Babasının doğduğu konağı kiraladı Malatya Mutfağı’nı açtı

Güncelleme Tarihi:

Babasının doğduğu konağı kiraladı Malatya Mutfağı’nı açtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2009 00:00

Malatya’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restore edilen tarihi Beşkonaklar’dan biri yerel lezzetlerin sunulduğu restorana dönüştürüldü.

Malatya Mutfağı’nın işletmeciliğini, konakta yıllarca kiracı olarak oturan Yorgancı Süleyman Efendi’nin (Sözen) torunu Umut Sözen üstlendi. Sözen “Sadece bulgurdan 100’ün üstünde köfte yapılan Malatya mutfağını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz” dedi.

TESADÜFEN ÖĞRENDİ

Yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan Beşkonaklar, Sinema Caddesi’nde bulunuyor. Malatya Evleri olarak bilinen yan yana beş konağın restorasyonu tamamlandıktan sonra, içlerinden biri “Malatya Mutfağı” olarak işletilmek üzere açık artırmayla ihale edildi. İhaleyi Umut Sözen kazandı. Sözen, konakta geçmişte ailesinin yaşadığını bu ihale sayesinde öğrendi.

“İhale açılınca konağa incelemeye gittiğimizde babam, bu evde doğduğunu söyledi. Hemen eyvana, yani konağın bahçesine baktı. Dut ağacını görünce duygulandı. Bu ağacı babam dikmişti, dedi. Millet olarak gittiğimiz yerleri mamur etmeye çalışırız. Bu odada 1947 yılında babam doğmuş, 1949 yılında halam dünyaya gelmiş. Sonra amcalarım dünyaya gelmiş. Dedemin Kışla Caddesi’nde yorgancı dükkânı varmış. Bir odada karı koca, dört çocuk yıllarca yaşamışlar.”

Umut Sözen, dedesinin 1945-1960 arasında kiracı olduğu dönemde konakta yaşayanları da daha sonra babaannesinden dinledi.

ERTUĞRUL GÜNAY AÇACAK

“Dedem 1982’de vefat etti. Geçenlerde babaannem konağa geldi, gözleri doldu. O yıllarda ikinci katta ağır ceza reisi Ali Rıza Bey yaşarmış. TV’nin olmadığı çağda, yatsı namazından sonra komşularla bir araya gelinip sohbet edilirmiş. Babam, halam, amcalarım pencere kenarlarında gün ışından faydalanıp ders çalışırmış. Beşkonaklar bütün Malatya için özel, ama bizim için ayrıca özel. Geleneksel kerpiç yapılardan elimizde sadece Beşkonaklar kaldı.”

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmasına karşın, hizmet sektörünü tercih eden Sözen, konağın her salonunu farklı bir yaklaşımla dekore ettirdi. Dedesinin kiracı olduğu odaya şark köşesi yaptırdı. Bahçede ve üst kattaki iki odada daha modern bölümler oluşturuldu. Şark köşesinde yemekler tepsilerde, bakır kaplarda, diğer odalarda porselen tabaklarda sunuluyor. Malatya Mutfağı’nda her gün ortalama beş çeşit köfte yapılıyor. En çok rağbet görenleri içliköfte ve analıkızlı. Bulgur ağırlıklı ev yemeklerini iki ev kadını yapıyor. Kâğıt kebabı, kuzu tandır, kavurma, incik kebabı gibi et yemeklerini de aşçılar pişiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!