Bağışıklık sisteminizi kışa hazırlayın

Grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonları başladı. Özellikle seyahat ediyorsanız zamansız karşınıza çıkabilecek bu gruptaki hastalıklara karşı kendinizi hazırlamanızda yarar var. Bağışıklık sistemini güçlendirmek alınabilecek önlemlerden biri.

Bunun en etkili yolu yeterli ve dengeli beslenmek. Karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağdan oluşan besin gruplarını dengeli tüketmek.

Bağışıklık sisteminde vitamin ve minerallerin önemi büyük. Antioksidan vitaminler A, C, E bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücre ve doku hasarına yol açan serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırmasında rol oynar. Yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidan. Vücudun savunma sisteminde görev alır, lenfosit yapımı ve antikor oluşumunu arttırır. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için koyu yeşil yapraklı sebzeler sık tüketilmeli. Her gün 3-4 adet kuru kayısı, haftada 1-2 kez yumurta yenmeli. Aynı zamanda kaliteli protein içeren süt ürünleri ve süt düzenli tüketilmeli.

C VİTAMİNİNDE VİRÜS KARŞITI KALE KURUN

C vitamini virüs engelleyicidir. Vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Bakteri toksinlerinden korur. Savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnıbahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir.

E vitamini güçlü bir antioksidan ve bağışıklık sisteminde görevli. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan diğer bir antioksidan da E vitamini. Yemeklere sıvı yağ koymak, haftada 2 kez kurubaklagil tüketmek, haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketimi ile E vitamininin yeteri kadar tüketimi sağlanabilir.

FAZLA YAĞ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BASKILAR

Yağ tüketiminin miktarı ve çeşidi bağışıklık sistemi üzerinde etkili. Günlük tüketilen yağ miktarının fazla olması bağışıklık sisteminin baskılanmasına sebep olur. Bu yüzden yağ tüketimi kısıtlanmalı. Kızartma, kaymak, cips, pasta, krema gibi yağlı besinleri tüketmekten kaçınılmalı. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri ise antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-3 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Bu yüzden haftada 2 ya da 3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli yenmesi öneriliyor.

DİYETİSYEN SEÇİL KENAR

Sürekli vitamin kullanımı için mutlaka doktora danışın

Sağlığı korumak için vitamin - mineral tabletlerinin doktora danışılmadan sürekli kullanılması yanlış. Çünkü bazı vitaminler vücutta birikir. Fazla alındığında karaciğerde aşırı yığılıp, vücutta toksik etki yapabilir. Böbrekte taş oluşumu gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Doğal besinlerden alınan vitamin ve minerallerin vücuda yararı daha fazla. Bu sayede posa, karbonhidrat, vitamin gibi farklı besin gruplarını da bir arada alıyoruz.

Birkaç öneri

Gün içinde karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminleri dengeli ve yeterli tüketin. Kızartmalar, kaymak, pasta, börek gibi hamur işleri, cips, krema, sakatat, salam, sucuk gibi yağ içeriği yüksek gıdaların tüketimini sınırlandırın. Izgara, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemlerini kullanın. Çay ve kahve yerine C vitamini içeren kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çaylarını tercih edin. Vücuttan toksik maddeleri uzaklaştırmak için 2-2.5 litre su için. Haftada 3 gün düzenli egzersiz yapın. Her öğünde salata ve sebze tüketin.
Yazarın Tüm Yazıları