Bahara darbe

Güncelleme Tarihi:

Bahara darbe
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2013 00:00

Cumhurbaşkanı Mursi'nin restleştiği ordu 22.00'da yönetime el koydu, geçici başkan atandı: Seçim yapılacak, kimse dışlanmayacak.

Haberin Devamı

Mısır’da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi’nin istifa etmesi için verdiği 48 saat dün doldu. Geri adım atmayan taraflar sosyal medyadan “Ölmeye hazırız” mesajı verdi. Sokaklarda tanklar ve protestocular karşı karşıya geldi. Mursi, “Darbeye barışçı şekilde direnin” dedi.

Yüksek Askeri Konsey Facebook’ta yayınladığı bildiride “Mısır’ı ve halkı teröristlere, radikallere ve aptallara karşı savunmak için kanımızı feda etmeye hazırız” dedi. Mursi ise“Anayasanın meşruiyetini korumak için canımı vermeye hazırım” diye konuştu.

MUAMMER ELVEREN MISIR'DA 'BAHAR DARBESİ'Nİ HÜRRİYET DÜNYASI İÇİN İZLEDİ / FOTO GALERİ

MÜDAHALEDEN SONRA MISIR SOKAKLARI / FOTO GALERİ



‘İÇSAVAŞ’ SESLERİ

Mursi’nin sözcüsü Ali Ayman “Cumhurbaşkanı, Allah’ın yardımıyla halkımızın son verdiği eski diktatörlük günlerine dönmek yerine bir ağaç gibi ayakta ölmeyi tercih eder” ifadesini kullandı. Muhalefete, Mursi’nin sözlerini “iç savaş çağrısı” olarak niteledi.
Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi; komutanlar, muhalefet ve dini liderlerle görüştü. Müslüman Kardeşler Sisi’yle görüşmeyi reddetti. Ülkedeki bazı kamu binalarını askerler ve zırhlı araçlar kuşattı. Mursi, tüm muhalefetin onayıyla belirlenecek bir uzlaşı hükümeti önerdi ama istifa etmeyi reddetti.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAK

Mursi başta olmak üzere Müslüman Kardeşler liderlerine yurtdışı yasağı kondu. Mursi, “Darbeye barışçı yollarla direnin” dedi. Yardımcısı Essam El Haddad ise Facebook’ta “Bunun tam karşılığı askeri darbedir” ifadesini kullandı. Haddad, “Şehitliğe hazırız.Cumhurbaşkanı ile tankların arasında duracağız” dedi.

Haberin Devamı
VE MISIR’DA ORDU SAHNEDE
 



Sokak bölündü

Haberin Devamı

HÜRRİYET, yüzbinlerce Muhammed Mursi karşıtının doldurduğu Tahrir Meydanı’nın yanısıra, Cumhurbaşkanı’nı destekleyenlerin toplanma yerlerinde de göstericilerle görüştü. Müslüman Kardeşler ve destekleyicileri bir tarafta; liberaller, solcular, laikler ve Kıptiler ’den oluşan muhalefet cephesi Temerrüd (İsyan) diğer tarafta, ülke adeta ikiye bölünmüş durumda.





İKİ MEYDAN İKİ MANZARA


Tahrir’de her gece yüzbinlerce kişi sabahın ilk ışıklarına dek yorulmadan Mursi karşıtı sloganlar atıyor. Konuştuğumuz protestocuların tamamı, Mursi’nin seçim kampanyasında verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmediğini vurguladı. Tahrir Meydanı ve çevre sokakları dolduranlar arasında kadınların yüzde 80’inden fazlası tesettürlü. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın olduğu El İttihadiye bölgesindeki muhalif kadınların ise hemen hepsinin başı açık.

Mursi’ye oy vermesine rağmen şimdi ona kızıp muhalif saflarına geçenlerin çokluğuna bakılınca, Cumhurbaşkanı’na halk desteğinin bugün yüzde 50’inin epey altına inmiş olduğu yorumu yapılabilir. Bir gösterici, “Mursi aslında iyi bir insan ama maalesef bir yıllık icraatını Müslüman Kardeşlerin kıskacında geçirdi. Tüm Mısır’ın Cumhurbaşkanı olamadı. Elbise büyük geldi” dedi.

MURSİ’YE DESTEK HUTBESİ

* Mursi’yi destekleyenlerin bulunduğu Rabiatu’l-Adeviyye Meydanı’nda vakit geldiğinde herkes hemen namaza durdu. Meydanda kurulan sahneden yapılan son derece uzun Mursi’ye destek hutbesi sırasında ise herkes ayaktaydı. Bu meydana giriş-çıkışı, kırmızı baretli, eli sopalı korumalar kontrol ediyor. Kimlik kontrolü yapılıyor. Kadınları, kadın korumalar arıyor.

Haberin Devamı

Ankara: Halka saygı duyulmalı

TÜRK Dışişleri Bakanlığı, Mısır’daki son gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, “Anayasal meşruiyet içerisinde kalınarak Mısır halkının iradesine saygı duyulması, Mısır’daki demokratik sistemi güçlendirecektir” ifadesini kullandı. Açıklamada, “Bütün demokrasilerde seçimle iş başına gelen yöneticilerin yine seçimle görevden ayrıldığı, evrensel bir gerçektir. Mısır halkı ve yönetimi, mevcut krizi aşmak için yine demokratik kurallar çerçevesinde bir yol haritası belirleyebilecek kudrettedir” denildi. Açıklamada, Mısır’da tüm tarafların şiddetten kaçınması ve hukukun üstünlüğüne saygı duyulması çağrısı da yapıldı.

Haberin Devamı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!