Bağlama üstadına fahri doktora

Güncelleme Tarihi:

Bağlama üstadına fahri doktora
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 00:00

UNESCO’nun ‘Yaşayan insan hazinesi’ ilan ettiği, Anadolu halk kültürünün efsane ismi, bozlak ustası Neşet Ertaş’a İTÜ tarafından fahri doktor unvanı verilecek.

Haberin Devamı

OKUMA yazmayı kendi kendine öğrenen, UNESCO’nun ‘Yaşayan insan hazinesi’ ilan ettiği, Anadolu halk kültürünün efsane ismi, bozlak ustası Neşet Ertaş, fahri doktor oluyor. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın teklifi üzerine, İTÜ Senatosu’nun 35 senatörü büyük ustaya oybirliğiyle fahri doktor unvanı verilmesini kararlaştırdı. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Parlak’ın öncülüğünde, 13-15 Nisan’da bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek İTÜ Bağlama Günleri’nin onur konuğu Neşet Ertaş’a ünvanı, 25 Nisan günü İTÜ Maçka Kampüsü’nde bir törenle takdim edilecek. Ertaş, verilecek ünvandan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Doç. Parlak ise Neşet Ertaş’a fahri doktor unvanı verilmesi gerekçesini şöyle anlattı:

Bağlamada en önemli kaynak

“Neşet Ertaş, Türkmen-Abdal geleneğinin yaşayan en önemli temsilcisi, Anadolu saz, söz ve türkü kültürünün en büyük üstadlarından biri. İcrada, saz ve seste tüm kuşaklar boyunca öykünülen, özenilen, taklit edilen bir isim. Türkiye’de yarım yüzyıldır kuşaklar onun türküleriyle büyüdü. Konservatuvarlardaki bağlama derslerinde başvurulan en önemli kaynaklardan bir
tanesi. Bugünün saz ve türkü ustalarının hemen hemen tümü Neşet Ertaş’tan ya etkilenmiş, ya da onun gibi çalma gayretine girmiştir. UNESCO kendisini yaşayan insan
hazinesi ilan etmiştir.”

İTÜ Bağlama Günleri’ne geliyor

Haberin Devamı

Doç. Parlak, 6 yıl önce İTÜ’de Türk Musikisi
Devlet Konservatu-varı’nın çatısı altında başlatılan İTÜ Bağlama Günleri’nin de Proje Genel Sanat Yönetmeni ve Koordinatörü aynı zamanda. Anadolu Halk Kültürü’nün simge çalgısı bağlamanın virtüözlerini her yıl Nisan ayında 3 gün süreyle bir araya getirip konser verdiriyor. Bu yıl Erkan Oğur, Erol Parlak, Cengiz Özkan, Çetin Akdeniz gibi birçok önemli isim izleyicisiyle buluşacak. Projenin sürprizi ise Neşet Ertaş.

Borusan’ın sanata desteği Alman basınında

BORUSAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık sanat alanındaki çalışmalarıyla, Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung’an haberi oldu. Haberde, sürekli genişleyen modern sanat koleksiyonunun yanı sıra müzik alanındaki katkılarına da dikkat çekilirken, Borusan’ın, çalışanlarını sanatla yakınlaştırması ve genç sanatçılara verdiği destek anlatıldı. Şirketin kendi orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın (BİFO) 2010 yılında Salzburg Festivali’nin açılış etkinliklerinde konser verdiği, buna ek olarak Borusan’ın, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Efes Antik Kenti kazılarına sponsor olduğu da belirtildi.

DİĞER HABERLER

Haberin Devamı

Mücevherleri müzayedeyle satılacak

ABD’de geçen ay yaşama veda eden ünlü oyuncu Elizabeth Taylor’ın mücevherleri, sahip olduğu sanat eserleri ve kıyafetleri açık artırmaya çıkacak. Christie’s müzayede salonundan verilen bilgiye göre satışla ilgili ayrıntılar ve tarihi daha sonra açıklanacak. Taylor, 23 Mart’ta Los Angeles’ta hayatını kaybetmişti.

