Ayşe Özek Karasu: Pokemon siyonist komplosu mu



Ayşe Özek KARASU
Haberin Devamı

Pokemonları yasakladı diye RTÜK'e homurdanmıştık ya, inanın haksızlık etmişiz. Bir takım mutant hayvancıkların serüvenlerinden ibaret Pokemon'la ilgili inanılmaz komplo teorileri üretiliyor. Hem İslam hem de Hıristiyan dünyasında, Pokemon'un din düşmanı bir tezgah olduğuna dair yoğun bir inanç var. Arap ülkeleri, hayvanları İsrail tuzağı ve evrim teorisi yanlısı diye yasaklıyor, Katolik papazlar çocukların ruhunu şeytana kaptırmamak için Pokemon kartlarını yakma törenleri düzenliyor.

Superman'in doğaüstü güçleriyle aşırı derecede özdeşleşen bir çocuk, boynuna annesinin eşarbını bağladığı gibi ikinci kattan atlıyor. Neyse ki, ufak yara berelerle kurtuluyor.

Çizgi kahramanların çocuklar üzerindeki etkisini sorduğum bir pedagog yıllar önce bu örneği vermişti. Süperman'in Türk kültüründe, bugünkü fiktif kahramanlar kadar etkin bir karakter olmadığını düşünebilirsiniz, ancak bu olay Türkiye'de meydana gelmişti. Globalleşmenin henüz yeşermediği o günlerde muhtemelen yerel bir vaka şeklinde gelişen olay tabii ki medyaya da yansımamıştı.

Bugün ise pop kültür ürünleri bir gecede salgına dönüşüyor, korkularla beslenen söylentiler de aynı hızla dünyaya yayılıyor. Nitekim geçen yıl, Pokemon zararlı mı değil mi tartışması sürerken, Türkiye'de Pokemon hayvanlarının doğaüstü güçlerine sahip olduğunu zanneden iki çocuk uçmaya kalkışıyor ve RTÜK TV'deki diziyi yayından kaldırıyor.

Bütün itirazlara rağmen belki de RTÜK haklıydı, yaşanan olaydan hareketle çocukları korumak için bu önlem gerekliydi.

Şimdi dünya üzerinde Pokemon'u henüz yeni keşfedip, hayvanlara savaş açanlar da var. Daha doğrusu hayvanlara karşı değil de, Davut yıldızı, Hıristiyan haçları, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar'la, Şintoizm'in sembollerine karşı savaşıyorlar.

Pokemon filminden oyuncaklara, hemen bütün ürünlerde bu işaretlerin empoze edildiği, İsrail'in çocukları İslami olmayan davranışlara kışkırttığı, kumara alıştırmaya çalıştığı ileri sürülüyor. Bu nedenle de Suudi Arabistan'dan başlayıp bütün Körfez ülkelerine, oradan da Malezya'ya kadar uzanan bir dalga halinde yasaklar yayılıyor. Suudiler, diziyi yasaklayıp raflardaki bütün ürünleri kaldırdığı gibi çocukların Pokemonlu tişörtlerini toplama merkezleri oluşturuyor.

AMERİKAN OYUNU

Arap dünyasındaki Pokemon düşmanlığına karşı çıkanlar ise yeni komplo teorileri üretiyorlar. Örneğin yasakçı ükelerden Ürdün'de sosyoloji profesörü Macit Eddin Hamaş, ‘Arap ülkelerindeki yasaklama furyası, Japon ürünlerini gözden düşürmeye çalışan Amerika’nın oyunu' diyor. Söylentilerin Amerikan medyası tarafından uydurulduğunu, yakında diğer dinlerle ilgili dedikodular çıkarılacağını söylüyor. Ürdün'de olaya el koyan Japon Büyükelçiliği de Pokemon'daki hayvan isimlerinin hiçbir şekilde İbranice'den gelmediğini açıklıyor.

Bu arada Hıristiyan dünyasından da Pokemon karşıtı sesler yükselmeye başlıyor. Ramon Hernandez adlı Meksikalı papaz, Pokemon hastası çocukları satanizmden korumak için görkemli bir ritüelle oyun kartlarını yakıyor.

POKEMON NE DEMEK

Arap dünyasındaki Pokemon söylentilerinden biri oyunun adı hakkında. Bu sözcüğün Japonca'da ‘Ben bir Yahudiyim’ anlamına geldiği iddia ediliyor. Ancak alakası yok. Çünkü bu sözcük İngilizce ‘pocket monster’ (cep canavarı) kelimeleri kaynaştırılarak üretilmiş.

Los Angeles Times'da yer alan yazıya göre şöyle bir iddia da var: ‘Pokemon, evrende tanrı yoktur anlamına geliyor.’ Suudilerin bir başka iddiası da Pokemon'un evrim teorisini yaymaya çalıştığı şeklinde.

Bu arada Pikaçu'nun hamster familyasından olduğu Nintendo tarafından ısrarla açıklansa da Suudiler, bu hayvanın domuz olduğundan emin.

Yazarın Tüm Yazıları