Babamın diş odunu hikayesi

Çocukluğumda gezdiğim yerlerden biri de Ağrı’dır. Ancak bugün sizlere kendime ait olmayan bir anıyı anlatmak istedim.

Oradan oraya yolculuk yaparken uyuyakaldığım bir gün babama hiç Ağrı’ya gitmediğimizi söyledim. Bunun üzerine gezmeyi, güzel yaşamayı seven hercaimenekşe babamın anlattıkları şunlardı.

Et yemeklerini pek sevdiği Doğubeyazıt’a sık sık yemek yemeğe gidermiş. Yine o gidişlerden birinde, sebzenin bulunmadığı bir mevsime rastlamış. Yalnızca patates katılmış olan taskebabını yemiş ve yemeğin sonunda her zaman yaptığı gibi kürdan istemiş. Garsondan "Yok beyim" cevabını alan babam, hesabı ödemek için kasaya yöneldiğinde bir de bakmış ki, bir tabağın içinde yüzlerce kürdan duruyor. Dönüp garsona seslenmiş: "İşte oğlum bak, burada kürdan varmış." Garson saf gözlerle babama bakmış ve aynen şunları söylemiş: "Yok beyim, o kürdan değildir, diş odunudur." Bunları der demez de babamın o meşhur kahkası lokantayı doldurmuş. Babam bu hikayeyi anlattığında arabayı da kahkahalar doldurdu. Ama bu kez kahkahalar babama değil bize aitti.

Hindi şinitsel marbella

2 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 4 parça hindi şinitzel

(Tavuk şinitzel de kullanabilirsiniz.)

á 1 tatlı kaşığı tereyağı

(Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)

á 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1/2 su bardağı lor peyniri

á 1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 2 çay kaşığı hardal

á 1 demet dereotu

Kızartmak için;

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 2 yemek kaşığı un

á 1 adet yumurta

á 2 yemek kaşığı galeta unu

Temiz bir buzdolabı poşetinin içine koyduğunuz eti bir çekiçle veya varsa et döveceği ile dövüp bisküvi kalınlığında inceltin. Bir kenarda bekletin. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, rendelenmiş kaşar peynirini ve lor peynirini çukur bir kaba aktarıp çatalla ezin. Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip, hardalı ve ince kıyılmış dereotunu da ilave edin. Çatalla ezmeye devam ederek iyice karıştırın. İnceltilmiş şinitzellerden iki tanesini mutfak tezgahına yan yana yerleştirin. Hazırladığınız peynirli harcı, bıçak yardımıyla kalın bir tabaka halinde tıpkı yağ sürer gibi şinitzellerden birinin üzerine sürün. Diğer şinitzeli de üzerine kapatın. Kızartırken açılmaması için bıçağın sapıyla etin sadece kenar kısımlarına vurarak uçlarını yapıştırın. Kalan iki ete de aynı işlemi uygulayın.

Bir tabağa unu, bir başka tabağa da galeta ununu serpiştirin. Yumurtayı da çukur bir tabağa kırıp çatalla çırpın. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Hazırladığınız şinitzelleri önce una, sonra yumurtaya, son olarak da galeta ununa buladıktan sonra kızgın yağda önlü arkalı 8-10 dakika, altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Şinitzelleri kağıt havlunun üzerine alıp fazla yağını çektirdikten sonra ortadan ikiye bölüp servis tabağına yerleştirin. Patates kızartması, püre ya da haşlanmış brokoli ile birlikte sıcak sıcak servise sunun. Kızartmayı sevmiyorsanız, şinitzelleri önceden ısıtarak 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirebilirsiniz. Ama şinitzellerin üzerine mutlaka 2-4 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ki fırında çok kurumasın. İsterseniz peynirli harcın içine bir dilim tavla zarı şeklinde doğranmış salam veya salatalık turşusu da ilave edebilirsiniz.

Ekşili kereviz dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 6-7 adet orta boy kereviz

( Düzgün şekilli olanlarını seçin. )

á 1 adet limonun suyu

á 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için ;

á 250 300 gr orta yağlı dana kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 yemek kaşığı pirinç

á 2 yemek kaşığı ince bulgur

á 1 demet dereotu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı yenibahar

Ekşili sos için

á 4 çay kaşığı dolusu un

á 1 adet limonun suyu

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 3 su bardağı soğuk su

á 1 çay kaşığı tuz

Kerevizlerin sap ve yapraklarını kesip kabuklarını soyun. İçlerini kabak oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla yarım santim kalınlığında olacak şekilde oyun. Derin bir kaba 10 su bardağı su koyup limon suyu ve tuzu ekleyin. Soyup içlerini oyduğunuz kerevizleri bu limonlu tuzlu suda bekletin. Yemeklik incecik doğradığınız soğanları ve kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine incecik kıydığınız dereotunu, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve bulguru ilave edin. Tuz, karabiber ve yenibaharı ekleyip malzemeler birbirleriyle iyice karışıncaya kadar, 4-5 dakika yoğurun.

Kerevizleri limonlu sudan çıkarıp dolma harcını içlerine fazla sıkıştırmadan doldurun. Hazırladığınız dolmaları geniş bir tencereye yan yana yerleştirin. İsterseniz kerevizlerin ağız kısımlarına domates halkalarından kapak yapabilirsiniz. Un ve limon suyunu derin bir kaba koyup çatal yardımıyla çırpın. Zeytinyağı, su ve tuzu da ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu tencerenin kenarından aktarın. Dolmayı orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ocağı biraz kısın ve yemeği kısık ateşte 30-35 dakika daha pişirin. Kerevizler iyice yumuşayınca yemeği ocaktan alıp sıcakken servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları