Bağkur emeklisine müjde

Güncelleme Tarihi:

Bağkur emeklisine müjde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2012 00:00

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 2002'de üç aylık dönemde emekli olan 12 bin Bağkurluya 100-150 lira arasında intibak zammı yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Çelik Ankara Sanayi Odası(ASO) Meclis Toplantısı girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çelik, dün açıkladığı 12 bin BAĞKUR’lunun da intibak kapsamına alınmasına ilişkin bir soru üzerine, “2000 öncesi SSK’lılarla ilgili sorunu bildiğimiz gibi çözmüştük. Başbakanımız BAĞKUR’lularla ilgili Emekli Sandığı ile ilgili bir sorun olmadığını söylediler. Bizde Emekli Sandığı ile ilgili bir sorun olmadığını ifade ettik. Ama BAĞKUR’la ilgili ayrıntı yaptığımız çalışmada bu 2002 yılında 3 aylık dönem için 100-150 TL kadar azami bir 3 aylık 12 bin kişinin emekli olduğu ve 12 bin kişi olduğu bir farklılaşma olduğunu gördük. Buradaki intibaksızlığı intibaka dönüştürmeye dönük düzenlemeyi yapıyoruz. Ve BAĞKUR’lulardan yalnız 12 bin emekli vatandaşımızı ilgilendiren bir düzenleme bu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TESK BAŞKANI: HAKSIZLIK ORTADAN KALDIRILDI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bağ-Kur emeklilerinin intibak yasasına dahil edilmesiyle büyük bir haksızlığın ortadan kaldırıldığını belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, aynı hizmet süresi ve aynı basamaktan emekli olmalarına rağmen mevzuattaki aylık bağlama oranlarındaki farklılıklar nedeniyle Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında önemli farklılıklar oluştuğunu kaydetti. Bu konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ilettiklerini, Bakanlığın da yaptığı çalışma ile 12 bin Bağ-Kur emeklisinin intibak yasasına dahil edildiğini ifade eden Palandöken, bu düzenleme ile Bağ-Kur emeklilerinin nefes alacağını ve haksızlığın ortadan kaldırılmış olacağını belirtti.

GELİR TESTİNDE UZATMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Faruk Çelik, bu ay sonu bitecek gelir testi süresinde uzatmanın söz konusu olmadığını ancak Ocak ayı primlerinin Şubat sonu itibariyle yatırıldığı için Genel Sağlık Sigorta Sisteminde bulunmayan 1 milyon 700 bin kişinin Şubat ayı sonuna kadar gelir testi başvurularını yapabileceklerini söyledi.

Bakan Çelik bu ay sonu bitecek olan gelir testi süresinin uzatılıp uzatılmayacağının sorulması üzerine, gelir testi konusunun sanki bugün gündeme gelmiş gibi kamuoyunda değerlendirildiğini, gelir testinin bundan öncede uygulandığını ancak bu uygulamanın 1 Ocak’tan itibaren zorunlu hale geldiğini ifade etti. Şu an 62 milyon 900 bin kişinin sosyal güvenlik kapsamında olduğunu söyleyen Bakan Çelik, “Yeşil kartlılar ve hiçbir sosyal güvenliğe bugüne kadar bir ilişki içerisinde olmayan 1 milyon 700 bin vatandaş var” dedi. Yeşil kartılar 1 yıllık vize yaptırdıkları için eğer vize süreleri devam ediyorsa bunlarla ilgili vize süreleri dolanan karan hiçbir sorun bulunmadığını ifade eden Bakan Çelik, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Ama 1 Ocak’tan itibaren vizesi dolmuş olanlar varsa bu gelir testine tabiler. Diğerleri ise hangi ay vizeleri doluyorsa o süreç içerisinde gelip gelir testi yaptıracaklar. Bugüne kadar SGK’ya hiçbir kaydı olmayan varsa bunların gelir testi yaptırması gerekiyor. Peki süre 31’inde doluyor mu? Süre uzatımı var mı? Yok. Ama şöyle bir durum var. Ocak ayında primlerini ödeyeceklerini için prim gelir testi yaptıracaklar bu primlerini de Şubat ayı sonunda ödediği için böyle bir marj var ortada bu süreyi değerlendirme imkanları var. Biz Kurum olarak Şubat ayında da gelir testi yaptırma imkanlarını sağlıyoruz. Yoksa süre uzatımı değil. Ocak ayı primlerinin ödenmesi Şubat sonu olduğu için bu süreyi kullanma imkanları olacak.”

Haberin Devamı

İŞ KOLU İSTATİSTİKLERİ
Çelik, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın hala yasalaşmadığı hatırlatılarak, iş kolu istatistiklerinin yayınlanıp yayınlanmayacağının sorulması üzerine, “Konuyla ilgili önemli bir mesafe aldığımızı söyleyebilirim. Ama henüz barajla ilgili tam bir mutabakat oluşmadığı için yasayı TBMM'ye sevk edemiyoruz. Bizim gayretimiz de şu anda bunun bir şekilde neticelenmesi ve yeni bir kaosun, örgütlenme anlamında yeni bir sorunun yaşanmaması için çaba ve gayret içindeyiz. Umuyorum ki endüstriyel ilişkilerdeki barış, bu düzenlemenin bir an önce yasalaşması çerçevesinde tatlıya bağlanacak. Yasanın meclise sevkinde ciddi bir ufuk daralması ve kararması olursa istatistikleri yayınlayacağız. Bunda kararımızı daha önce ifade ettik” diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!