Babaeskili muhtarlara, 'madde bağımlılığıyla mücadele' semineri

Güncelleme Tarihi:

Babaeskili muhtarlara, madde bağımlılığıyla mücadele semineri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2017 15:27

Babaeskili muhtarlara, 'madde bağımlılığıyla mücadele' semineri

Haberin Devamı


 

BABAESKİ(Kırklareli),(DHA)- KIRKLARELİ'nin Babaeski İlçesi'nde İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından muhtarlara 'Toplumda madde bağımlılığıyma mücadele' konulu seminer verildi.

Semineri Babaeski İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hakan Azatçam, Ruh Sağlığı Şubesi'nden Ebe Burcu Kayım, Nihal Kunduz ve mahalle muhtarları katıldı. Ebe Burcu Kayım, "Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Etkileri; aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi normal yaşam ve davranışlarından uzaklaştırır. Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmlarına/kanamalarına sebep olur. Tüm iç organların zarar görmesine ve buna eşlik eden bir dizi hastalığa neden olur. Zehirlenmelere ve bu yolla gelen ölümlere sebep olur. Uyuşturucular, bireyin çevreye uyum yeteneğini azaltır. Bağımlı giderek aileden ve çevresinden kopararak, yalnızlaşır" dedi.

Programda, madde bağımlılığı ile mücadelede kurumların üzerlerine düşen görevlerde anlatıldı. Kayım, "Madde bağımlılığı konusunda kendi nüfusuna koruyucu sağlık hizmeti sunabilecek bilgi ve beceriye sahip olmalı. Her hastayı ve başvuranı alkol ve madde kullanım öyküsü ile ilgili sorularla değerlendirmeli. Uzun süre alkol ya da madde kullanan hastayı, tıbbi komplikasyonlar açısından değerlendirmeli ve gerekli tedavinin başlanmasını sağlamalı. Karşılaşılabilecek entoksikasyon ve yoksunluk durumlarını tespit edebilmeli, bu durumlar için gerekli tedavinin başlanmasını sağlama. Kötüye kullanım ya da bağımlılık ölçütlerine uyan hastayı bağımlılık konusunda bilinçlendirmeli ve özelleşmiş merkezlerde tedaviye yönlendirmeli" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!