B3 vitamini kolesterolü dengeliyor

Araştırmalar bu vitaminin özellikle iyi kolesterol HDL’nin düşük olduğu durumlarda etkili olabileceğini gösteriyor.

Bazı çalışmalar sadece niacin ile HDL’nin %30-35’e kadar arttırılabileceğini gösterdi. Niacin’in marifetleri bununla da sınırlı değil. Düzenli kullandığınızda bu vitamin trigliseridi %30, kötü kolesterol LDL’yi %20 oranında azaltabiliyor. Son derece ucuz bir vitamin olması da niacin’in kolesterol sorunu ile mücadelede kullanılabilme şansını arttırıyor. Yan etkilerine gelince... Niacin bazılarında yüzde yanma, ateş basması ve kızarıklık gibi sorunlara yol açabiliyor. Aspirin’le birlikte alındığında bu sorun bir ölçüde kontrol edilebiliyor. Niacin mide ağrısı da yapabiliyor ama bu durum da ciddi bir sıkıntıya yol açmıyor. İyi kolesterol HDL’niz 35’in altındaysa onu 40’ın üzerine çıkarmaya çalışın. Bunun için sigarayı bırakabilir, egzersizi bol bir yaşam tarzı oluşturabilirsiniz. Ayrıca omega-3’ten zengin yiyecekleri daha sık tüketmeniz, varsa kilo sorununuza çözmeniz de yardımcı olacaktır. Bütün bu önlemler HDL kolesterolünüzü 40’ın üzerine çıkarmaya yetmiyorsa ucuz ve doğal bir çözüm olarak niacin’den faydalanmayı düşünebilirsiniz.

İktidarsızlık neden yaygınlaşıyor?

Son yapılan taramalar gösterdi ki Türk erkeklerinin durumu hiç de anlattıkları gibi değil! Neredeyse üçte biri cinsel güçsüzlük sorunu yaşıyor. Bunun başlıca nedeni ise son zamanlarda yaygınlaşan damar hastalıkları. Damar hastalıkları deyince akla kilo sorunu, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve benzeri problemler geliyor. Kalp damarlarını sertleştiren süreçler penis damarlarında da aynı problemlere yol açıyor. Cinsel organa giden damarlarda kan azalıyor ve iktidarsızlık kapıyı çalmaya başlıyor. Bazı ilaçların (antidepresanlar, bazı tansiyon ilaçları), psikolojik problemlerin, uyku sorunlarının, geçirilmiş bazı ameliyatların da bu konuda etkili olduğu belirtiliyor.

Doğal kolesterol düşürücü haplar etkili mi ?

Kilo fazlalığı ve şişmanlık sorunu olanları iki gruba ayırmak mümkün: Elmalar ve armutlar. Armutlar daha çok göbek yerine kalçalarını ve bacaklarını büyütenler! Yani üst tarafları ince, alt tarafları geniş olan hanım ve erkekler. Armut tipi şişmanlamaya erkeklerden çok kadınlarda rastlanıyor. Elmaların ise çoğu erkektir ve yağ birikimi daha ziyade bel ve göbeklerindedir. Elma olmak, yani göbek çevresinden yağlanmak, armut olmaktan çok daha riskli. Bu insanlarda kalp hastalığı, şeker hastalığı, hipertansiyon, gut ve felç riski daha yüksek. Bel çevreniz erkekseniz 100, kadınsanız 88 cm’nin altında olmalıdır.

Sigarayı bırakmanın faydası ne zaman başlıyor?

Araştırmalar son sigaranızı içmenizin üzerinden daha 15-20 dakika bile geçmeden kalp hızınızın azaldığını, kalp ve damarlarınızın rahatladığını gösteriyor. Kandaki karbonmonoksit seviyeniz 10-12 saat sonra normale dönüyor. Üçüncü ayda kalp riskiniz azalmaya, 5-6 ay içinde akciğerleriniz eskisinden daha iyi gaz değiştirmeye, vücuda daha fazla oksijen pompalamaya başlıyor. Araştırmalar kalp krizi geçirme riskinin birinci yılın sonunda yarı yarıya azaldığını ortaya koyuyor. Beş yıl içinde bu risk sigara içmeyen insanlarla aynı seviyeye geliyor. 10-15 yıl sonra ise felç geçirme riskiniz ömründe hiç sigara içmemiş insanlarla eşitleniyor.

Ceviz mi yiyelim suyunu mu içelim?

İkisini de deneyebilirsiniz. Çünkü her iki durumda da ceviz kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor. Amerikan Besin ve İlaç Dairesi günde 30-40 gram ceviz yemenin kalp sağlığını korumaya yardımcı olabileceği şeklinde bir önermeyi ceviz paketlerinin üzerine yazmanıza bile izin veriyor. Kalp sağlığı için günde 6-8 ceviz yemeniz yeterli. Burada dikkat etmeniz gereken böyle bir önlemin size 200 kalorilik bir enerji yüklemesi. Bu enerjiyi ya başka yiyecekleri azaltarak dengelemeli ya da egzersiz yaparak harcamalısınız. Aksi halde yaklaşık olarak her ay bir kilo kazanırsınız.

Tansiyon hastasıyım içki içebilir miyim?

Dahiliye ve kardiyoloji uzmanları tansiyon hastalarının alkol kullanmalarını pek doğru bulmuyor. Çünkü klinik gözlemler alkolü azaltan ya da bırakanlarda kan basıncının düştüğünü gösteriyor. Özellikle erkeklerde alkol kullanımı kan basıncı ayarını güçleştiriyor. Hangi yaşta olursanız olun alkolden uzak durun. Özellikle hipertansiyonunuz varsa bunu bir ilke haline getirin. İlaç kullanan bir tansiyon hastasıysanız bu konuda daha da dikkatli olmanızı öneririm.

Şeker hastalarının sayısı neden artıyor?

Özellikle son 20-25 yılda Tip2 diyabet olarak bilinen erişkin şeker hastalarının sayısı neredeyse ikiye katlandı. Bu kötü gidişin iki temel sorumlusu var: Yüksek kalorili gıdaların daha fazla yenmesi ve hareket azlığı. Kilo sorunu olanların sayısı arttıkça şeker hastalarının sayısı da çoğalıyor. Şeker hastalarının sayısının artması gelecekte daha fazla böbrek yetmezliği, kalp krizi, felç, körlükle sonuçlanabilen göz sorunları anlamına geliyor. Eğer ailenizde kırklı yaşlardan sonra şeker hastalığına yakalananlar varsa kilo sorunundan uzak, hareketi bol, beslenmesi düzenli bir yaşam tarzı oluşturmanızda yarar var.

Sigara içmek mi, kolesterol yüksekliği mi daha tehlikeli?

Bu ikilinin ikisi de damar sertliği riskini arttırıyor ama ben olsam birinciliği sigaraya verirdim. Hatta bana bıraksanız sigara içmeye devam edenlerin kolesterol ilacı giderlerini ödemeyi tartışmaya bile açardım! Sigara iyi kolesterolü azaltarak, kötü kolesterolün damar zararlarını birkaç kat arttırıyor. Damar spazmına ve damar içini döşeyen epitelyumda hasara yol açarak, yani her türlü olumsuzluğu kullanarak, damarların canına okuyor. Kolesterole gelince... Tabii ki kolesterol yüksekliği de önemli bir risk faktörü. Özellikle LDL kolesterolün üçüncü parçası artmışsa ve HDL kolesterol azalmışsa durum daha da önemli hale geliyor.
Yazarın Tüm Yazıları