Fotoğrafta iz bırakanlar

TÜRK fotoğraf tarihine damgasını vurmuş usta fotoğrafçılar ‘Fotoğrafa İz Bırakanlar’ adlı sergide bir araya geldi. Ara Güler, Ersin Alok, Güler Ertan, Gültekin Çizgen, Halim Kulaksız, İbrahim Zaman, İzzet Keribar, Lütfi Özgünaydın, Nadir Ede, Ozan Sağdıç, Sabit Kalfagil, Sıtkı Fırat ve Yusuf Tuvi’nin eserlerinin yer aldığı sergi, Büyükçekmece Kültürpark’taki Kervansaray’da izlenebilir.

Türkiye Londra Kitap Fuarı’nda

Haberin Devamı

TÜRKİYE, bügün başlayan ve 13 Nisan’a kadar deam edecek olan Londra Kitap Fuarı’na katılıyor. Fuarda, Türk yayınevlerinin 2009-2011 yılları yayınlarından oluşan seçkin bir koleksiyon ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın prestij yayınları ve TEDA kapsamında yayınlanmış 1500 civarında eser sergilenecek. Fuarın Türk edebiyatının yurtdışına açılımına büyük katkı vermesi bekleniyor.

Türk filmleri Bosna’da

BOSNA Hersek’te bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Türk Filmleri Haftası’ yarın Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Üç Maymun’ filminin gösterimiyle başlıyor. Saraybosna Kültür ve Tanıtma Müşavirliğince düzenlenen
hafta kapsamında bu yıl 16 Nisan’a kadar 6 film gösterilecek. Hafta boynca ‘Üç Maymun’un yanı sıra Semih Kaplanoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı ‘Bal’, Onur Ünlü’nün ‘Polis’ ve ‘Beş Şehir’, Yeşim Ustaoğlu’nun ‘Pandora’nın Kutusu’ ve Yüksel Aksu’nun ‘Dondurmam Gaymak’ filmleri Saraybosnalı sinemaseverlerle buluşacak. A.A

Memet Fuat Ödülleri verildi

Haberin Devamı

EDEBİYATÇI Memet Fuat anısına düzenlenen Memet Fuat Ödülleri  önceki gün İstanbul Bilgi Üniversitesinin Santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. ‘Memet Fuat Eleştiri/İnceleme, Deneme, Yayıncılık Ödülü’, ‘Adasız Deniz’ adlı deneme türündeki kitabıyla Faruk Duman’a, ‘Memet Fuat Genç Şiir Ödülü’ de ‘Devrik Ölüm’ isimli dosyasıyla Aybars Şenyıldız’a verildi. Duman 5 bin TL, Şenyıldız ise 2 bin TL’lik para ödülünün de sahibi oldu.
Cevat Çapan, Konur Ertop, Nurdan Gürbilek, Uğur Kökden, Hasan Kuruyazıcı, Nilüfer Kuyaş ve Mustafa Öneş’ten oluşan seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda; İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’nın verdiği 5 bin TL’lik ‘Eleştiri/İnceleme Ödülü’ne ise Jale Özata Dirlikyapan, ‘Kabuğunu Kıran Hikaye’ ile Yücel Kayıran ‘Kritiğin Toprağında’ adlı kitabıyla değer görüldü. Adam Yayınları’nın 5 bin TL’lik ‘Deneme Ödülü’nü ise Faruk Duman  ‘Adasız Deniz’ adlı kitabıyla kazandı.
Törende, Yayıncılık Ödülü’nü de Günışığı Kitaplığı, ‘Köprü Kitaplar’ dizisiyle gençleri ve her yaştan okuru, edebiyatın farklı ve güçlü isimleriyle  buluşturan kitaplar yayımladığı gerekçesiyle kazandı. A.A

Müziğin ustası Nino Varon

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ustalara Saygı’ toplantıları, bu akşam popüler albüm ve şarkılarda imzası bulunan Nino Varon için gerçekleştirilecek. Gecede, ustanın yarım asrı aşan müzik yaşamını Atilla Özdemiroğlu, Arda Uskan, Cem Ceminay, Deniz İzgi, Fıstık Ahmet Tanrıverdi, Garo Mafyan, Duman grubundan Kaan Tangöze, Lale Belkıs, Mehmet Teoman, Naim Dilmener, Nejat Yavaşoğulları, Orhan Şevki ve Şanar Yurdatapan anlatacak.  Saat 20.00’den itibaren takip edilebilecek geceyi Ayşe Mine, Bora Ayanoğlu, Demet Sağıroğlu da seslendirdikleri şarkılarla renklendirecek. Melih Cevdet Anday Sahnesi / (Akatlar Kültür Merkezi): 0 212 351 93 84

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!