Bacak ağrıları önemli olabilir

Bacak ağrılarını ciddiye almanız, bu ağrıların da arkasında önemli sağlık sorunlarının olabileceğini unutmamanızda fayda var. Bilhassa, sık tekrarlayan, şiddetini giderek artıran, ayaklarda güç kaybı, şişme, morarma ve ısı artışıyla birlikte olan ayak ağrılarını ciddiye almanızı öneririm.

Haberin Devamı

Vücudun neresinden gelirse gelsin, şiddeti, tipi, derecesi ne olursa olsun her türlü ağrı size bir sağlık sorununuz olduğunu anlatmaya çalışır. Sorunun ciddiyeti ağrının şiddeti veya yeriyle ilgili de olmayabilir. Örneğin çok şiddetli bir ağrı sıradan bir nedenden, belli belirsiz bir ağrı ölümcül bir hastalıktan ileri gelebilir.

Ama ağrıyı bir “sağlıksızlık sinyali” olarak algılamamız, özellikle tekrarlayan, şiddeti artıp azalan, belirginleşen ağrıların ısrarla arkasından giderek nedenini mutlaka araştırmamız lazımdır.

Önemli bir nokta da şudur...

Farklı bölgelerdeki ağrılara karşı tepkilerimiz de değişiyor. Başımız ağrıyınca -hele ilk kez ağrıyorsa- korkup endişelenip “beynimde bir problem olmasın” diye telaşlanıyoruz.

Ağrıyan yer göğsümüzse ve hele bir de ağrı sol kolumuza da yayılıyorsa “kalbimde bir problem var galiba” diye düşünüp soluğu acil serviste alıyoruz.

Bazı ağrılara ise gereken önemi vermiyor, doktora zamanında gitmiyor, altın kadar değerli önemli bir zaman dilimini boşuna harcıyoruz. Ayak-bacak ağrıları işte bu “şanssız grup”ta yer alıyor.

Haberin Devamı

SEBEPLERİ FARKLI

Ayak-bacak ağrılarını “damar problemleri” ve “diğer nedenler”den kaynaklananlar şeklinde iyi gruba ayırmak işimizi kolaylaştırır.

Damar problemleri ile ilgisiz ağrıların birinci nedeni kramplardır. Bunu yaralanma, burkulma ve benzeri travma ağrılarıyla eklem ve kemiklerden kaynaklanan romatizmal ağrılar izler.

Sinir hasarına (nöropati) bağlı ayak ağrıları da aynı grupta yer alır.

Özellikle şeker hastalarında, fazla miktarda alkol içenlerde, sigara tiryakilerinde uyuşukluk, yanma, karıncalanma, iğne batması şeklindeki nöropatik bacak
ağrıları öncelikle bir sinir hasarını akla getirir.

Ayak kemiklerindeki tümörlerin, ayak sinirlerine baskı yapan kitlelerin de ilk işareti ayak ağrıları olabilir.

Damarsal ağrılar özellikle atardamarların herhangi bir nedenle daralıp tıkanması sonucu oluşanlar en tehlikeli olanlarıdır.

Toplardamarlardaki genişlemeler (varisler) ve genişlemiş bölümlerde yerleşen pıhtıların iltihaplanması da ayak ağrılarına yol açabilir.

Haberin Devamı

HUZURSUZ BACAK SORUNU

Son yıllarda ön plana çıkan ayak ağrısı nedenlerinden biri de huzursuz bacak sendromudur.

Huzursuz bacaklar özellikle stresli, gergin, uykusuz, depresyonlu kişilerde ortaya çıkan ve geceleri tekrarlayan ayak ağrılarına yol açabilir.

Bacak ağrıları çocuklarda da görülen bir problemdir.

Özellikle büyüme dönemindeki çocuklarda ayak bacak bölgesindeki gece ağrıları can sıkıcı hale gelebilir.

Bacak ağrılarını ciddiye almanız, arkasında önemli sağlık sorunlarının olabileceğini unutmamanızda fayda var.

Bilhassa tekrarlayan, şiddetini artıran, ayaklarda güç kaybı, şişme, morarma ve ısı artışıyla birlikte olan ayak ağrılarını ciddiye almanızı öneririm.

Yazarın Tüm Yazıları