Bağ-Kurlu kimse kalmayacak

BELKİ de “reform” bu! Öteden beri herkesin kaçtığı ya da kaçındığı bir statüydü Bağ-Kur sigortalılığı. 1 Ekim 2008’de “sosyal güvenlik reformu” yapıldı ama Bağ-Kur statüsünde sigortalılığı dokunulmadı.

Haberin Devamı

Geçmiş dönemde olduğu gibi şirket ortağı veya vergi mükellefi olanlar yine Bağ-Kur sigortalısı olmaya devam ettiler. Ama bu konuda 1 Mart 2011 tarihi itibariyle “sona gelindi”. Yakın zamanda, Bağ-Kur statüsünde sigortalı kalmaz ise kimse şaşırmasın!...

Sigortalılık statülerinin çakışması

Öteden beri olduğu üzere 1 Mart 2011’den itibaren de, işçi, esnaf/şirket ortağı ve memur statülerinin bir kimsede aynı anda çakışması halinde, öncelik memur statüsündeki sigortalılığın olmaya devam edecek. Dahası, hangi statünün önce başladığının da bir önemi yok.
Bir kimse memur ise, diğer statülerde çalışmasının olması veya bu statülerinin daha önce başlamış olması sonucu değiştirmeyecek. Memur olan kişi, eski deyimle hep “Emekli Sandığı iştirakçisi” sayılacaktır.

Haberin Devamı

İşçi ve esnaf/şirket ortağı statüleri çakışır ise

1 Mart 2011’den sonra, bir kimsede işçi(SSK) ve esnaf/şirket ortağı(Bağ-Kur) statüleri çakışır ise, o kimse artık SSK sigortalısı sayılacaktır. Bu noktada, SSK statüsündeki çalışmanın daha önce veya sonra başlamış olmasının da bir önemi olmayacak.
Böyle olunca, birçok kimse kendi işyeri/şirket ortaklığı olsa bile, bir başka işyerinde/arkadaşının yanında “işçi” görülecek ve kolayca SSK sigortalısı olabilecektir.
Geçmiş dönemde bu işlemler zaman alıcı ve masraflıydı; şirket ortaklığından çıkmak, başka bir işyerinde işçi olarak çalışmak ve sonra tekrar şirket ortağı/gelir vergisi mükellefi olmak gerekiyordu… Artık bu dolambaçlı yollara gerek kalmadı…
Zahmetsiz bir biçimde ve uygun anlaşmalarla birçok şirket ortağı kişi artık SSK sigortalısı olacak...

1 Mart 2011’den önce başlayan çakışmalar

Öte yandan, bir kimsenin hem işçi hem de esnaf/şirket ortağı olarak çalışması 1 Mart 2011’den önce başlamış ve bu şekildeki çalışmaları 1 Mart 2011’den sonra da devam ediyor ise, hangi statüdeki çalışmanın önce başladığına bakılmaksızın “Bağ-Kur statüsündeki sigortalılığı” 28 Şubat 2011 günü itibariyle sona erecek ve SSK sigortalısı olarak işlem yapılacaktır.

Kendi işyerinde veya şirketinde “SSK sigortalısı” olamaz

Haberin Devamı

İşte bu konuda değişiklik yok. Öteden beri olduğu gibi, 1 Mart 2011’den sonra da hiç kimse kendi işyerinden “SSK sigortalısı” olamayacak…
Bu konuda tek istisna ise, 1 Ekim 2008’den önce, o günkü mevzuat hükümlerine uygun olarak, şirketinden/işyerinden kendisini “SSK sigortalısı” olarak bildirinler, ara vermeksizin bu bildirimlerine şimdi de devam edebilecekler. Hepsi bu...

Yazarın Tüm Yazıları