GeriSeyahat Bahar güneşinde Hannover
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bahar güneşinde Hannover

Bahar güneşinde Hannover

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover, Avrupa’nın merkezinde geniş yeşil alanları ve gölleriyle dikkat çeken, sık sık düzenlenen fuarlarla çok sayıda turist ağırlayan bir kent. Şu sıralar kentte bahar coşkusu yaşanıyor. Sokaklar cıvıl cıvıl, satıcılar, müzisyenler, güneşin keyfini çıkaranlar, alışveriş meraklıları, turistlerle dolu.

Hannover, 500 bini geçen nüfusuyla Kuzey Almanya’nın büyük merkezlerinden. Ülkenin diğer birçok kenti gibi İkinci Dünya Savaşı’nda zarar gördüğü halde başarılı restorasyon projeleriyle mimari anıtlarına büyük ölçüde yeniden kavuşmuş durumda. Özellikle Türkçe’de eski şehir anlamına gelen “Altstadt” bölgesi tarihi sokakları, evleri, kiliseleriyle dikkat çekiyor. Burası restoranları, kafeleri, hediyelik eşya dükkanlarıyla da Hannover’in en renkli köşelerinden. Mekanlar bahar ve yaz aylarında dışarıya masa ve sandalyeler koyup servis yapıyorlar. Bu sayede hem açık havanın keyfini çıkarıyor hem de eski şehrin manzarasını seyredip, fotoğraf çekebiliyorsunuz.

ŞEHRİ BİSİKLET TAKSİYLE KEŞFEDİN

Hannover’i keşfetmeye tren garının önündeki Ernst August Meydanı’ndan başlayabilirsiniz. Kentin en büyük turizm danışma ofisi de günün her saati cıvıl cıvıl olan bu meydanda bulunuyor. Meydana alışveriş merkezleri ve restoranların sıralandığı caddeler açılıyor. Motorlu taşıtların giremediği bu caddelerde yürüyebilir, vitrinlere bakabilir, kalabalığa karışabilirsiniz. Farklı zevklere hitap eden çok sayıda mağaza bulmanız mümkün. Bu civardaki ünlü tarihi Kröpcke saati Hannoverlilerin en çok tercih ettiği buluşma noktası. Kröpcke ayrıca büyük alışveriş caddelerinin kesiştiği bir kavşak, yorulduysanız saatin hemen yanındaki kafede biraz soluklanabilirsiniz.
Yürümeyi seviyorsanız güzel bahar havasında Hannover’in birçok önemli köşesine taşıt kullanmadan gidebilirsiniz. Ayrıca birçok Avrupa kentinde olduğu gibi bisiklet yaygın bir ulaşım aracı. Taşıt yollarının yanındaki muntazam bisiklet yollarını genç, yaşlı, çocuk birçok kişi kullanıyor. Yürümeyi tercih etmiyorsanız bir bisiklet kiralayarak kenti keşfetmek de iyi bir fikir. Doğa dostu kentte bisiklet taksilere de rastlıyorsunuz. Bir bisikletçi pedallı mini arabayı çekerek bazen bir, bazen 3-4 kişiyi istediği yere kadar götürebiliyor.
Hannover’de sokak müzisyenlerine de sık rastlayacağınızı hatırlatalım. Gitar ya da akordiyonla mini konserler veren müzisyenlerin yanı sıra darbuka çalıp etrafına insanları toplayanları bile görebilirsiniz. Sokak satıcıları arasında ise en çok “currywurst” satanlara rastlıyorsunuz. Currywurst, yani köri soslu sosis Almanya’da çok tercih edilen bir yiyecek. Bu arada Alman damak tadını yadırgıyorsanız kentte kebap, döner, lahmacun satan Türk restoranlarını rahatlıkla bulabileceğinizi hatırlatalım.
Yeşil alanlar açısından çok zengin olan Hannover’de görülecek başlıca yerlerden biri Herrenhausen’de bulunan Barok bahçe. 1692 -1714 yılları arasında Prenses Sophie von der Pfalz tarafından yaptırılmış. Bu gösterişli, tarihi dev bahçeye iki tarafında ağaçların dizildiği geniş bir yürüyüş yolundan geçiyorsunuz. Kapıda biletinizi aldıktan sonra kendinizi bir zamanlar saray mensuplarının dolaştığı görkemli bahçede buluyorsunuz. Bahçede yaz aylarında çeşitli ışıklandırmalar, fıskiye oyunları, havai fişek gösterileri, gösteriler yapılıyor.
Hannover’in belediye binası gösterişli, benzerine sık rastlanmayan bir mimari anıt. Binaya girip hem kubbeyi içeriden seyredebilir hem de kentin ortaçağ, İkinci Dünya Savaşı öncesi, sonrası ve bugünkü halini gösteren maketleri inceleyebilirsiniz. Masch Park, belediye binasının hemen arkasında. Bu park çim alanları, ağaçları, gölü ve köprüleriyle özellikle güzel havalarda çok rağbet görüyor. Belediye binasının göle yansıyan görüntüsü manzarayı daha da güzelleştiriyor. Hava güneşli olduğunda Hannoverli gençler, aileler soluğu burada alıyor. Bikinileriyle güneşin keyfini çıkaran genç kızlar, çimlerde oynayan çocuklar, belediye binasında evlenip fotoğraf çektirmeye buraya gelen çiftler, bisikletliler, koşanlar, yürüyenler... Kimse kimseyi rahatsız etmiyor, yerler temiz, etrafa sevimli bir atmosfer hakim.

