Bağdat’ın kararı bizi etkilemez

Güncelleme Tarihi:

Bağdat’ın kararı bizi etkilemez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

Ankara ile Bağdat arasında son dönemde iyice gerilen ilişkilerin bir yansıması da ticari alanda kendisini gösterdi. Merkezi Irak hükümetinin Ticaret Bakanı önceki gün, ülkelerinde aktif olan Türk firmalarının işletme lisanslarının durdurulacağını açıkladı. Ama Erbil’de Barzani hükümetine iletişim danışmanlığı yapan Muhammad Jambaz (38) Irak’ın bu kararının kendilerini etkilemeyeceğini söylüyor.

Haberin Devamı

- Siz, Türk işadamlarını Erbil’e davet ediyorsunuz ama Bağdat’la ilişkiler gittikçe geriliyor. Irak Ticaret Bakanı Türk firmalarının işletme lisanslarının durdurulacağını açıkladı.  Bu karar sizi de etkiler mi?
- Irak ve Türkiye’nin çok köklü ilişkileri var tüm bu gerginliklerin geçici olduğunu düşünüyorum. Öte yandan hayır, bu karar Erbil’i etkilemez. Başta enerji ve inşaat olmak üzere turizm, tekstil ve perakende konusunda Türk işadamlarını Erbil’e bekliyoruz. Burada yatırım için çok büyük fırsatlar ve parasal imkanlar var.
- Ne kadar mesela?
- Erbil’in senelik petrol geliri 20 milyar dolar. 3 milyon nüfusumuz var. 3 bin kişi dolar milyoneri. Para sıkıntımız ya da ekonomik kriz kaygımız yok. Günde 650 bin dolar geliri olan tanıdığım var.

DUBAİ OLMAK İSTİYORDUK AMA TÜRKİYE’YE BENZEDİK

Haberin Devamı

- Ama bu parayı harcayacak doğru düzgün bir alanınız da yok...
- Beş yıl öncesine kadar hiçbir şey yoktu ama şimdi Çin kadar hızlı büyüyoruz. Etrafta aynı anda 150 bina birden yükseliyor. Küçük bir Dubai gibiyiz. IKYB Başkanı Mesut Barzani hep, “Dubai gibi olmak istiyoruz” dedi ama şimdi Türkiye’ye çok benziyoruz. Avrupa standartlarını en iyi Türkiye’de buluyoruz . Biz de kadınlar artık sokağa çıkıyor, iş hayatında yer alıyor, gittikçe modernleşiyoruz. Rezervasyonsuz gidemeyeceğiniz eğlence merkezleri var, yer bulamıyorsun. Mesela, Divan Oteli geldi, Beymen mağaza açtı, İstanbul’daki İstinye Park mağazasından daha çok satış yapıyor. 8 bin dolara kıyafet alan var. Özel düğün ya da davetlerde giyiyorlar.
- Bu kadar yabancının bölgenizde çalışıyor ve yatırım yapıyor olması sizin için iyi bir şey mi?
- Aslında üke için iyi değil çünkü kendi insanını çalıştırman lazım ama bizde sizdeki gibi uzman ve tabii ki çalışma kültürü de yok.

KARDEŞİM TARKAN ŞARKILARIYLA TÜRKÇE ÖĞRENDİ

- Türkiye’yi nasıl görüyorsunuz oradan?
- Başbakanınız Recep Tayyip Erdoğan’ın hayranıyız. Özellikle Davos’taki ‘One Minute’çıkışından sonra... Mesud Barzani de ve Erbil Valisi Nevzad Hadi de çok beğeniyor kendisini. Sokakta kahraman zaten. Ayrıca, Tuba Büyüküstün, İbrahim Tatlıses ve Tarkan’ı da çok severiz. Erkek kardeşim Türkçe’yi Tarkan şarkılarını dinleyerek öğrendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!