« Hürriyet.com.tr

Baharda da şarap tadımı yapılır umulmadık sürprizler yaşanır

Kuzey Yarımküre’de şarap tadım gezileri sonbaharla özdeşleştirilir, bağbozumu zamanı tercih edilir. “Aslında dört mevsim şarap tadımı yapılabilir” diyor lezzetlerin peşinden seyahat eden Esra Tanoğlu (37). Bir tur firmasında dış turlar müdürü olarak görev yapan Tanoğlu, doğa fotoğrafçılığı, açık hava sporları, moda, etnik müzikle ilgiliyor. Gastronomi de hobileri arasında. Bugüne kadar Afrika, Asya ve Güney Amerika başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında 80’e yakın ülke gezdi. “Her yolculuk bana yeni değerler aşılıyor” diyen Tanoğlu, yaz başında şarap tadımı için Fransa, İtalya, Güney Afrika’yı öneriyor.

Esra ERDOĞAN / eerdogan@hurriyet.com.tr
X

Seyahat etmeye ilgi duyar mısınız? Ne sıklıkla seyahat edersiniz?
- İşim gereği hayatımın hatırı sayılır bir bölümünü seyahate adama şansına sahip oldum. 7 kıtada çok sayıda ülke gezdim. Her yıl, 5-10 kez görmediğim yeni ülkelere, şehirlere seyahat ederim. Seyahat benim yaşamımın en büyük parçası, hatta benim için bir yaşam tarzı. Yollar bana çok şey öğretti. Her şeyden önce minnettar olmayı bilmeyi, daha önce farkında bile olmadığım içsel değerleri görmemi sağladı. Yaşamdaki önceliklerimi değiştirerek, kültürel, duygusal ve ruhsal olarak kişisel gelişimimi gerçekleştirmemi sağladı. Artık dünyayı beş duyumla deneyimleyebiliyorum. Bir dağın güzelliğinden veya bir şehrin siluetinden zevk alıyorum. Her yolculuk bana yeni değerler aşılıyor.

Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- Türkiye’den çok sık gidilen Avrupa ülkelerini saymazsak, özel ilgi alanım olan otantik coğrafyalar ve uzak ülkeler seyahatlerimde önceliklerim arasında yer alır. Afrika, Asya ve Güney Amerika başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında şimdiye kadar 80’e yakın ülkeye seyahat ettim.

Şarap tadımı için nerelere, ne zaman gittiniz, ne kadar kaldınız?
- Daha önce Şili’de ve Toscana’da şarap tadım deneyimleri yaşadım. En son, geçen ay, Sicilya’da Etna Yanardağı’nın eteklerindeki, Marco de Grazia’nın sahip olduğu, Terre Nere çiftliğinde, kırmızı şarap tadımı yaptım. Avrupa’nın en yüksek ve en yaşlı asmalarının bulunduğu bölgede, Floksera dönemi öncesinde dikimi yapılan, 140 yıllık Nerello Mascalese asmalarından şarap üretimi yapılıyor. Günümüzde Sicilya’nın en iyi şaraplarının başında geliyor. Bağlar 1870’de Etna’nın Doğu yamaçlarında Calderara mevkinde (rakım 650 metre) oluşturulmuş. Yüzde 100 Nerello Mascalese üzümlerinden yapılan şarabın 2006 rekoltesine WA dergisi tarafından 95 puan verilmiş.

