Babek Zencani gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Babek Zencani gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2013 01:32

YOLSUZLUK operasyonu kapsamında Türkiye’de tutuklanan Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) iş ortağı olduğu ilan edilen Babek Zencani de İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İRAN’ın nükleer programına ilişkin P5+1 ülkeleriyle yürütülen müzakerelerde Batılı ülkelerle anlaşmaya varan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde işlendiği iddia edilen yolsuzluklarla ilgili olarak da düğmeye bastı. İran’daki Fars Haber Ajansı’nın haberine göre İran Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığı, Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklanan İranlı işadamı Reza Zerrab’ın ortağı olduğu iddia edilen Babek Zancani’nin dün akşamüstü gözaltına alındığı bildirdi.

2 GÜNDE TUTUKLANDI


İran’ın Cumhurbaşkanı Ruhani döneminde Batılı ülkelerle yürüttüğü ılımlı diplomasinin ve müzakerelerin yansımaları artık İran’ın kendi iç siyasetine de görülüyor. BM ve ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımları delerek Türkiye’ye altın karşılığında petrol ve doğalgaz sattığı öne sürülen ülkenin en ünlü ve zengin işadamlarından Zencani, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin “Soruşturmanın bir an önce tamamlanması” çağrısından sadece iki gün sonra gözaltına alındı. İran Yargı Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, iş adamı Babek Zencani’nin ülke dışına kaçmasının önlenmesi için gözaltına alındığını belirtti.

12 VEKİLDEN MEKTUP

Türkiye’deki yolsuzluk operasyonunun ardından ismi İran’da da gündeme gelen Babek Zencani’nin tutuklanması için İran Parlamentosu’ndan 12 milletvekili üç gün önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye, İran Meclis Başkanı Ali Laricani’ye ve İran Yargı Gücü Başkanı Sadık Laricani’ye hitaben bir mektup yazmış ve yolsuzluk suçlamalarından dolayı Zencani’nin yakalanmasını istemişti. Cumhurbaşkanı Ruhani ise yaptırımlardan haksız kazanç sağladığı iddia edilen “imtiyazlı” isimlerin soruşturulmasını ve soruşturmanın en kısa sürede tamamlanmasını istemişti.

Haberin Devamı

Zencani 70 şirkete ortak

FARS haber Ajansı’nın haberine göre Babek Zencani Malezya’daki İlk İslami Yatırım Bankası’nda ve Türkiye’de Onur Havayolları da dahil olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’nde, Tacikistan ve Dubai’de 70’den fazla şirkette ortaklığı ve hissesi bulunuyor. Habere göre Zencani, daha önce bir İran gazetesine verdiği röportajda da şu anda İran’da ve diğer ülkelerde ortaklığı bulunan şirketlerde toplam 17 bin kişinin çalıştığını söylemişti. İran’da Babek Zencani’ye yönelik operasyon, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad döneminde hükümette ağırlığı olan siyasetçi ve iş adamlarının tasfiye sürecinin devamı olarak görülüyor.

Haberin Devamı

BİR AN ÖNCE AYDINLATILMALI

MEKTUBU imzalayan milletvekillerinden Ali Rıza Selimi, Fars Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Babek Zencani gibi kişilerin yolsuzluk dosyalarının hemen işleme konulması gerekiyor, işleme konulmadığı takdirde kamuoyu nezdinde güvenimiz sarsılır. Bu olayın bir an önce şeffaflığa kavuşturulması gerekiyor. Şu anda kamuoyu bu ihlallerin ele alınıp alınmayacağı konusunda ikilemde. Bizim beklentimiz üç kuvvetin başkanlarının (İran cumhurbaşkanı Ruhani, Meclis Başkanı Ali Laricani ve Yargı Başkanı Sadık Laricani) çok hızlı bir şekilde kamuoyunu bu konuda aydınlatmasıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!