"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Ayrıntılar önemlidir

Kolay gibi görünür muhallebi yapmak. Sütü ve içine koyacağınız diğer malzemeleri bir tencereye aktarır, kaynayıncaya kadar karıştırırsınız.

Ama aynı tarifle ve malzeme listesiyle yapılmış iki muhallebiyi tattığınızda farklılıklarına inanamayabilirsiniz. Ateşin açıklık miktarı, malzemelerin kalitesi ve tazeliği gibi pek çok faktör vardır bu farklılığa neden olan.
Osmanlı saraylarında tatlı yapımına ne kadar önem verildiğini biliriz. Zaman zaman yapılan muhallebinin kıvamı bile saraydaki helvahanede çalışan bir aşçının işini kaybetmesine neden olabilmiştir.
Ramazanın, özellikle yaz aylarına denk gelen ramazanların vazgeçilmez tatlısıdır sütlü tatlılar. Çok basit gibi görünür yapılışları. Ama güzel bir muhallebi yapmak için bile pek çok püf noktası bilmeniz gerekebilir. Muhallebiyi severek yapmanız da bu püf noktalarından biridir elbette...

BİBERLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

Taze arakaların (kabuklu bezelyelerin) sapları ve kılçıkları tıpkı yeşil fasulye ayıklanır gibi ayıklandıktan sonra iki parmak eninde doğranarak kaynayan tuzlu suda 15 dakika kadar haşlanır. Süzülüp bir kenarda bekletilir.
Kırmızı ya da yeşil dolmalık biber, sapı kesilip tohumları ayıklandıktan sonra çok ince halkalar halinde dilimlenir.
Zeytinyağı pilav tenceresinde kızdırılır. Üzerine incecik doğranmış soğanlar ve biberler eklenerek karıştırılır.
Yaklaşık 4-5 dakika kavrulduktan sonra üzerine arpa şehriyeler ilave edilir.
2-3 dakika daha kavrulup, sıcak tavuk ya da et suyu tencereye aktarılır.
Tuz ve karabiber serpilip haşlanmış arakalar ilave edilir.
Pilav, orta ısılı ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirilir, daha sonra altı kısılıp 2-3 dakika daha pişirilerek ocaktan alınır.
Üzerine incecik kıyılmış taze nane ve maydanoz serpiştirilip tahta kaşıkla hafifçe karıştırılır.
Tencerenin kapağı tekrar kapatılır, pilav en az 20 dakika dinlendirilir.
İstenirse servise sunulmadan önce üzerine kırmızı pulbiber serpiştirilir.

Malzeme listesi

- 2 su bardağı  arpa şehriye
- 250-300 gr taze araka -kabuklu taze bezelye- (Taze yeşil fasulye ya da taze börülce de kullanabilirsiniz.)
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet kırmızı dolmalık biber (Salçalık ya da tarhanalık ince uzun biber)
- 3 su bardağı  sıcak tavuk ya da et suyu
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için;
- Yarım demet maydanoz
- 5-6 yaprak taze nane

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI