Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'nde yeni yapılar ortaya çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Aziz Nikolaos Anıt Müzesinde yeni yapılar ortaya çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2016 09:52

Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'nde yeni yapılar ortaya çıkarıldı

Haberin Devamı

Ahmet ACAR/DEMRE(Antalya), (DHA)- ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde bulanan Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'nde (Noel Baba Kilisesi) bu yıl yapılan kazılar sona erdi. 2 aylık kazılarda yerin 6 metre altında bir özel oda, iki dikit, odanın girişinde bir duvar resmi ortaya çıkarıldı.
Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü işbirliğinde 27 yıldır kazı çalışmaları yürütülüyor. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Yıldız Ötüken'in başkanlığında başlatılan kazılara, aynı bölümden Prof.Dr. Sema Doğan başkanlık ediyor. Kazıların bu yılki bölümüne 3 öğretim üyesi, 3 arkeolog, mimar, restoratör, 6 öğrenci ve 9 işçi katıldı.
YAPI, KABARTMA VE DUVAR RESİMLERİ ORTAYA ÇIKARILDI
Bu yılki kazı çalışmaları kilisenin batı avlusunun dışında batı alanda devam etti. Bu alanda ünlü bir kişiye ait mezar yapısı olduğu düşünülen, toprağın 6 metre altında, dikdörtgen planlı, 3 bölümlü, tonozlu, 3.87 metre genişliğinde, 8.30 metre uzunluğunda, 2.40 metre yüksekliğinde bir yapı ortaya çıkarıldı. Yapı girişinde deesis- yakarış sahnesi olduğu düşünülen duvar resmi ve kabartmalar yer aldığı görüldü. Yapı ve duvar resminde restorasyon ve konservasyon çalışması devam ediyor. Duvar resminin bir yanında İsa ve Meryem, diğer yanında Nikolaos yer alıyor. Resim üzerinde çalışılırken, duvarda tahrip olmuş başka sahneler de bulundu. Yapının avlusu dışında iki dikit ve yerde dikitlerin başlıkları, ayrıca küçük kemerli bir yapı da ortaya çıkarıldı.
"ÇOK ÖNEMLİ MİMARİ VERİLERE ULAŞILMIŞTIR"
Hatay'daki Mustafa Kemal Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Kazı Başkan Yardımcısı Yard.Doç.Dr. Ebru Fatma Fındık, bu yılki kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yard.Doç.Dr. Fındık, "Çalışmalarda amacımız manastırın, kilisenin orijinal girişini ortaya çıkarmaktı. Ancak çalışmalar sırasında 6 metrelik alüvyon dolgu altında, çok önemli mimari verilere ulaşılmıştır. Mimari verilerle birlikte aynı zamanda kilisenin tarihine ışık tutacak, bölgenin tarihine ışık tutacak çok önemli duvar resimleri ortaya çıkarılmıştır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!