Azgın Washington’dan bir aldatma rehberi

Bu yazı, bugün seçip Ankara’ya yollayacağınız 550 milletvekiline... Daha önce ‘kusursuz sansür’de yapmıştım. Washingtonluların Smithsonian Müzesi’nden kaldırdığı bir videoyla...

Türkiye’dekilere örnek olacak bir sansür rehberi. Şimdi de bir aldatma rehberi hazırlayacağım. Örnek vakamız Milletvekili Anthony Weiner. Üç yıldır Twitter’da, Facebook’ta kadınlara yarı çıplak fotoğraflar yolladığını itiraf eden New Yorklu. Yazı da Weiner üzerinden acemi Türk vekillere Washington’dan bir başarı öyküsü. Aldatacaksanız, Weiner tecrübesini okuyun. “Libidomu işte harcayacağım. Çılgın projeler üreteceğim” diyorsanız da... Okumayın... Danışmanlarınız sonra size anlatır...

1) Nasıl aldatacağınıza karar verin
Önce çerçeveyi çizin. Ne kadar ileri gideceksiniz... Ve kaç kişiyle aldatacaksınız... Uzun süreli bir sevgili mi, kısa süreli bir sürü kadın mı? Ofisten mi, dışarıdan mı? Fahişe mi, işinde gücünde biri mi? Ve illa yüz yüze mi? Yoksa Weiner’ınki gibi internet seksi mi? Sakın merak etmeyin!.. O binadan içeri girince bunların hepsini yapacak gücünüz olacak.
2) Kadın sayısı riski artırır
Daha yenisiniz Ankara’da. Kim kimdir bilmiyorsunuz. 13 yıldır Washington’da Weiner. Doğru yalan, o bile sadece internette yapmış. Siz bilgisayar kullanmayı biliyor musunuz? İyi. İsterseniz önce rumuzla evlilik sitelerinde dolaşın biraz. Kendinizi bir test edin. Sonra karar verirsiniz.
3) Ofis bir seçenek olabilir
Weiner’in Kongre’deki odası Rayburn 2104. Gittim. Önünde iki gazeteci kadın bekliyor. İçeri girdim. Resepsiyonda göğüs dekolteli, çok güzel bir kız. Gülerek, “Kongre üyesi pazartesiye kadar yok” dedi. Ofis bir seçenek tabii. Aldatmanın en pespayesi... Ast-üst ilişkisinin açık suiistimali... Ama yakalanma riski de en az olanı. Çalışanlar güzel olsun. İsterseniz sohbet ederken dahi flörtleşebilirsiniz. Daha ötesi sizin ne kadar alçalacağınızla ilgili...
4) Ağla ağla ağla
Ve yakalanma... Önce mümkün olduğunca gözden uzak kalmaya çalışın. Başta inkâr edin. Bu sırada karınızla konuşup onun gönlünü alın. Artık işler daha fazla ertelenemeyecek bir noktaya geldiğinde de... Bir basın toplantısı düzenleyin. Ve özür dileyin. Tıpkı Weiner’ın yaptığı gibi... Özür dışında ne denildiğinin önemi yok. Ağlayın!.. Ağlayın!.. Ağlayın!..
5) Kuyruğunu hep dik tut
Ses titreyecek. Konuşurken Weiner gibi bol bol burnunuzu çekeceksiniz. Ezilmiş duracaksınız. Ama basın toplantısında gazeteciler “İstifa edecek misiniz” diye sorduğunda asla zayıflık göstermeyeceksiniz. “Ne münasebet. Ben karımdan özür diledim, yeter” diyeceksiniz. Aldattıktan sonra karınıza yalan söylerken hiç renk vermeden duruyorsunuz ya. Ağlama seansından sonra basının karşısında da öyle olacaksınız.
6) Devlet kaynağı kullanma
Türkiye’de böyle bir tavsiyeye ihtiyaç var mı emin değilim... Etik kurallar oluşursa belki o meşhur 2023’te işe yarar. Ama aldatırken asla devlet kaynağı kullanmayacaksınız!.. Mesaj attığınız BlackBerry devletin olmayacak. Sevgilinizin evine giderken makam arabanıza binmeyeceksiniz. Ofisteki bilgisayarı da bu işe karıştırmayacaksınız... Weiner ağlarken, bir gazeteci sordu. “Devletin olanaklarını kullandınız mı” diye. Birden havası değişti. Göğsünü gere gere “Hayır” dedi, “Ne BlackBerry ne bilgisayar.”
7) İstifa sesleri sizi sindirmesin
Başta çok gürültü çıkacak. Herkes “İstifa” diye bağıracak. Ama sakın aldırmayın. Perşembe Senato Genel Kurulu’na gittim. Kapıda Bloomberg’in kongre muhabiriyle konuşuyoruz. Ben “Ne olacak şimdi? Ayrılmayacakmış” deyince, “Utanç verici. Gitmesi lazım” dedi. Sonra durdu. Gay milletvekili Barney Frank’in yıllar önce bir jigoloyla yaşayıp onu işe aldığını hatırlayınca, “Aslında o olay bundan çok daha vahimdi” deyip hayıflandı.
8) Akran rekabetine dikkat et
Gazeteciler her olayda önce hemen istifa isterler. Önemli değil. Sizinle aynı seviyedeki öteki politikacıların ne dediğinin de pek bir önemi yok aslında. Televizyonlar her gün Weiner’ın gitmesi gerektiğini savunan üyelerin listelerini yayınlıyor şimdi. Ama adam hâlâ direniyor. Akran rekabetinin de etkisi var. Çok üstünde durmayın.
9) En hırçın gazeteye yaklaş
Ve son olarak... Sanırım Marlon Brando’ydu söyleyen: “Konuşma yapmak için bir salona girdiğimde, orada benim hakkında en kötü düşünen kimse onu bulur, ona odaklanırım” demiş. Skandal patladığında... Hakkınızda en kötü yayını yapacak hangi gazeteyse hemen gidip ona yanaşın. Özel röportaj verin... Durumdan en önce onu haberdar edin vesaire... Weiner da tabloid New York Post’a konuştu. Mitralyözü susturdu. O sansasyon gazetesi, “Halkın yüzde 50 küsuru Weiner’ın istifa etmesini istemiyor” diye sağduyu yayıncılığı yapıyor şimdi.
10) Ya kadın milletvekilleri
Fakındayım. 550 milletvekilinin hepsi erkek olacak..Ve onlar aldatacak gibi yazdım. Bu konuda Washington ve Ankara arasında bir fark yok. Kocasını aldatan kadın politikacı... Olur mu öyle şey!..

Ergenekon ve charter okullar

Gülen Hareketi’nin ABD’deki charter okullarıyla ilgili hafta içi New York Times da bir araştırma yayınladı. USA Today, okullar arasında organik bir bağ olduğunu yazmıştı. Sonra Philadelphia Inquirer bu okullardaki Türk öğretmenlerin maaşlarının harekete aktarıldığı iddiasıyla FBI soruşturması olduğunu duyurdu. NYT de okullardan cemaate inşaat şirketleri üzerinden kaynak sağlandığını iddia etti. Birbirini tamamlayan... Ve içinde sızdırıldığı çok açık bilgiler olan üç farklı hikâye. Şöyle ilginç bir durum ortaya çıkıyor: Cemaate mensup olduğu iddia edilen polisler Türkiye’de basına Ergenekon sızdırması yapıyor. ABD’deki polisler de Amerikan basınına Gülen sızdırması.
Yazarın Tüm Yazıları