kapsamında 60 ton kompost gübre, belediyenin bitki üretim tesisleri ile yeşil alan ve parklarında kullanıldı. 50 tonun oluşum süreci devam ediyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!