KONAKLAMA İÇİN EKOLOJİK ÇİFTLİKLER İDEAL

Şarap tadımıyla ilgili tecrübelerinizi anlatır mısınız?
- Şarap tadımının en güzel yanı; tıpkı değişik ülkelerde karşılaştığımız insanlar gibi, değişik tat, doku ve renkler ile karşılaşmaktır. Hiç ummadığımız ülkelerde, harika bir şarap kültürüyle tanışıp, şarabın kalesi kabul edilen yerlerde ise bazen hayal kırıklığı yaşanabilir. Son yıllarda şarap uzmanlarının da söylediği gibi, alışılagelmiş eğilimler yerine, hangi şişenin içinden çıkan, hangi tat sizi mutlu ediyorsa, dünyanın en iyi şarabının o olduğu düşüncesini ben de paylaşıyorum. Artık etle kırmızı şarap, balık ve tavukla beyaz şarap gibi klasik yaklaşımların geçerliliğini kaybetmesi, Şili, Avustralya ve Güney Afrika gibi yeni dünya şaraplarının liderliğe doğru ilerlemesi bence şarap tadımlarında en çok konuşulan konular arasında. Çoğu bağda, sıraların başındaki gül ağacının varlığının gerekliliğini şarap tadımına ilk gelen birine anlatıp, yüzündeki hayret ifadesini seyretmek oldukça hoş bir deneyim. Bilmeyenler için anlatayım. Gül fidanı adeta bir sigorta gibi asmalara gelebilecek tehlikeleri önce kendi üzerine çeker ve üreticiyi olası bir salgına karşı uyarır.

Şarap tadımlarınde ne tür yerlerde konaklıyorsunuz?
- Günümüzde ekolojik, çevre dostu, yeşil oteller yeni trend olarak yükselişte. Seyahat ettiğiniz zaman, gittiğiniz bölgedeki ülkelerin yöresel kültürünü, yaşam tarzını deneyimliyorsunuz. Artık seyahatler, fark yaratacak, anlatılacak hikayesi olan yaşam anları oluşturmak üzere kurgulanıyor. Maddesel tatminlerdense duygular daha önemli. Organik gıdaların kullanıldığı, beş yıldızlı tatil köylerini geride bırakan, basit ama konforlu ekolojik çiftlikler şarap tadımı gezileri için ideal. Bu çiftliklerde kalırken, zeytin, üzüm ya da çay toplayabilir, zeytinyağı, doğal sabun yapımı gibi atölye çalışmalarına da katılabilirsiniz.

Şarap tadımı gezisi yapmak için hangi dönemi tercih etmek gerekir?
- Aslında genellikle sonbahar, bağbozumu zamanı tercih edilir. Ama aslında şarap tadımı için dört mevsim seyahat edebilirsiniz. Dünyanın en ünlü üzümlerinin yetiştiği Fransa, İtalya, Güney Afrika, dört mevsim ilk tercih edilmesi gereken bölgeler.

Şarap tadımı için seyahat ettiğiniz yerlere gitmek isteyenlere neler önerirsiniz?
- Şaraplık üzüm bağları ve zeytinliklerle kaplı ortaçağ kasabalarının bölgesi Toscana, şarap tadımı için ilk önerim. Floransa havalimanından yaklaşık yarım saat sürecek manzaralı ve keyifli bir karayolu yolculuğu ile ulaşılan bölgede, konaklama için çok sayıda çiftlik ya da ortaçağ mimarisine uygun dekore edilmiş irili ufaklı şatolar bulunuyor. Chianti’den Val D’Orcia’ya, Toscana’nın en prestijli şaraplarının üretildiği yer olarak ünü dünyaya yayılmış bölgede, İtalyan şaraplarının çıkış öykülerini uzmanlarından dinleyip, test ederek olağanüstü lezzetlerin sırlarını öğrenirken, Toscana Vadisi’nin ortaçağ surları ile çevrili şehirlerini ve tarihini de keşfedebilir, gurme yemeklerin keyfini yaşayabilirsiniz.

En sevdiği beş şehir:
Paris, Bangkok, New York, Rio de Janeiro, Milano

Seyahatte ne okur?
Rehber kitaplar

Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider?
Uçak, tren, otobüs

Seyahatte ne yer ne içer?
Yerel tatlar

Seyahatte nerede kalır?
Merkezi, butik, kişiye özel hizmet veren, minimalist oteller

Kiminle seyahat eder?
Arkadaşlarıyla

Seyahatten ne alır?
Kitap, yerel müzikler, küçük hediyelikler

Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler?
I-pad, fotoğraf makinası, güneş gözlüğü, sandalet

Kaynak: Esra ERDOĞAN / eerdogan@hurriyet.com.tr