Azap Gölü’nde Üçüncü Önemli Bir Tür Tespit Edildi

Güncelleme Tarihi:

Azap Gölü’nde Üçüncü Önemli Bir Tür Tespit Edildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2016 07:11

AZAP GÖLÜNDE 3. ÖNEMLİ BİR TÜR TESPİT EDİLDİ

Aydın bölgesinin en önemli 3 sulak alanı arasında bulunan ve Ulusal Sulak alan adayı olan Azap Gölü’nde, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından gözlenen ve fotoğrafları çekilen Akkuyruklu Kartal (Haliaeetus albicilla) ve Saz Kedisi (Felis chaus) ’nden sonra önemli bir tür daha gözlendi.
Türkiye’de Sivas, Erzincan, Erzurum, Ağrı, Van, Bolu, Adıyaman, Muğla illerinde ürediği, Adana ve Kayseri illerinde kışladığı bilinen Turnalardan (Grus grus) birçifti, Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda Söke’ye bağlı Azap Gölü’nde EKODOSD tarafından gözlemlendi.
Türkiye’de 2014 Yılı sayımlarına göre 12 çift turnanın ürediği, 2015 sayımlarında ise 25 çift turnanın gözlenerek bakanlık kayıtlarına geçmiştir. Bu nedenle Azap Gölü’nde gözlenen turnalar bölgemiz için çok önemlidir. Çünkü 1970’li yıllardan bu yana Aydın bölgesinde hiçbir turna kaydına rastlanmamıştır. Gözlenen ve fotoğraflanan turnalar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı; D.K.M.P. Genel Müdürlüğü, Yaban Hayatı Daire Başkanlığı Tür Koruma Şube Müdürlüğü’ne, Manisa 4. Bölge Müdürlüğü’ne, Aydın Şube Müdürlüğü’ne kayıt altına alınması için bilgi verildi.
Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, çok nadir türlerin görüldüğü Azap Gölü, Büyük Menderes Deltası’nda üreyen Nesli Küresel Ölçekte Tehlike altında bulunan Tepeli Pelikanların da en önemli beslenme alanını oluşturduğunu söyledi. Sürücü, “ Böylesine nadir türlerin görüldüğü bir alanda ateşli silahlarla av yapılması yerine, fotoğraf makineleriyle görüntü avcılığının yapılması, teleskop ve dürbünlerle bu kuşların izlenmesi, hem azalan bu türlerin korunmasını sağlayacak, bununla birlikte gelişen ekoturizm sayesinde yöre halkının ekonomisine önemli katkılar olacaktır. Eğitim kurumları, yarının büyükleri olacak çocukları Azap Gölüne götürerek, buradaki zengin biyolojik çeşitliliği yerinde gösterip, hem onların geleceği hem de gölün korunması için katkı sağlamalıdır “ dedi.
EKODOSD üyesi ve bilim danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ortaç Onmuş ise “Turnalar (Grus grus) eskiden Anadolu’da yaygın ancak, birbirinden ayrı ayrı sulak alanlarda, nehir taşkın ovalarında üreyen bir kuştu. 1960’lar itibari ile hızlanan sulak alan kurutma çalışmaları, nehir taşkın yataklarının ortadan kaldırılması, nehirlerin seddeler arasından akan yapay kanallara dönüştürülmesi sonucu yok oldular. Büyük Menderes Nehri Taşkın yatakları belki korunabilirse, türün zaman içinde burada üremesi olasıdır. Çünkü çok eski kayıtlarda türün Aşağı Menderes havzasında da ürediği biliniyor. Uzun yıllardır ilk defa Menderes Deltası/ Bafa Gölü /Menderes Taşkın ovası (Azap gölü ve civarı)’ında ilk defa turna görülüyor. Bu gözlem, Turna için Kışlama kaydı ve önemli bir gözlem. Özellikle Azap Gölü ve kış aylarında göle dönüşen Avşar Köyünün altındaki araziler, kuşlar ve diğer canlılar için çok önemlidir“ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!