Aytaç Durak yeniden aday gösterilir mi

YAZDAN kalma bir gün. Adanalı olan meslektaşımız Necati Doğru, bizi doğduğu mahalle olan Sinanpaşa’ya götürdü; oradan da Kiremithane bölgesindeki çarşı-pazara...

Yoksulluğu anlatmaya gerek yok. Tarım da çökmüş; bütün tarım ilaçlarından başka sera toprağının da Hollanda’dan getirildiğini öğrenince üzüldük. Domates-biber, karpuz fideleri için toprağını dışardan getiriyorsa yazık Türkiye’ye... Özdemir Sabancı’nın hayli önem verdiği tohum yetiştiriciliğinden, ölümünden sonra vazgeçilmesi iyi olmamış... Çukurova tarım bölgesi sayılıyor. Sabancılar bir Hilton Oteli ve altı minareli camileri ile anılıyor artık. 1880’lerin ortasında başlayan pamuk ekimi neredeyse unutulmaya başlanmış bölgede... Bir ülkenin üreticileri, domates, karpuz üretimi ile kalkınabilir mi? Oradan, Seyhan’ın üzerindeki tarihi Taşköprü’den geçirterek ’eski Adana’ bölgesine gittik Doğru ile... Yeniden ayağa kaldırılması gereken çok yapı var. Büyük ve Küçük Saat kulelerinin çevreleri nasıl ihmal edilir? Belediye Başkanı Aytaç Durak’tan yeni Adana kadar özen bekliyor esnaf....

Klasik söylemle "Küresel kriz Adana’yı da vurmuş". Esnaf dertte; bir tatlıcının "20 liralık satış yaptım; ben batarım" demesi karşısında acıyorsunuz.

DURAK NE YAPAR

Durak’tan söz ederken... AKP’den istifa ettiğini açıklamasına karşın taraftarları AKP’nin temayül yoklamasını bekliyordu. Çünkü, oluşan şartlar karşısında Durak’ı yeniden ’değerlendirmeye’ almış, onun için de bir sandık koymuştu. Oylama sonuçları Ankara’ya götürülürken, temayül yoklamasından Durak’ın adının çıktığı söyleniyordu. Bunu nereden biliyorsunuz dediğimizde "Oy kullanan delegelerin temayülünden" dedi bir yerel gazeteci...

Aytaç Durak, yeniden aday olur mu? AKP veya CHP’den olabileceğini ihtimalen söyleyelim.

Bir esnaf bize, "Durak partisini halkın eğilimine göre kendisi seçer. Yanındakilerden kimse bir şey bilmez, bir tek o bilir" dedi.

Adana’ya niçin gittik? Önceki gün Engelliler Günü’ydü... Futbol Federasyonu’na bağlı Futbol Geliştirme Merkezi var. Bu merkez ile ’Herkes İçin Futbol’ ana sponsoru Ülker tarafından 8 hafta boyunca 13 ilde 6500’ün üzerinde katılımcıya ulaşan ’Engel Tanımayanlar Şenliği’ düzenlenmişti. Yüreğir Atletizm Pisti’ndeki etkinliklerin kapanış töreninde Futbol Geliştirme Merkezi Direktörü Ahmet Güvener, Herkes İçin Futbol Müdürü Zeynepgül Ene, futbolla ilgili bize ilginç bilgiler aktardılar.

Adana Valisi İlhan Atış ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın da katıldıkları etkinliklerde, engelliler arasındaki bir futbol maçını da beraber izledik.

Merkezin Direktörü Ahmet Güvener, "Bu ülkede 8.5 milyon engelli vatandaşımız yaşıyor. Bu sayı toplam nüfusumuzun yüzde 12’sini oluşturuyor. Bu vatandaşlarımızın pek çoğu bırakın spor yapmayı, evlerinden dışarı bile çıkmıyor ya da çıkamıyorlar. Biz düzenlediğimiz etkinliklerle futbolun eğlendiren, geliştiren bir oyun olduğunu göstermenin yanı sıra onların güneşle buluşmasına, insanlarla kaynaşmasına vesile olmaya çalışıyoruz."

