Azil ve ‘tape’ tweet’i ABD’yi karıştırdı: 'Trump adaleti engelledi mi'

Güncelleme Tarihi:

Azil ve ‘tape’ tweet’i ABD’yi karıştırdı: Trump adaleti engelledi mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 22:25

ABD’de Trump’ın Rusya ile bağlantısını araştıran FBI Başkanı Comey’i görevden almasının ABD Başkanı’na ‘adaleti engelleme’ suçlamasına yol açıp açmayacağı tartışılıyor. Bazı hukuk uzmanları ispatı halinde Trump’a ciddi suçlamalar yöneltilebileceği görüşünde. Bazı uzmanlar ise konunun sadece ‘siyasi bir mesele’ olarak kalacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey’yi ani bir kararla görevden almasının yankıları sürüyor. Trump’ın önceki gün konu ile ilgili Twitter’dan paylaştığı, “Comey, basına bilgi sızdırmaya başlamadan önce kendisiyle yaptığımız görüşmelerin kaydı olmadığını umut etsin bence” mesajı ABD basınında tartışılıyor. Amerikan CNN televizyonu, Başkan Trump’ın Beyaz Saray’daki görüşmelerini gizlice kayıt altına alıp almadığı konusunda sessizliğini koruduğunu belirtti. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da Trump’ın tartışma yaratan tweet’iyle ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

SUÇLAMAYA MALZEME

Washington Post (WP) gazetesi, son yaşananların Trump’ın “adaleti engellemekle” suçlanmasına malzeme olabileceğine dikkat çekti. Gazete, FBI’ya yeni direktör atama sürecinde Trump’ın güvenilirliğinin zarar gördüğünü belirtti. İstihbarat kuruluşunun başına geçecek kişinin bağımsızlığının son derece yoğun bir incelemeye tabi olacağını yazan WP, Trump’ın Comey’yi görevden almasındaki en hassas hususun eski FBI Başkanı’nın Trump başkanlık kampanyasındaki kişilerle Rus hükümeti arasındaki ilişkilerin soruşturulmasındaki rolü olduğunu kaydetti. Trump, geçen perşembe Amerikan NBC’ye yaptığı açıklamada, “Comey’ye ‘Ben de soruşturma altında mıyım’ diye sordum. Hayır değilsiniz yanıtını verdi” demişti.

Haberin Devamı

HUKUKÇULAR NE DİYOR
Amerikan Duke Üniversitesi’nde görevli hukuk Profesörü Samuel W. Buell, WP’ye azil süreci ilgili yaptığı açıklamada, “Teoride korkutmaya, susturmaya, ya da sizi soruşturan birilerini etkilemeye dahi çalışmak adaleti engellemek anlamına gelebilir” dedi. Harvard Üniversitesi hukuk profesörü Noah Feldman da paylaştığı tweet’te, “Trump’ın Comey’yi soruşturulmaktan kaçındığı için azlettiği ispat edilirse? Evet suçlanabilir: görevi suiistimal, yolsuzluk hukukun üstünlüğüne zarar verir” dedi. South Texas Hukuk Fakültesi’nden Prof. Josh Blackman ise “Bence bu sadece siyasi bir sorun olarak kalır. Trump’ı alaşağı edecek şey Anayasa değil, kamuoyu anketleri ve seçimler” dedi.

Haberin Devamı

43 yılda iki başkan bu suçlamaya hedef oldu

WashIngton Post gazetesi, ABD’de son 43 yılda adaleti engelleme suçlamalarının ABD eski başkanları Cumhuriyetçi Richard Nixon ve Demokrat Bill Clinton’a yöneltildiğini yazdı. Gazete, 1974 yılında “Watergate” adı verilen skandalda Demokrat Parti ofisini dinlettiği ortaya çıkan Nixon’ın, partisinin desteğini kaybedince istifa ettiğini hatırlattı. WP, 1998 yılında Beyaz Saray Stajyeri Monica Lewinsky ile evlilik dışı ilişkisini örtbas etmeye çalışmakla suçlanan Clinton’ın ise görevine devam ettiğini yazdı. Bu örneklerden hareketle gazete, Trump’ın olası azlini henüz çok az sayıda Demokrat Kongre üyesinin dile getirdiğini yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!