AYRILIK ZAMANINDA TERS DÜŞTÜLER

Güncelleme Tarihi:

AYRILIK ZAMANINDA TERS DÜŞTÜLER
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2016 13:40

ingiltere'nin AB'den ne zaman çıkacağı konusunda AB ülkeleri arasında yaşanan görüş ayrılığı Alman hükümetinde de yaşandı. Dışişleri Bakanı Steinmeier'in (SPD) İngiltere'nin derhal birlikten ayrılma sürecinin başlatılması gerektiğini söylerken Başbakan Merkel “Çirkinleşmeyi gerektirecek bir neden yok” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

 

 BİRLEŞİK Krallık'ta yapılan referandumla Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılık kararının çıkmasından sonra şimdi de ayrılığın ne zaman gerçekleşeceği konuşuluyor. Avrupa Birliği'nin liderleri ve AB'nin kurucu ülkelerinin dışişleri bakanları İngiltere'nin ayrılma sürecini zamana yaymadan bir an önce başlatmasından yana. İngiltere'nin Ekim ayında birlikten ayrılmak için başvuracağını açıklamasını, hem AB'nin kurucu ülke dışişleri bakanları hem AB Komisyonu Başkanı hem de Avrupa Parlamentosu Başkanı eleştirdi ve bu tarihin çok geç olduğunu açıkladı.

STEİNMEİER BİR AN ÖNCE 

Berlin'de, AB'nin kurucu üyeleri Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg dışişleri bakanlarının referandum sonrası yaptıkları toplantının ardından konuşan Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, ayrılma sürecini ilgili müzakerelerin derhal başlaması gerektiğini söyledi. Alman Bakan “Bu süreç mümkün olan en hızlı biçimde başlamalıdır. Artık önemli olan 27 üye ülkenin birliğin geleceği için beklentilerini ortaya koyması ve AB vatandaşlarına kulak vermesidir” dedi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise İngiltere'nin ekim ayında ayrılma sürecini başlatmayı planlamasına sert tepki gösterdi. Schlutz ”Süreci uzatması İngiliz Muhafazakar Parti’nin bir taktiği. İngiltere salı günkü zirveye ayrılık için başvurusunu yapmalı” dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Clauder Juncker de “Britanya hükümeti boşanma mektubunu Brüksel'e göndermek için neden ekim ayına kadar beklemeye ihtiyaç duyar anlamıyorum. Hemen olmasını isterdim” dedi.

Haberin Devamı

MERKEL TEMKİNLİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise İngiltere'nin AB'den ayrılma süreci ile ilgili kendi dişişleri bakanıyla ters düştü. Federal Dışişleri Bakanı Steinmeir'in aksine Merkel, sürecin hızlandırılmaması taraftarı. “Çirkinleşmeyi gerektirecek bir neden yok” diyen Merkel, CDU ve CSU’nun Potsdam'daki toplantısında "Evet, bu sonsuza kadar sürmemeli ama özellikle kısa olması için uğraşmayacağım. Hızlı çıkışa gerek yok" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!