Validen bir söz: "Ben de bir engelliyim." Ve engellilerden yoğun bir alkış...

Yanıtı var mı

1 Mayıs gününün işçiler için tatil yapılması istendiğinde, Başbakan ve bakanları, "Türkiye gün kaybedemez, ekonomik olarak bir günü bile feda edemeyiz" gibi söylemler içindeydiler. Nasıl oldu da hem Şeker hem de Kurban Bayramı’nda 9 günlük bir tatil yapılması uygun görülebildi, tam da ekonomik krizin ortasında? Yani dini bayramlar ekonomiyi etkilemiyor da işçi bayramı mı etkiliyor, anlamış değilim.

Özcan MUSOĞLU Elektrik Y. Mühendisi

Altınok ne demek istedi

"MASAK ve Etik Kurulu, belediyeleri neden denetim altına almıyor. Belediye başkanının maaşından arsa, ev, otomobil aldım diyen varsa, bana göre doğru söylemiyor. Belediye başkanları çok iktisatlı ve tasarruflu ise aldıkları maaş kendilerine yeter. Yolsuzlukları varsa belediye başkanlarının, parasal kaynağının hesabını vermesi gerekiyor. Maalesef Türkiye’de kamu hesap vermiyor."

(Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok)

Devlet kurumları PTT’yi neden kullanmaz

ATATÜRK pulları ile ilgili olarak çok ilginç bir yazı çıktı... PTT ile ilgili konunun eksik kaldığını düşünüyorum. Son zamanlarda herhangi bir PTT binasına girin, içerisi banka gibi, posta hizmetleri tamamen unutulmuş, posta hizmetleriyle ilgili internet sitesinde bir sürü şey anlatılıyor. Gidin sorun ya başlamadı cevabı alırsınız ya da şu an yapamıyorsunuz gibi bir cevap alırsınız. Bir mektubu verin postaya, kaç günde varıyor bakın bakalım. Yurtdışı ise, ay saymanız lazım. Posta ile ilgili olarak bir şey sorun, nasıl bir hizmet anlayışı ise memurdan bir dayak yemediğiniz kalıyor. PTT artık sadece resmi bildirimler (iadeli taahhütlü kanunen zorunlu bildirimler) için kullanılır hale geldi. Devlet kurumları bile özel kargo şirketlerini kullanıyor. PTT’yi artık kullanan kalmadı. O yüzden de pula ihtiyaç kalmamış olabilir. Zihniyet yüzünden de Atatürk puluna ihtiyaç kalmamış olabilir.

Göksel İMRE-İSTANBUL

Biliyor musunuz

DYP’li eski Devlet ve İçişleri bakanlarından Mehmet Gazioğlu’nun Bursa’dan MHP büyükşehir belediye başkan adayı olduğunu... MHP Kayseri Talas Belediye Başkanlığına Doç. Dr. M. Fatih Köksal’ın, Sultanbeyli’de film yönetmeni Gani Rüzgar Şavata’nın bağımsız aday olduğunu... CHP İstanbul Milletvekili Şinasi Öktem’in, Newsweek Dergisi’ne verdiği demeçte "Çarşaf siyasal simge. CHP’nin köklerinde de çarşaf yoktur. Böyle bir anlayış türbanın yasallaşmasına, türbanın üniversitede ve kamusal alanda serbest bırakılmasına yöneliktir. Ne yazık ki, ılımlı İslam projesine SHP de dahil edilmek isteniyor" dediğini...

Kadının adı yeni var

BUGÜN kadına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 74. yıldönümü...

Soralım, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclisi seçimlerinde kaç kadın adayımız olacak? Biz iddia ediyoruz ki 50’yi geçmez. 81 il ve 1000’e yakın ilçe belediyesinde en az 300’ünün kadın olması gerekir. Erkekler, kadını siyasetten çekiyor. Bu yüzden de partilerimiz kadın aday bulamıyorlar maalesef. Parti liderlerinin yüzleri hiç kızarmıyor mu?

Yazarın Tüm Yazıları