Bahar otlarıyla lezzetli tarifler

Bahar sadece sıcak havayla, çiçek-böcekle gelmedi, nimetleriyle de geldi. Mevsimle birlikte kendini tazeleyen doğa bin bir lezzeti de hayatımıza katmış durumda. Ege’nin güzel kasabalarında birbirinden güzel ot festivalleri yapılmasının nedeni de bu. Peki biz Ege’de yaşamayanlar, bu nimetlerden muaf mıyız? Zinhar… Tek yapmanız gereken doğaya çıkıp kırlarda, ormanlarda şöyle bir yürümek. Biz de bu hafta öyle yaptık. Baharın nimetlerinden faydalanalım dedik ve ilginç lezzetlerin ustası Refika Birgül’le birlikte kendimizi Burgazada’nın kırlarına vurduk. İki saati bile bulmadan sepetlerimizi rengârenk otlarla doldurduk. Kendimizi tutamadık, kırlarda pişirip afiyetle yedik. Tek maliyetimiz Ayşe Teyze’den istediğimiz üç yumurta oldu.

Yücel SÖNMEZ - Fotoğraflar: Levent KULU
09.04.2016 - 12:07 | Son Güncelleme :

MORSALKIMDAN ŞERBET

Evlerin arasından kırlık alana doğru Refika’yla sohbet ederek yürüyoruz. Bir an sessizlik oldu. Başımı Refika’ya doğru çevirdiğimde yoktu. Sonra onu morsalkımların arasında gördüm. Çiçeklerini öpüp, koklayıp sepete atıyordu. İştahını görünce önce “Kurutacak ağacı” diye düşündüm. Sonra fark ettim, seviyormuş! Niyeti başkaymış. Morsalkım çiçeklerinden şerbet yapacağını söyleyince canhıraş yardıma koyuldum. Şerbetleri bekliyoruz. 

KUŞKONMAZ GANİMETİNE KONDUK

Kollarımızda sepetle bir patikaya girdiğimizde karşımıza kuşkonmazlar çıktı. Hem de daracık bir alanda bir sürü. O yüzden en çok kuşkonmazları toplarken zaman geçirdik. Zira bu şifa ve lezzet kaynağı bitkinin, toplanma kıvamına gelmiş tek bir dalını dahi feda edemezdik. Etmedik de. Her birini sevip okşayıp sepetimize attık. Refika hemen yapsa da yesek diye düşünürken anlıyorum ki o da aklından bunu geçiriyor.

 

Bahar otlarıyla lezzetli tarifler

 

BALLIBABA DERLER ADINA

Ermiş ya da türbeyi andıran ismi, küçükken emdiğimiz çiçeklerinden gelen tadıyla büyük saygı duyduğumuz bu bitkinin salataya verdiği tadın ve rengin kıymetini çok sonradan keşfedenlerdenim. Gene şanslıymışım. Refika hiç bilmiyormuş. Onun da şaşırdığını gördüm ya. daha da gam yemem. Birkaç saniyelik boş gözlerle havaya baktığı sırada kafasında olayı canlandırmış olacak ki o da bitkiye iştahla hücum etti ve sepetini doldurdu.

HARDAL CANDIR

Kuşkonmazların arasına serpilmiş hardal otlarına dokunmadık. Ne zaman ki o bölgeden ayrıldık sarı sarı taze çiçekleriyle bize göz kırpmaya başladılar. Biz de hardalların hem çiçeklerinden hem de yemyeşil taze yapraklarından ihtiyacımız olduğu kadarını sepetlerimize ekledik. Çünkü onu yabani kuşkonmazlı yumurtamızı süslemek ve tatlandırmak için kullanacağız.

 

ARAPSAÇLI AYRAN

Bahar otlarıyla lezzetli tarifler


Ben ona rezene diyorum, Refika ise arapsaçı... Sonuçta ikisi de aynı tada, aynı muhteşem aromaya çıkıyor. Karşımıza ilk en taze halleriyle rezeneler çıktı. Onlardan da rezeneli ayran yaptı Refika. İşte tarifi...

Malzemeler: 4 dolu çorba kaşığı yoğurt,1 su bardağı su, 4 dal arapsaçı, 1-2 tutam tuz.
Yapılışı: 1 tutam tuz ile 4 dal arapsaçını havanda iyice ezip dövün. Tuzun hepsini baştan eklemeyin. Ağız tadınıza göre sonradan ilave edebilirsiniz.

