Bağımlılıktan kurtulmak için ayakta tedavi başladı

Güncelleme Tarihi:

Bağımlılıktan kurtulmak için ayakta tedavi başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 17:27

Bağımlılıktan kurtulmak için ayakta tedavi başladı

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Valisi Tuğba Yılmaz’ın talimatı ile Yalova’da bağımlılık tedavisinin ayakta yapılabileceği Yalova Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde AMATEM Ayaktan Tedavi Merkezi hizmete girdi.

Türkiye’de son yıllarda artan uyuşturucu kullanımı ve sentetik uyuşturucuların yaygınlaşması, hem hükümeti hem de devleti acil önlemler ve mücadele yöntemleri doğrultusunda harekete geçirdi. Bu kapsamda Yalova Valisi Tuğba Yılmaz da Yalova’da bağımlılar konusunda bir tedavi merkezinin oluşturulması için talimat verdi.

Yapılan hızlı ve etkili çalışmalarla Yalova Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde AMATEM Ayaktan Tedavi Merkezi oluşturuldu. Yalova Merkezde İsmetpaşa Mahallesi’nde hizmet vermeye başlayan birim ile bağımlılara ve ailelerine hem psikolog hem de psikiyatr eşliğinde manevi ve ruhsal destek olunması, madde bağımlısı haline gelmiş bireylerin topluma yeniden kazandırılması amaçlanıyor. Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, “Biz diğer büyük illere göndermek yerine bu problemin çözümünü burada yapacağız. Yapılan talimatımızla bir ayda bu birim faaliyete geçirildi. Katkısı olan Yalova Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterimiz Hakan Sezen’e ve özveriyle çalışan personelimize teşekkür ediyorum” dedi.

Uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli adımlar attıklarını söyleyen Vali Yılmaz, bu kapsamda Ayaktan Tedavi Merkezi’ni faaliyete açtıklarını bildirdi. Yılmaz, “Ailelerimiz, vatandaşlarımız bu birimin varlığından haberdar olsun. Uyuşturucu kullanan nereye gidecek? Bu konuda ayaktan tedavi merkezimizi açtık. Bu birimde hastalarımıza psikiyatrik ve psikolojik tedavi uygulayacağız. Psikolojik destek bu noktada önemli. Hastalarımıza uzman hekimimiz yatış verirse de ilgili birimlere yönlendirmeyi buradan yapacağız” diye konuştu.

AMATEM Sorumlu Hekimi Psikiyatrist Funda Çiçek, tedavi konusunda zorunluluğun olmadığını, kişilerin kendi isteği ile birime başvuruda bulunmalarının gerektiğini söyledi. Birim hakkında bilgilendiren Çiçek, “Birimimizde psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, güvenlik ve tıbbi sekreterimizle hizmet vermeye başladık. Alkol ve madde bağımlılığına yönelik tedavi hizmeti veren ve bu konuda araştırmalar yapan bir merkeziz. Birimimize sadece alkol ve madde kullanımı olanlar kabul ediliyor. Tedavi konusunda zorunluluk söz konusu değil. Burada kişilerin kendi istekleri ile tedaviler yapılmaktadır. Bu yüzden kişinin madde etkisinde olmaması gerekiyor ve kendi isteğiyle başvuruda bulunduğunu bildirmesi gerekiyor” dedi.

Bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu söyleyen Çiçek, kişinin hayat boyu tekrar kullanım konusunda risk altında olduğunu belirtti. Çiçek, “Kişi hayat boyu risk altındadır bu sebeple bireyin kendini tanıması, madde isteğine baş etme yollarını öğrenmesi ve tekrar kullanmasına sebep olacak durumlarda mücadele etmede beceri kazanması gerekmektedir. Tedavi planı ise kişinin özelliklerine, kullandığı maddenin cinsine göre özelleştirilmektedir. Birimimizde aile terapileri de verilecek ve ailelerle grup terapileri yapacak. Birimimize başvurular başladı ve daha şimdiden başvuru da aldık” diye konuştu.

Ayaktan Tedavi Merkezi’nde hem internetten MHRS sistemi üzerinden ya da Alo 182 hattından randevu alınabiliyor.

FOTOĞRAFLI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!