Bacasız şömineler

Kış geldi. Evlerde şömine başı dinlenmelerinin ya da partilerinin tam vakti. Eğer evinizde bacamız yok ayrıca duman, koku ve toz istemiyorsanız imdadınıza sıvı yakıtla yanan, baca gerektirmeyen dolayısıyla mekanda istenilen her yere kurulabilen yeni nesil şömineler yetişiyor

Yeni nesil şöminelerin geçmişi tüm dünyada sadece birkaç yıl öncesine dayanıyor. Bu şöminelerin üretimine, yenilenebilir enerji kaynağı bio-ethanol yakıtının farklı katkı maddeleriyle desteklenip şöminelere uygulanmasıyla başlandı. Bu madde sayesinde şöminelerde dumansız, kokusuz, gerçek ve kızıl bir alev görüntüsü elde ediliyor.
Temiz yanma özelliğiyle bacasız olarak evin her noktasında uygulanabiliyor. Özellikle salonlar, çalışma odaları, yatak odaları, kış bahçeleri gibi iç mekanların yanı sıra havuz başları, teraslar ve bahçelerde de kullanılıyor. Çeşitli materyallerden üretilen ayaklı, duvara asılan birçok modelini bulmak mümkün. En çok modern, minimalist tarzlı, klasik şömine kalıplarını zorlayan tasarımlar tercih ediliyor. Üstelik temizlikleri de çok kolay. Evinizdeki mobilyayı temizler gibi nemli bir bezle ara sıra silmeniz yeterli.

ASIL AMAÇ ISINMAK DEĞİL GÖRSELLİK

Decofire’ın Genel Müdürü Bilge Sesli, bacası uygun normlarda yapılmamış şömine kullananların bile yeni bacasız konseptlere geçebileceğini söylüyor: “Bunun için yanma haznesi satın almanız yeterli.” Hürsan A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Cem Araptarlı’ysa bu şöminelerin odunlu bir şömineden alınan ısı kadar sıcaklık vermediğini söylüyor: “Etanollü şömineler büyüklüğüyle doğru orantılı olarak bulunduğu mekanlara belirli oranda ısı veriyor. Aslında bu şöminelerin esas kullanım amaçları görsellik.”

TABLO GİBİ DUVARA ASILABİLİYOR

Decofire Genel Müdürü Bilge Sesli, şöminelerin kurulumlarının modellere göre değiştiğini söylüyor: “Duvar modellerini kısa sürede bir tablo gibi duvara asabilir, ankastre modelleriyse uygun ölçülerde yer hazırlanarak duvara gömebilir veya etrafını kapatabilirsiniz. Dış mekanda ya da mekan içerisinde yer alan ayaklı modellerse modüler parçaların birleştirilmesiyle kolayca kurulabilir.”

ALIRKEN BUNLARA DİKKAT

* Şöminelerin uluslararası kalite belgelendirme kuruluşlarının normlarına uygun olup olmadığı sorgulanmalı.
* Merdiven altı diye tabir edilen mühendislik hesaplamalardan yoksun ürünlere karşı dikkatli ve bilinçli olunmalı.
* Şöminenizi yabancı firmaların kataloglarından değil birebir ürünü alacağınız firma tarafından yapılmış modellerden seçmenizde de fayda var.

ÇARŞIDAN BİLDİRİYORUM

Sade ve fonksiyonel
Danimarkalı mobilya markası BoConcept, ilk mağazasını Etiler’de açtı. Markada yemek odasından yatak odasına kadar her ihtiyaca yönelik mobilya ve aksesuarları bulmak mümkün. İddiaları, İstanbul’daki evlere şık ve modern dekorasyon çözümleri sunmak. Tasarımlarının çoğu küçük alanlarda rahatlıkla kullanılacak sade çizgilere sahip ve fonksiyonel.

Su geçirmez aydınlatmalar
Kablosuz LED ampulün yaratıcısı Fransız Smart & Green, bu teknolojiyi tasarımla buluşturuyor. Ve ilginç aydınlatmalar üretiyor. Markanın kablosuz su geçirmez ve darbelere dayanıklı modelleri, gövdeleriyle evlerde, bahçelerde hatta havuzlarda rahatlıkla kullanılıyor. 20 saatlik şarj ömrü de kolaylık sağlıyor. Uzaktan kumandası sayesinde farklı renk ayarları yapılabiliyor.

Yılbaşı sofralarına alternatifler
Bernardo’nun İtalya, Polonya ve Almanya’dan ithal, sofra takımları, farklı tasarımlarda hazırlanan kadeh setleri ve çatal-bıçak takımları yılbaşı sofraları için ideal. Bu takımları uygun fiyatlarla 17 ildeki 51 Bernardo Mağazası’nda bulabilirsiniz.

DEKO-ÖNERİ
Raylı kolaylık


Hızlı moda kavramı hayatımıza girdikçe ve her gün eve elimizde torbalarla döndükçe şu soru kaçınılmaz oluyor: İyi de ben bunları nereye koyacağım? Çözüm kolay. Bir odanızı açık dolaba dönüştürebileceğiniz gibi, yatak odası ve koridor gibi alanları farklı yöntemlerle gardıroba çevirebilirsiniz. Örneğin raylı dolaplar bulundukları alanın bir parçasıymış görünümü veriyor. Kapakları odalarınızda yer kaplamadan açılıp kapanıyor. Ayrıca zemin ve tavanın arasına uygulandığı için deprem esnasında dolabın öne devrilme riski ortadan kalkıyor. Eskiden raylı dolapları tüm kıyafetlerini aynı anda görmeyi sevenler tercih etmezdi ama kapak enleri iki metreye yaklaştığı için aynı anda maksimum kıyafet görülüyor, aç-kapa-ara sıkıntısı bitiyor. Raylı dolaplarda dikkate alınması gereken en önemli kısım, kapak sistemi. En uzun ömürlü olacağını düşündüğünüzü satın alın.

ÇIKIYOR
* Deri ve büyük ahşap sehpalar

İNİYOR
* Cam sehpalar

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
BORA KOZANOĞLU

* Kitap okumak için Tardu Kuman tasarımı olan tren raylarından yapılmış sallanan koltuğumu tercih ediyorum
* Klasik ve flamenko gitarlarımın sehpaları ve notalarımı sakladığım kütüphanem de benim için önemli
* Playstation 3 ve surrond ses sistemim olmazsa olmazlarımdan
* İçinde onlarca özel ve kokulu mum olan köşem
* Arkadaşımın Afrika’dan getirdiği iki kocaman ağaç
Yazarın Tüm Yazıları