GeriSeyahat Bağbozumu turu gibi artık zeytin hasadı gezisi var
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bağbozumu turu gibi artık zeytin hasadı gezisi var

Bağbozumu turu gibi artık zeytin hasadı gezisi var

Türkiye’nin en büyük zeytinlikleri oksijen çadırı olarak bilinen Kazdağları’nın eteklerinde. Balıkesir’in Edremit İlçesi ve Çanakkale’nin Küçükkuyu İlçesi’nde zeytincilik en önemli iş. Manisa civarında da bol bol zeytinlik var. Şimdi yeni bir gezi türü gözde: Bu bölgelerdeki misafirperver çiftlik ve köy evlerinde, çevrede bulunan küçük otellerde kalıp, zeytin hasadına katılabilir, zeytin toplayabilir, zeytinin dalından koparılıp zeytinyağı, sofralık zeytin, sabun olmasına kadar geçen sürecin bir parçasına tanık olabilirsiniz.

Zeytin hasadı da bağbozumu turları gibi yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Bu geziler, aynı zamanda Türkiye’de ekolojik turizmin de ilk adımları. Çünkü gönüllü ve misafirlere kapılarını açan çiftlikler, Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Buğday’ın TaTuTa projesine katılan zeytinlikler. Zeytine en büyük ilgiyi emekli olup kendi bahçelerinde kendi yiyeceklerini üretmek isteyen orta yaş kesimi gösteriyor.

TaTuTa projesi, Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Buğday’ın ekolojik tarımla uğraşan çiftçilere destek olmak amacıyla hayata geçirdiği bir proje. Bu projeye katılan pekçok çiftlik var. Aralarında zeytin üretimiyle uğraşanlar da önemli bir yer tutuyor. İşte bu çiftliklerden bazılarına gidip zeytin hasadına katılmak mümkün.

ADATEPEBAŞI

KIZILDERİLİ ÇADIRI ‘TİPİ’DE 10 KİŞİ KALIYOR

Adatepebaşı, genel geçim kaynağı zeytincilik ve zeytinyağı olan, yaklaşık 300 nüfuslu eski bir Rum köyü. Küçükkuyu’ya 5 km. uzaklıkta bulunan köye Altınoluk’tan birçok otobüs şirketinin seferi var. Son on yılda kentli entelektüel kesim tarafından da büyük ilgi gören köyün taş evleri, pek çok şair, yazar ve tiyatrocu tarafından restore ettirilmiş. Yılın belirli bir bölümünü burada geçiren sanatçılar kendi bahçelerinde zeytin yetiştiriyor. Adatepebaşı Köyü civarında Buğday Derneği’ne üye Dedetepe Çiftliği ve Hasan Çınar’ın evi var.

Dedetepe Çiftliği’nde kalan gönüllü ve misafirler kasım-aralık ayları boyunca zeytin hasadına yardım ediyor. Çiftliğin sahibi Erkan Bey ve eşi Tamahine burada tümüyle doğal bir hayat sürdürüyor. TaTuTa projesi için araziye kurdukları ‘tipi’ adı verilen 15 metrekarelik Kızılderili çadırlarında on kişi konaklayabiliyor.

Çiftlikte sadece vejetaryen yemekleri pişiriliyor, odun ateşinde pişen yemek ateşin etrafında yeniyor. Minimum çöpün hedeflendiği çiftlikte tuvalet kağıdı ve benzeri temizlik gereçleri kullanılmıyor. Çamaşırlar küllü su ile yıkanıyor. Çiftlikte girişteki 2 odalı konteynerin dışında elektrik yok. Konteynerin elektrik ihtiyacı güneş panelleri ve rüzgar gülü ile karşılanıyor.

6 kişilik Çınar ailesi misafirlerini ve gönüllü yardımcılarını evlerinin alt katındaki odalarında ağırlıyor. Konuklar Çınar ailesinin yerel pazar için yetiştirdikleri zeytinlerin toplanmasına yardım ediyor.

AHMETÇE KÖYÜ

Dhara Çiftliği’ne gezi

Ahmetçe Köyü bağlı bulunduğu Ayvacık’a 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yoğun olarak zeytincilik yapılan bölgeye Ayvacık’tan köy otobüsleriyle ya da Küçükkuyu’dan taksiyle ulaşabilirsiniz.

Dhara Çiftliği bölgeye yayılmış dönümlerce zeytinlik ve burada ekolojik olarak yetiştirilen zeytinlerin zeytinyağı haline getirildiği yağhaneden oluşuyor. Köy içindeki konuk evi 3’er kişilik 3 odaya sahip.

TEKELİOĞLU KÖYÜ

3 TaTuTa çiftliği ve Lidya’nın antik kalıntıları

Manisa’nın Salihli İlçesi’nde bulunan Tekelioğlu Köyü zeytin hasadının yapıldığı bir başka yer. Antik Lidya’nın başkenti Sart kalıntıları, yakınlardaki Artemis Tapınağı bölgedeki başlıca tarihi eserler. Bağlı bulunduğu Salihli İlçesi’nden saat başı kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. Köyde 3 tane TaTuTa çiftliği bulunuyor. Aynı zamanda köyün de muhtarı olan Ali Şener misafirlerini evlerinin içinde bulunan 3 kişilik 2 odasında ağırlıyor. Geçimlerini zeytincilik ve üzüm yetiştiriciliğinden sağlayan Sezen ailesi evlerindeki 3 kişilik bir odayı misafirlerine ayırıyor. Mustafa Şener ve ailesi evlerini ekolojik hayat meraklılarına açıyor. Tekelioğlu Köyü’ndeki evlerde güneş enerjisiyle üretilen sıcak su ve dışarıda alaturka tuvalet bulunuyor.

İSTER MİSAFİR OLUN İSTER GÖNÜLLÜ

Çiftliklerde iki çeşit konaklama var: Misafir veya gönüllü. Misafir olarak gittiğiniz zaman, konaklama, kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri için kişi başı önerilen katkı miktarı 25-40 YTL arasında değişiyor. Gönüllü olarak gitmek isterseniz, en az 15 gün çiftlikte kalıp ev sahibinize tarla ve bahçe işlerinde yardım etmeniz gerekiyor. Yardımlarınız karşılığında çiftçi size yemek ve yatak veriyor.

Bilgi için: Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Tel: 0 212 252 52 55

www.tatuta.org


TUNCEL KURTİZ’İN ZEYTİNBAĞI OTELİ

Erhan Şeker, Menend ve Tuncel Kurtiz’in Kazdağı eteklerindeki zeytin bahçelerinin içindeki küçük otellerinde doğayla baş başa bir tatil fırsatı sunmanın yanı sıra hafta sonları en az dört kişilik gruplar halinde gittiğiniz zaman zeytin hasadı, farklı usullerde yeşil zeytin yapım teknikleri, zeytinyağı tadımı ve zeytinyağlı yemekler yapımı gibi etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca bölgedeki zeytinyağı galerisi ve geleneksel usulle çalışan zeytinyağı sıkım atölyelerine ziyaret düzenleniyor. Zeytinbağı Oteli Tel: 0 226 387 61 62. www.zeytinbagi.com
False