Arapsaçları iyice ezilip yeşil sularını çıkarınca üzerine dört dolu çorba kaşığı yoğurdu ekleyin ve havanın içinde çırparak karıştırın. Üzerine bir su bardağı soğuk suyu ekleyip sürahiye alın ve soğuttuktan sonra afiyetle ferah ferah için. Dilerseniz arapsaçlarını küçük küçük kopartıp buz kalıplarına koyun, su ekleyip dondurun. Sonrasında istediğiniz içeceğe ekleyip hem lezzetini artırın hem de şıklığını.

 

EBEGÜMEÇLİ KISIR

Bahar otlarıyla lezzetli tarifler


Yapılışı: 1 su bardağı bulguru, 1 su bardağı sıcak suyla ıslatıp üzeri kapalı olarak şişirin. Yarım su bardağı zeytinyağını, 1’er çorba kaşığı domates ve biber salçasıyla yoğurun. Üzerine 1’er tatlı kaşığı sumak ve tuz, yarım tatlı kaşığı kimyon ve karabiber ekleyip yoğurmaya devam edin. 3 çorba kaşığı nar ekşisini ve yarım limonun suyunu ekleyin. İnce ince doğradığınız 1/3 bağ maydanozu, 3 dal taze soğanı ve 4 dal turpotu sapını ekleyin ve karıştırın. 6-7 tane salatalık turşusunu küp küp doğrayın ve 1 avuç ekşisi bol, kütür kütür körpe eriği ekleyin. 15-20 yaprak ebegümecini yıkayın. Bir tavaya 1 su bardağı sıcak suyu dökerek içine 2 diş sarmısağı dilimleyip kaynatın. Ebegümeçlerini bu suda yaklaşık 1 dakika kaynatın. Yaprakları geniş bir tabağın tabanına güzelce yayın. Üzerine kısırın yarısını koyun. Tekrar yaprakları serin ve kalan kısırın yarısını koyun. Son katı da devam ettirip bitirin.

 

VE REFİKA’NIN TARİFİYLE MUTLU SON... 

Bahar otlarıyla lezzetli tarifler

 

Sıra geldi işin en lezzetli yanına. İnsan sabırsızlıkla bekliyor. Hele de yanında mutfağın yaratıcı ustalarından Refika Birgül gibi biriyle bu maceraya atılmışsanız. Refika’nın setinden tava, tabak, tepsi, bıçak, zeytinyağı, ocak gibi aletlerin çıktığını görmek insanı hem şaşırtıyor hem de fena halde umutlandırıyor. Aşçıların neden kızdırılmaması gerektiğini ilk kez anlıyorum. Bıçakları çok keskin... İşte yabani kuşkonmazlı yumurtamız. Siz de yapabilirsiniz.

 

 

Bahar otlarıyla lezzetli tarifler


Malzemeler: 1 bağ yabani kuşkonmaz, 4 adet yumurta, 1/4 limon, 2 diş sarmısak, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı acı biber reçeli, 1,5 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pulbiber

Süslemek için: Hardal otu ve lavanta çiçekleri

Yapılışı: 1 bağ yabani kuşkonmazın çok uzun saplarını ayıklayıp 3-4 cm uzunluğunda doğrayın. Eğer kuşkonmazların acısı varsa 4-5 çorba kaşığı su ile birlikte tavada biraz kaynatın. Suyu döktükten sonra tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip, 2 diş sarmısağı ince ince dilimleyip kavurun. Kuşkonmazları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Renklerini öldürmemeye dikkat edin. Bir kâsede 4 yumurtayı çırpın. 1,5 çay kaşığı tuz, 1’er çay kaşığı karabiber ve pulbiberi ilave edin. Yumurtayı da tavaya ekleyin. Birkaç saniye bekledikten sonra spatulayla ortadan kenara doğru ite ite pişirin. Çeyrek limonun suyunu ve kabuklarını da ekleyin. Yumurta piştikten sonra bir tabağa alıp üzerine 2 çorba kaşığı acı biber reçeli gezdirin. Reçelin tarifini 28 Ocak 2010 tarihli Hürriyet Cumartesi yazımdan bulabilirsiniz. Acılı, ekşili, tatlılı efsane kuşkonmazlı yumurtanız dilerseniz kallavi kahvaltı sofralarında, dilerseniz hızlı ve doyurucu akşam yemeğinizde damağınızı şenlendirebilir.

 

 

Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün