Badem ezmesi

Televizyonda her gün Fatih Ürek’le program yaptığımı biliyorsunuzdur.

Haberin Devamı

İşte bu programa her gün bir esnafı davet edip işi hakkında bilgi alıyoruz.
Geçenlerde de şekerci Cafer Erol’u temsilen Nurtekin Erol Bey programımıza şeref verdi. Nurtekin Bey’le badem ezmesi yapmanın püf noktalarını konuştuk.
Programda çok ilginç şeyler öğrendim. Mesela badem ezmesinin çiğ ve pişmiş olarak iki çeşidi olduğunu söyledi Nurtekin Erol. Meşhur Bebek badem ezmesi ise çiğ badem ezmesi sınıfına giriyormuş.
Şu ilginç bilgi de öğrendiklerim arasındaydı: Badem ezmesi yapmak için kullanılan badem meşhur Datça bademi değilmiş. Çünkü Datça bademi muhteşem lezzetine rağmen çok suluymuş. Peki badem ezmesi hangi bademden yapılıyormuş biliyor musunuz? Güneydoğu Anadolu, Siirt ve Diyarbakır bademlerinden.
Çok besleyici olan badem ezmesi, çocukların ağzına emzik olarak bile veriliyormuş. Bu adet, çok eskilere dayanıyormuş.
Badem ezmesi tülbende sarılarak emzik gibi kullanılıyormuş. Hatta, hâlâ bazı şekercilerde badem ezmesi almaya kalktığınızda “Emziklik mi?” sorusuyla karşılaşabiliyormuşsunuz.

Haberin Devamı

Gerebiç

Un ve irmik derin bir yoğurma kabına konulur. Erimiş ılık margarin, zeytinyağı ve mahlep ilave edilerek yoğrulmaya başlanır. Azar azar su eklenerek yumuşak bir hamur yapılır. Hamur, üzeri nemli bezle kapatılarak bir saat dinlenmeye bırakılır.
Ceviz veya Antep fıstığı dövülür. 2 yemek kaşığı pudra şekeri tarçın ve karanfil katılarak iç harcı hazırlanır.
(Arzu edilirse hurmanın çekirdeği çıkarılıp doğranarak bu harcın içine eklenebilir.)
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak iki el arasında yuvarlanıp toplar yapılır. Her bir topun içi çukurlaştırılarak bir tatlı kaşığı cevizli içten konulur, kapatılır, tekrar yuvarlanıp top haline getirilir.
Topaklar tahta ya da plastik gerebiç kalıbına koyulur, iyice bastırılarak kalıbın şeklini alması sağlanır. Daha sonra yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
175 dereceye ayarlanmış fırına sürülerek 40-45 dakika kadar pişirilir. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.

Malzeme listesi

- 2 su bardağı un
- 2,5 su bardağı irmik
- 125 gr margarin
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz mahlep
- 1 su bardağı su
İç harcı için;
- 1,5 su bardağı ceviz veya Antep fıstığı
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- Yarım çay kaşığı toz karanfil
- 1 su bardağı pudra şekeri

Yazarın Tüm Yazıları