Ayrımcılık Gökçek’in genetik kodunda var

AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “Alevi olduğunu bildiğim halde nikâh kıydım” türünden Alevilere yönelik ayrımcılık ifadelerine şaşırmamak lazım.

Herkes kendine yakışanı savunuyor. Çünkü ayrımcılık bu zatın ve siyasal geleneğinin ideolojik genetik kodunu oluşturuyor. 21. yüzyılda insanlık suçu sayılan ayrımcılığı benimsemek ve farklı kimliklere yönelik gizli nefretlerini bazen açıktan göstermek sağ ve İslamcı siyasetçilerin gündelik davranışları haline gelmiştir. AKP ve kadrolarının sahte Alevi Çalıştayları sonrası gerçek yüzlerini bu sözler ortaya koymuştur. Alevi açılımından sorumlu Başbakan ve Devlet Bakanı Faruk Çelik, Gökçek’in bu ayrımcı ifadeleri karşında, ‘Nihai Alevi Raporu’ sunacaklarına, devlet samimiyetliğini göstermek için, Gökçek’i derhal görevden almalıdır. (İçişleri Bakanlığı’nca...)
Bir kenttin yerel yöneticisi olarak Gökçek, kentin çokkültürlü toplumsal yapısına karşı tekçiliği ideolojik bayrak edinmektedir. Melih Gökçek Ankara’nın çokkültürlü hayatını soluksuzlaştıran, kenti sömüren, rant ve Türk-İslam sentezi doğrultusunda inşa eden bir siyasetçidir. Kentte ve kentin insanlarına karşı ayrımcıdır. Cemevlerini yıktırmakla işe başlayan, tepki görünce geri adım atmak zorunda kalan bir geçmişe sahiptir.

GÖKÇEK AYRIMCILIĞI

Belediye başkanı olarak, maaşını ödeyen yurttaşlar arasında bir ayrımcılık yapmadan herkese hizmet götürmek ve evlenen yeni çiftlerin nikâhını kıymak zorundadır. “Alevi olduğunu bildiğim halde nikâh kıydım” demesi, ayrımcılık ve suçtur. Yerel Yönetimler Kanunu’nda “Alevilerin nikâhı kıyılmaz” diye bir hüküm mü var?
Alevilerin kamu haklarından eşit yurttaş olarak yararlanmasına ‘rağmen’li cümleler kurarak tepki vermek bir ortaçağ zihniyetidir. Bu zihniyeti ve ayrımcılık zehrini yayanları kınıyorum. Ankara savcıları görevlerini hatırlamalı ve Gökçek hakkında ayrımcılık suçundan dolayı dava açmalıdırlar.
Kentte ayrımcılık yapan bir belediye başkanı, kentte barış, huzur değil, ayrımcılık tohumu eker. Gökçek’in yaptığı da budur. Alevileri nikâhları dahi kılınmaz manasına gelen bu dışlayıcı insanlık suçu, Alevileri aşağılamak, hor görmek halidir. AKP’li Belediye Başkanı’nın nefretle beslenmiş aklının, topluma sıçrayan zehridir.
Gökçek saltanatlık kurduğu makamında Ankara’nın sultanı ve imamı gibi davranamaz. Maaşını halktan alan kamu görevlisi olarak, belediyecilik ve kamu hizmetlerinin ayrımsız ve eşitlik ilkesine uygun verilmesi gerektiği öğrenmesi gerekir.
Bunu öğrenmesi için de Alevilerden ve Türkiye’den özür dilemeli ve derhal görevinden istifa etmelidir. Turan ESER

Sirmen: Güneş’in altında kalmam

ESKİ Kocaeli Belediye Başkanı ve eski milletvekili Sefa Sirmen köşemize şu açıklamayı gönderdi:
“Önceki gün köşenizde ‘CHP’nin önseçiminde yeni isimler listelerin başına yerleşti’ başlıklı yazınızda, Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hurşit Güneş’in söyledikleri doğru değildir. Yapılan eğilim yoklamasının tasnifi yapılmadan dosyalar Ankara’ya götürüldü. Kimse sonuçları bilemez, sizin yazdığınız haber eğilim yoklamasının yapıldığı günün akşamı tasnifi yapılmamasına rağmen Kocaeli yerel gazetesinde yayınlandı. Bu eğilim yoklamasında benim, Hurşit Güneş’in altında kalmam söz konusu olamaz. Size oy kullananların listesini göndersinler, siz de hem oy kullananları arayın hem de oy pusulalarını inceleyin. Gerçekleri göreceksiniz.”

Transseksüel aday Öykü’yü tanıyalım

CHP Bursa’dan aday adayı olan transseksüel Öykü Özen’ın “Kendisine
Turgut ÖZAL, Prof. Hikmet Sami Türk, Adnan Kahveci, ilk kadın valimiz Lale Aytaman’ın siyasi kişiliklerini örnek aldığını” söyledi... (Özen’in renkli yaşamını, eğitimini, öğrendiklerini başka kişilere nasıl aktardığını ve STÖ’deki örnek çalışmalarını baskan@gokkusagidernegi.org.tr’den öğrenebilirsiniz.)

CHP’de ilginç isimler

Eski İstanbul Karadeniz Konfederasyonları Genel Başkanı Tahsin Usta, PM üyesi, insan hakları ve kadın konularında çalışan SODEV ve KA-DER üyesi Güliz Kaptan İstanbul 1. bölge; Av. Zeynel Öztürk ve eski Beyoğlu Belediye Başkanı Hüseyin Aslan, eski spiker ve halen diksiyon ve etkili ve güzel konuşma dersleri veren Özden Toprak 2. bölge; Milli Eğitim eski müfettişi Zeki Özen, Sabah’ta 12 yıldır engelliler mevzuatı üzerine ‘Engelsiz Koşu’ köşesini hazırlayan yazar Cemalettin Gürsoy, İstanbul 3. bölgeden aday adayı.

TİYATROCU ADAY

Eski Antalya Devlet Tiyatroları Müdürü Mehmet Şahin Antalya, eski AA Görüntü Hizmetleri’nin Genel Müdürü, Mesut Yılmaz danışmanlarından gazeteci-yazar Osman Yazıcı Rize; “2002 ve 2007 seçimlerinde aday adayı oldum. 10 yıldır grup toplantılarına katılarak siyasi tecrübe edindim” diyen Metin Bahadır Hatay, eski PM üyesi avukat Ebru Çalışkan Mersin’den aday adayı.

4. VALİ

CHP’den aday adayı olan valilerin sayısının 4 olduğu anlaşıldı. İki kez görevden alınıp yargı kararıyla görevine dönen Yalova Valisi, SBF mezunu ve yönetim bilimleri doçenti Yusuf Erbay 10 Mart’ta istifa ederek Ankara 2. bölgeden aday adayı oldu.


ÇOCUKLARIN karanlıktan korkmalarını anlarım da, büyüklerin aydınlıktan korkmalarını anlayamıyorum.

Önder OSKAY
ANKARA
Yazarın Tüm Yazıları