Bağışıklık sistemi neden zayıflar

Bağışıklık sisteminiz sağlığınızın gücünü belirleyen temel faktörlerden biri, hatta birincisidir.

Haberin Devamı

Bağışıklık sisteminiz iyi çalışmazsa enfeksiyonlardan, kanserlerden korunmanız güçleşir. Daha sık hastalanırsınız. Kendinizi iyi hissetmeniz zorlaşır. Yorgun, güçsüz, enerjisiz biri haline gelirsiniz. Kısacası bağışıklık sisteminiz önemlidir. Dikkat edilmezse bu çok önemli sistem her zaman çökebilir.

NELERDEN ETKİLENİYOR?

Bağışıklık sistemi çok özel görevler yüklenmiş milyonlarca yıldız oyuncudan ve bu oyuncuların salgıladığı antikor isimli koruyucu maddelerden kurulu, müthiş bir koordinasyon içinde çalışan, mükemmel bir ordudur. Bağışıklık sisteminizi oluşturan askerlerin en önemlileri T ve B lenfositlerdir. T lenfositler doğrudan bağışıklık savaşçıları gibi görev yaparken, B lenfositleri düşman gördüklerinde –uyarıldıklarında- antikor denen bağışıklık maddelerini üretirler. Sistem yalnızca T ve B lenfositlerinden ibaret de değildir. Lenf bezleriniz, kemik iliğiniz, dalağınız, daha pek çok sistem ve organınız bağışıklık gücünüzü sağlamakla görevlidir.

Haberin Devamı

İÇ SAVAŞ DA ÇIKABİLİYOR

Bağışıklık sistemi kolay bozulan, kırılgan yapıda bir oluşumdur. Dış etkenlerden de, iç sorunlardan da etkilenir. Stresin artması, soğuk havalar, yani çevre ısısının düşmesi, uykusuzluk, yorgunluk, sık seyahat etmek, kilo almak, yanlış beslenmek, vücuda yeteri kadar vitamin ve mineral kazandırmamak ve daha pek çok şey bağışıklık gücünüzü zayıflatmaya yetecektir. Herhangi bir hastalığınız varsa, kansızsanız, hareketsiz kalır kilo alırsanız, bağışıklığınızı zayıflatacak bazı ilaçları (kortizon) sık sık kullanırsanız bağışıklık sisteminiz zarar görecektir.

Bağışıklık sisteminin başka nedenlerle de sorunlar yaşayabileceği aklınızda olsun. Bu sistem bazı durumlarda kendi ayağına ateş edebilmektedir! Yani dış ve iç düşmanlara karşı bizi korumakla görevli olan bağışıklık hücreleri veya antikorlar, bazen bilinmeyen nedenlerle kendi organlarımıza da hasar verebilmekte, bir “iç savaş” ortaya çıkabilmektedir. Göz iltihaplarından romatizmal hastalıklara, Haşimoto tiroiditinden kısırlığa kadar pek çok sorunun arkasında işte bu bağışıklık sistemine bağlı hasarlanmalardan ortaya çıkan iç savaşlar yatmaktadır.

Haberin Devamı

NASIL GÜÇLENİR?

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak istiyorsanız uykunuza, aktivitenize, stresinize ama özellikle de beslenmenize özen göstermelisiniz. Yeterli protein almaya (et ürünleri, süt ürünleri, yumurta) özen göstermeli, A, C, B6 ve E vitamininden zengin bir beslenme planını oluşturmalısınız. Bunun için daha çok sebze, meyve, bakliyat, tahıl ürünü çeşidi yemeye çalışmalısınız. Ayrıca demir, çinko ve selenyum eksikliklerinden korunmalısınız. Yağ seçimlerinizde dikkatli olmalı, Omega–3 yağlarından zengin yiyecekleri (balık, ceviz, keten tohumu, semizotu) çoğaltmalısınız. Zeytinyağına öncelik vermeli, Omega–6 yüklü diğer bitkisel yağları daha az kullanmalısınız.

Eğer sık sık nezle, grip oluyorsanız, bir türlü geçmeyen yorgunluk ve halsizliklerden yakınıyorsanız, oranız buranız ağrıyıp duruyor, her sabaha yorgun uyanıyorsanız sorununuzun bağışıklık sisteminizdeki zayıflıktan kaynaklanabileceği aklınızda olsun.

Yazarın Tüm Yazıları