Aziz Nesin’in ruhu şad olsun!

GEÇMİŞ zaman olur ki, hayali cihan değer’ derler...

Haberin Devamı

Geçmişteki olumlu ya da olumsuz olaylar, tatlı ya da hüzünlü anılar, anlayana önemli derstir.

Başbakan Tayyip Bey bugün, demokrasiden, laiklikten, cumhuriyetten, her şeyden bol bol bahsediyor, nutuklar çekiyor.

Peki, eskiden neler diyordu? İnsan hafızası zayıftır. Hele bizim gibi ülkelerin toplumsal hafızası daha da zayıf... Hani “balık hafızası” dedikleri cinsten... Zayıf mı, zayıf!

Hulki Cevizoğlu, 1994 yılında HBB televizyonunda yaptığı sohbetleri kitap halinde yayınlayarak eski günleri anımsattı.

“Geçmiş Zaman Olur ki...” adlı kitapta ilginç söyleşiler var. Hele bir tanesi var ki, özellikle üzerinde durulmalı...

* * *

Tarih 22 Kasım 1994... HBB televizyonu - Ceviz Kabuğu Programı... İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Tayyip Erdoğan, Aziz Nesin’e şöyle ateş püskürüyor:

Haberin Devamı

“Benimle ilgili Aziz Nesin Bey bir ifade kullandı. ‘İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, ben şeriatçıyım’ diyor. İşte böyle diyenlerin olduğu Türkiye’de filan... Onları yetiştirenler... İmam hatip okullarına saldırlar filan... Aziz Nesin Bey kendisinin aydın olduğunu söylüyor. Tabii aydınlığın tarifini de, karanlığın tarifini de anlamak mümkün değil.

Bu nasıl aydınlık ki ‘Ben şeriatçıyım’ diyen bir insana kalkıp bundan rahatsız olduğunu ifade ediyor? Bu Türkiye’de halkın yüzde 98’i Müslüman derler. Bilmiyorum Aziz Nesin Bey buna katılır mı, katılmaz mı?

...Ve Aziz Nesin ‘Ben dinsizim’ demekle maruf birisidir. Az önce de nitekim Allah’a inanmadığını falan da söylemiştir. Biz onun Allah’a inanmadığından rahatsız değiliz. Bu anlayışa karşı, bizim de düşüncelerimize saygı duymasını isteriz.

Ben şahsen Aziz Nesin Bey’in ‘Ben şeriatçıyım’ derken neden bu ifadeyi kullandığımı öğrenmesini, okumasını isterdim...”

* * *

(Erdoğan 1985 yılının baskısı Meydan Larousse’un II. cildinin 764. sayfasındaki açıklamayı okuyor, İslam dininin şeriat olduğunu söylüyor ve devam ediyor.)

“Müslüman kimdir? İslam dinine inanan insan demektir. ‘Elhamdülillah ben Müslümanım’ dediğime göre, bu tarife göre ‘Elhamdülillah ben şeriatçıyım’ deme hakkına da sahibim.

Haberin Devamı

Şimdi Sayın Nesin ‘Ben dinsizim’ deme hürriyetine, hakkına sahip oluyor da ‘Ben Müslümanım, BEN ŞERİATÇIYIM’ deme hakkına ben niye sahip olamıyorum?”

Aziz Nesin hemen cevap veriyor:

“Anayasa’ya aykırıdır da onun için... Şeriatçılık Anayasa’ya aykırıdır. TC Anayasası’nın 2. maddesi TC Devleti’nin laik olduğunu yazar. Ya Anayasa’yı değiştirirsiniz, ki yakında galiba değiştirilecek ve şeriat girecek onun yerine, öyle görülüyor, ya da Anayasa’ya uyarsınız. Hem şeriatçı, hem laik olunamaz. Ve bu mümkün değildir...

...Siz bana dayanamadığınızı kanıtladınız. Belediye Başkanı olduğunuz gün ‘İstanbul’dan Aziz Nesin’in adını kazıyacağım’ dediniz. Siz benim varlığıma dayanamıyorsunuz. Zaten benim adım yok ki İstanbul’da... Neyi kazıyacaksınız? Siz beni nasıl kazıyacaksınız? Şeriatçısınız, daha benim gibi ne kadar aydını kazıyacaksınız? Elinize bir güç geçse, günü gelince onu kullanacaksınız!”

* * *

Haberin Devamı

Bu konuşmanın üzerinden 15 yıl geçti. Bugün yaşanan olaylara bakıyoruz da... Ellerine geçen gücü nasıl kullandıklarını görüyoruz. Aziz Nesin haklı mı çıkıyor acaba? Ruhu şad olsun! 

Yazarın Tüm Yazıları