Ayvalıkta 17'inci paleontoloji stratigrafi çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Ayvalıkta 17inci paleontoloji stratigrafi çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2016 16:04

Ayvalıkta 17'inci paleontoloji stratigrafi çalıştayı

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, 13-16 Ekim arasında bu yıl 17'incisi düzenlenen Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı başladı.

Her yıl ülkenin farklı bölgelerinde gerçekleşen ve o yörenin jeolojik ve tarihsel yeraltı zenginliklerinin mercek altına alındığı Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı'nin 17'incisi, bu yıl Ayvalık'ta gerçekleştiriliyor. Ayvalık Belediyesi'nin katkılarıyla çalıştay, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Funda Akgün, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan ve Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan'ın yanı sıra grubun akademisyen üyeleri toplantıda hazır bulundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Funda Akgün, "Jeolojik süreçler boyunca, coğrafik konumu nedeniyle Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında kavşak konumunda olan Türkiye, denizel ve karasal havza özellikleriyle önemli bir biyoçeşitlilik sunmaktadır. Bu biyoçeşitlilik, kıta içi ve kıtalar arası deneştirmelere, biyostratigrafinin oluşturulmasına, paleoekolojik ve paleocoğrafik değişimlerin belirlenmesine ve bölgelerin stratigrafik/tektonik evriminin aydınlatılmasına katkı sağlamaktadır" dedi.

Palentoloji Çalışma Grubu'nun Türkiye 'de Paleontoloji-Stratigrafı çalışmalarını özendirmek amacıyla 2000'de kurulduğunu belirten Akgün, "Palentoloji Çalışma Grubu' nun ana hedefleri; yeni teknik ve bilimsel gelişmeleri paylaşmak, farklı fosil gruplarının biyostratigrafık ve paleoekolojik anlamda sentezlendiği çalışmalarla işbirliğini arttırmak, Türkiye ve yakın coğrafyadaki çalışmalarımızı uluslararası ortaklı projeler boyutunda geliştirmek için duyurulmasını sağlamaktır. Palentoloji Çalışma Grubu 150 üyesi olup, kuruluşundan bugüne değin, düzenli bir şekilde 16 tematik Paleontoloji-Stratigrafı Çalıştayı yapılmıştı. Bugün 17. Paleontoloji-Stratigrafı Çalıştayı, 13-16 Ekim 2016 tarihleri arasında Ayvalıkta gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Çalıştay'ın teması 'Türkiye ve yakın çevresinin paleo-biyocoğrafyası' olarak belirlenmiştir. Bu tema çerçevesinde, 55 bilimsel çalışmanın özet/abstract'ları, çalıştaya katılmak amacıyla düzenleme kuruluna ulaşmıştır. Bu başvurular, 28 yurt içi ve 10 yurtdışı bilim insanının katılımıyla oluşmuş bilim kurulunun değerlendirmesine sunulmuştur. Bilimsel değerlendirme sonucu sözlü veya poster sunum olarak kabul edilen 48 çalışma, 17. Paleontoloji- Stratigrafi Çalıştayı boyunca sunulacaktır. Sunulacak çalışmaların konuları, Türkiye'nin doğusundan-batısına boyutsal ve Devoniyen 'den-Holosen'e zamansal uzanımlı, paleoekolojik ve paleocoğrafik çalışmaları kapsayan geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Aynı zamanda, gerek Türkiye 'de uluslar ası projeler kapsamında çalışan yabancı ortaklar, Karapınar-Ayrancı Kömür Havzasına, Orta ve Güney Anadolu Platosu 'na ait verileri paylaşmak ve gerekse İspanya ve Bulgaristan Triyas'ına ve Bulgaristan Oligosen'ine, Batı Karpatlar'ın Geç Pleyistosen'ine ve Viyana Havzası'nın Badeniyen-Sarmasiyen'ine ait stratigrafık ve paleontolojik verileri sunarak, Türkiye yakın çevresine ait pale-biocoğrafık bilgilerimizi genişletmemize yardımcı olacaklardır" diye konuştu.

Çalıştay açılışında konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da, başkanı olduğu odanın çalışmaları ve tarihçesi hakkında bilgiler verdi.

Çalıştay açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan ise akademisyenlerden oluşan gurubun ülke genelinde ses getirecek çalışmalara imza attığını ve böylesi bir toplantının Ayvalık'ta gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Çalıştay açılışı; yeni emekli olan akademisyen hocalara plaketlerin verilmesiyle sona erdi.

Dört günlük çalıştayla ilgili açıklamalarda bulunan düzenleyici başkanlar; Balıkesir Üniversitesi Ali Murat Kılıç ile Dokuz Eylül Üniversitesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Funda Akgün, çalıştayın amacının "Anadolu boyutunda, Paleontoloji olarak adlandırılan bütün fosil bilime ve Stratigrafi olarak adlandırılan kaya bilimini kullanarak jeolojik geçmişte olan olayları açıklamaktır" ifadelerini kullandı.

Çalıştayın son gününde düzenlenecek geziyle Kazdağları ve Edremit Körfezi'ne yönelik jeolojik ve tarihsel incelemelerde bulunulacağı bildirildi.

Tuncel YILMAZ- Kadir KAYA /AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!