ANTİKACILARIN GÖZDESİ CUMERTESİ BİT PAZARI

Hannover’de meraklılarının büyük ilgi gösterdiği bit pazarı cumartesi günleri kent merkezinde, Leine Nehri kıyılarında kuruluyor. Burada antika eşyalar, takılar, hediyelikler satılıyor. Mesela plaklar, resimler, kitaplar, savaştan kalma madalyalar, dürbünler bulabiliyorsunuz. Alışveriş için buraya sabahın erken saatlerinde gitmeniz gerektiğini hatırlatalım, çünkü dikkat çekici parçaların çoğu öğleden önce satılıyor.
Hannover, turistik değerinin yanında yıl içinde çok sayıda fuara ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle konaklama seçeneği çok. Farklı zevklere ve bütçelere göre 2 - 5 yıldızlı oteller bulunuyor. Eğer uzun süre kalacaksanız yakındaki Hamburg, Bremen gibi diğer büyük kentleri de ziyaret etmek iyi bir fikir. Otomobille 1,5 - 2 saatte gidebilirsiniz. Trenle ulaşımın da keyifli ve kolay bir seçenek olduğunu belirtelim.

KAYIKLA GÖLÜ SEFASI

Maschsee, kentin bir diğer önemli peyzaj değeri. 1930’lardan kalma büyük, yapay gölü yelkenliler süslüyor. Kıyılarında yeşil alanlar, yürüyüş yolları uzanıyor. Suda büyük balıklar göze çarpıyor. Güzel havalarda gençler, aileler, sporcular soluğu burada alıyor. Dondurmacıların, sandviç ve içecek satan büfelerin önünde kuyruklar oluşuyor. Maschsee’de sandal ya da pedallı kayıklarla açılıp gölü keşfedebilirsiniz. Yürüyüş yollarında siz de spor yapabilir, paten yapan, bisiklete binenlere eşlik edebilir ve tabii güzel manzaranın fotoğrafını çekebilirsiniz.

BU ŞOVU İZLEMEK İÇİN ALMANCA GEREKMİYOR

Hannover, kültür sanat etkinlikleri bakımından da zengin. Görkemli opera binasından seçtiğiniz tiyatro, bale, klasik müzik dinletisi ya da operaya bilet alabilirsiniz. Dünyaca ünlü GOP Varyete Tiyatrosu, sahne sanatları için bir başka cazip merkez. Buradaki Base adlı gösteri özellikle Almanca bilmeyenler için ideal. Çünkü şovda hemen hemen hiç diyalog yok. Bol bol müzik, dans, akrobasi, komedi var. Bu yüzden yetişkinlerin yanı sıra çocukların da sıkılmadan izleyebileceği bir gösteri. GOP’taki salonun bir özelliliği de rezervasyon yaptırıp yerini önceden belirlediğiniz bir masada oturmanız ve şov başlamadan önce ya da ara verildiğinde yemek ya da içecek siparişi verebilmeniz. İçeceğinizi yudumlarken bir yandan da şovu izleyebiliyorsunuz.
False